Σήμερα θα κάνουμε την βιογραφία ενός ανθρώπου που έφυγε πολύ νέος από την ζωή και δεν προλάβαμε να τον χαρούμε μερικά χρόνια ακόμα. Με την εξυπνάδα του, το αστείρευτο ταλέντο του και το καταπληκτικό του χιούμορ, μας σκορπούσε και μας σκορπάει τη χαρά, την ηρεμία, το γέλιο και οι απίστευτες ατάκες του, έχουν μείνει για πάντα στην καθημερινότητα μας.
Ο Χρόνης Εξαρχάκος γεννήθηκε στης 18 Ιανουαρίου 1932 στην Ερμούπολη της Σύρου και το πραγματικό του όνομα ήταν Πολυχρόνης Έξαρχος. Πριν βγει στο σανίδι, εργαζόταν σαν τεχνικός στο θέατρο. Οι σπουδές του στην τέχνη ήταν στην σχολή του Πέλου Κατσέλη και όταν το 1963 αποφοίτησε, έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο σανίδι, με τον θίασο του Ρηγόπουλου και της Αναλυτής στο έργο « Βίλα των οργίων». Το ταλέντο του αναγνωρίστηκε αμέσως και έτσι ένα χρόνο μετά έκανε και την πρώτη του κινηματογραφική δουλειά, σε μια ταινία του Οδυσσέα Κωστελέτου, που λεγότανε «Διαζύγιο αλά ελληνικά».
Έπαιξε σε περίπου 60 θεατρικές παραστάσεις, η οποίες ήταν όλες επιθεωρήσεις και στον κινηματογράφο εμφανίστηκε μόνο σε 20 δουλειές όπως, «Κάτι κουρασμένα παλληκάρια», «Ένας ιππότης για τη Βασούλα», «Γοργόνες και μάγκες», «Ο γόης», «Μια Ελληνίδα στο Χαρέμι» κ.α.
Συνεργάστηκε με πολύ μεγάλα ονόματα, όπως τον Μάνο Κατράκη, τον Κώστα Βουτσά, την Μάρω Κοντού και τον Γιώργο Κωνσταντίνου.
Η ικανότητα του να μιλάει γρήγορα αλλά τόσο καθαρά και το τέμπο που έδινε στον κάθε του ρόλο, τον καθιέρωσε ως τον πιο αξέχαστο δημοφιλή κωμικό, της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, στην δεκαετία του ’60.
Μπορεί να μην είχε γραφτεί κάποιο έργο πάνω του και να μην είχε ποτέ πρωταγωνιστικό ρόλο, όμως σε όλες του τις ερμηνείες και με το μπριόζικο στυλ του, πάντα έκλεβε την προσοχή του κοινού και γι’ αυτό οι ατάκες του και ο τρόπος με τον οποίο τις έλεγε, έχουν μείνει στην ιστορία και τις αναφέρουμε ακόμα και σήμερα μέσα στην καθημερινότητα μας.
Οι φίλοι του που τον ήξεραν καλά, λένε πως ήταν πολύ πλακατζής και πολύ ευχάριστος άνθρωπος, αλλά κάποιες φορές είχε έντονα ξεσπάσματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου