Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Πέθανε η Κρητικιά Σοφία Κοκοσαλάκη

Η σχεδιάστρια μόδας άφησε την τελευταία της πνοή, μετά από "μάχη" με τον καρκίνο

Την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 47 ετών άφησε η Κρητικιά σχεδιάστρια μόδας, Σοφία Κοκοσαλάκη.

Σύμφωνα με το thecaller.gr, τους τελευταίους μήνες έδινε "μάχη" με τον καρκίνο, ο οποίος αποτέλεσε και την αιτία του θανάτου.

Η διεθνώς καταξιωμένη σχεδιάστρια μόδας, Σοφία Κοκοσαλάκη, είχε καταγωγή από την Κρήτη και συγκεκριμένα από τα Ρούστικα Ρεθύμνου και τον Κρουσώνα.



Σοφία Κοκοσαλάκη: Όταν έκανε φωτογράφιση την κολεξιόν της στο χωριό της, τα Ρούστικα


Σοφία Κοκοσαλάκη: «Τζακποτ να είμαι Κρητικιά και από τους δύο γονείς»


Μάλιστα, όπως η ίδια είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στο neakriti.gr: «Είμαι πολύ τυχερή που γεννήθηκα όχι μόνο Ελληνίδα, αλλά και Κρητικιά με καταγωγή από την Κρήτη και από τους δύο γονείς μου! Έτσι πιστεύω χτύπησα «τζακποτ» στο να μάθω να σκέφτομαι και να δουλεύω δημιουργικά!»

Ενώ, στην ίδια συνέντευξη, είχε αναφερθεί και στα καλοκαίρια της στην Κρήτη: «Η παιδική μου ηλικία τα καλοκαίρια στα Ρούστικα και στα Χανιά, να κάθομαι γύρω από τη γιαγιά μου (της μητέρας μου τη μαμά) τα απογεύματα, στην ηλικία των 6 με 7 ετών παρακολουθώντας τις γυναίκες να πλέκουν και να κουβεντιάζουν. Λάτρεψα αυτή τη συντροφιά και την ιδέα του να κάνεις τα πάντα έξω στην αυλή ή δίπλα στο δρόμο, αναπολώντας αυτά που έφυγαν και σκεπτόμενη όσα έρχονται!»

Η Σοφία Κοκοσαλάκη, μάλιστα, είχε βραβευτεί από τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης εκδήλωσης Branding Heritage. Η ίδια βραβεύτηκε για την προσφορά της στην ανάδειξη της ελληνικής κληρονομιάς και, ιδιαίτερα, της κρητικής της καταγωγής και μινωικής της επιρροής, ως πηγή έμπνευσης και δημιουργίας στην παγκόσμια σκηνή της μόδας.

Για το θάνατο της Σοφίας Κοκοσαλάκη τα social media έχουν «πλημμυρίσει» με συλλυπητήρια μηνύματα, ενώ την ακόλουθη συλλυπητήρια δήλωση εξέδωσε και ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας:


«Το Μαλεβίζι σήμερα θρηνεί ένα δικό του παιδί. Η είδηση του αδόκητου χαμού της Σοφίας Κοκοσαλάκη, με καταγωγή από τον Κρουσώνα και τα Ρούστικα, μας γεμίζει όλους με θλίψη. Μια διεθνούς φήμης πρεσβευτής της χώρας μας στο εξωτερικό, αφού κατάφερε να ξεχωρίσει στον κόσμο της μόδας, προβάλλοντας τα διαχρονικά πρότυπα του αρχαιοελληνικού πολιτισμού. Πάνω από όλα όμως μια νέα γυναίκα, με καινοτόμο πνεύμα, που είχε ακόμη να προσφέρει πολλά. Καλό ταξίδι Σοφία…»



Ποια ήταν η Σοφία Κοκοσαλάκη;

Η Σοφία Κοκοσαλάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αρχικά, σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αργότερα έγινε δεκτή στο Κεντρικό Κολλέγιο Τεχνών και Διακόσμησης Αγίου Μαρτίνου (Central Saint Martins College of Art and Design) του Λονδίνου από όπου αποφοίτησε το 1998. Ενδιάμεσα είχε συνεργαστεί με το ελληνικό περιοδικό Γυναίκα σε θέματα μόδας ενώ ήδη δημιουργίες της πωλούνταν καταστήματα μόδας της Ελλάδας.

Το 1999 παρουσίασε την πρώτη της συλλογή για άντρες και γυναίκες. Το 2002 έλαβε το βραβείο του περιοδικού ELLE, και την ίδια χρονιά της ανατέθηκε ο σχεδιασμός των κοστουμιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Το 2004 κέρδισε το βραβείο New Generation Designer.

Tα ρούχα της Κοκοσαλάκη χαρακτηρίζονται από το διεθνή κυρίως τύπο ως βαθιά επηρεασμένα από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό σε συνδυασμό με σύγχρονη στοιχεία αλλά ταυτόχρονα διατηρούν ένα διαχρονικό στιλ αντίθετα με τις εφήμερες προσταγές της μόδας. Τα υλικά που χρησιμοποιούσε ήταν υψηλής ποιότητας υφάσματα και δέρματα, τα οποία συνήθως ράβονται χειρωνακτικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: