Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Η Γερμανία προσφέρει άμεση βοήθεια στην Ελλάδα μετά την πυρκαγιά στη Μόρια




Η γερμανική κυβέρνηση θα προσφέρει άμεση και χωρίς διαδικασίες βοήθεια στην Ελλάδα μετά την πυρκαγιά στον καταυλισμό προσφύγων της Μόριας στη Λέσβο, ενώ ταυτόχρονα θα πιέσει για ευρωπαϊκή λύση.

«Εξετάζεται το πώς θα υποστηριχθεί τώρα η Ελλάδα. Θα παράσχουμε τη βοήθεια με έναν απλό τρόπο», τόνισε εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ. Ο υπουργός επικοινώνησε επίσης τηλεφωνικά με τον Έλληνα συνάδελφό του.

«Η πυρκαγιά κατέστησε σαφές ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση στο θέμα των προσφύγων. Η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μαρτίνα Φιτς δήλωσε επίσης ότι «το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ότι πρέπει να βρεθεί μια συναινετική ευρωπαϊκή λύση για το τρέχον οξύ πρόβλημα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ζήτησε από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποδεχθούν μετανάστες εξαιτίας της «ανθρωπιστικής καταστροφής» που προκλήθηκε από πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας, στη Λέσβο.

«Οφείλουμε το συντομότερο να προσδιορίσουμε πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ελλάδα» και στη βοήθεια αυτή «περιλαμβάνεται μια κατανομή ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που είναι έτοιμες να υποδεχθούν (μετανάστες)», έγραψε στο Twitter ο Χάικο Μάας, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τον καυταυλισμό αυτό.

Στη Μόρια το σύνολο του εκτός του ΚΥΤ μέρους έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, ενώ έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος του εντός του ΚΥΤ καταυλισμού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της.

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα της Τρίτης, όταν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση. Ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό. Η σύγκρουση αυτή κάποια στιγμή πήρε φυλετικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να μπουν φωτιές οι οποίες σύντομα και λόγω του δυνατού ανέμου πήραν διαστάσεις.
Aντιδράσεις για τη Μόρια

Με αφορμή την πυρκαγιά στη Μόρια ο σοσιαλδημοκράτης υφυπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκά θέματα Μίχαελ Ροτ τάχθηκε «υπέρ ενός κοινού προγράμματος υποδοχής προσφύγων, στο οποίο να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προστασία της Ευρώπης σημαίνει υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

«Η δραματική επιδείνωση της κατάστασης στη Μόρια πρέπει τώρα να είναι ο λόγος για να βοηθήσουμε επιτέλους τους ανθρώπους – ιδίως τα παιδιά και τις οικογένειες – και να τους απαλλάξουμε από αυτές τις αβάστακτες συνθήκες», δήλωσε η ομοσπονδιακή υπουργός Οικογένειας, σοσιαλδημοκράτης Φραντσίσκα Γκίφεϊ, η οποία χαιρέτισε ρητά τα μηνύματα προθυμίας για βοήθεια από ομοσπονδιακά κρατίδια και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Και ο Γενικός Γραμματέας του SPD Λαρς Κλίνκγμπάιλ υπενθύμισε επίσης την προθυμία των δήμων και των κρατιδίων, των οποίων ηγείται το κόμμα του, να προσφέρουν στους πρόσφυγες καταφύγιο. «Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες. Ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ πρέπει να τερματίσει το μπλοκάρισμά του», είπε στο πρώτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Ρολφ Μίτσενιχ χαρακτήρισε «μη κατανοητή πλέον» την απορριπτική στάση του Ζέεχοφερ.

«Το Βερολίνο και η Θουριγγία έχουν ήδη δηλώσει ότι θέλουν να δεχτούν πρόσφυγες, αλλά μπλοκάρει ο Ζέεχοφερ. Η άρνηση αυτή, σύμβολο της ντροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλανάται πάνω από το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών!», έγραψε στο Twitter ο συμπρόεδρος του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) Mπερντ Ρίξινγκερ.

«Η Γερμανία πρέπει να δράσει όχι σήμερα αλλά χτες. Οι ελληνικοί καταυλισμοί θα πρέπει να εκκενωθούν και οι πρόσφυγες να μεταφερθούν. Υπάρχει η δυνατότητα, υπάρχει χώρος, υπάρχει πολύ μεγάλη προθυμία των ομοσπονδιακών κρατιδίων και της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Γερμανία να βοηθήσουν στην υποδοχή προσφύγων», δήλωσε η συμπρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπέαρμποκ.

Η συμπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας Σάσκια Έσκεν έγραψε στο τουίτερ : «Οι εικόνες από την Mόρια είναι συγκλονιστικές και αποτελούν ντροπή για την Ευρώπη. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θα πρέπει να επεξεργαστούν έναν μηχανισμό δίκαιης κατανομής. Αυτός ο μηχανισμός κατανομής θα πρέπει να καθιστά δυνατή τη μη καθυστέρηση των προθύμων να δεχτούν πρόσφυγες και την υποχρέωση των μη προθύμων να συμμετάσχουν με άλλο τρόπο».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Bundestag, ο φιλελεύθερος πολιτικός Γκίντε Γιένζεν, τόνισε επίσης στο γερμανικό ραδιόφωνο ότι «ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ δεν πρέπει πλέον να αποκλείει γενικώς την υποδοχή προσφύγων. Απαιτείται τώρα βοήθεια έκτακτης ανάγκης, ακόμη και αν επιδιώκεται από αυτόν ευρωπαϊκή λύση η οποία όμως εξακολουθεί να απέχει πολύ από το να βρεθεί».

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Αριστεράς, Ντίτμαρ Μπαρτς, ζήτησε έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίλυση της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Μόρια.

Ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Στέφαν Έσε αναφέρθηκε στην επαναλαμβανόμενη πίεση η οποία ασκήθηκε από τις εκκλησίες να επιτραπεί στους πρόσφυγες να ταξιδέψουν από τη Μόρια στη Γερμανία.

Τέλος, η οργάνωση Pro Asyl απαίτησε ένα «συντονισμένο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης και την υποδοχή των προσφύγων στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: