Για πολλούς τα Χριστούγεννα είναι συνυφασμένα με τη μυρωδιά του φρέσκου βουτύρου, του καβουρδισμένου αμύγδαλου, του ανθόνερου, και την υφή της άχνης ζάχαρης. Για άλλους, της «κερκίδας» του μελομακάρονου, είναι ο πειρασμός του παρθένου μελιού και το καρύδι.
Τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο, και ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης, η εικόνα του παραδοσιακού ζαχαροπλαστείου της γειτονιάς σταδιακά φθίνει, δίνοντας τη θέση της στην -πιο απρόσωπη- βιομηχανική παραγωγή.
Ενα ζαχαροπλαστείο - φούρνος της... γειτονιάς / Φωτογραφία: iefimerida.gr
«Εμείς δεν μιλάμε για μελομακάρονα που φτιάχνονται από μηχανήματα και τελικά αποδεικνύονται σκέτα... “μακάρονα”, δίχως το μέλι. Ούτε μιλάμε για συσκευασίες κουραμπιέδων που είναι γεμάτες με άχνη για να ξεγελούν τον καταναλωτή» λέει στο iefimerida o Μάριος Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης.
O πρόεδρος των Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης Μάριος Παπαδόπουλος / Φωτογραφία: YouTube
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο απαιτείται μεγάλη προσοχή στην επιλογή των χριστουγεννιάτικων γλυκισμάτων, καθώς αν το μοναδικό κριτήριο είναι η τιμή, τότε οι καταναλωτές μπορεί να πέσουν σε μεγάλες διατροφικές «παγίδες».
«Ολο το μυστικό στον κουραμπιέ είναι το βούτυρο. Υπάρχουν εργαστήρια μαζικής παραγωγής που χρησιμοποιούν μαργαρίνες, της τάξης του 1,5 ευρώ το κιλό. Οι καλοί ζαχαροπλάστες, αυτοί που ξέρουμε στη γειτονιά μας, χρησιμοποιούμε πρόβειο βούτυρο, αγνό βούτυρο, που κοστίζει 8-9 ευρώ το κιλό. Εγώ συγκεκριμένα αγοράζω από τον Μανταμάδο της Λέσβου. Και τον λέμε “ο βούτυρος”, όχι “το βούτυρο”» εξηγεί με περισσή σαφήνεια ο πρόεδρος των Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης.
Σε ό,τι αφορά την παρασκευή; «Θέλει τέχνη. Να ξέρεις πόσο θα καβουρδίσεις το αμύγδαλο, πόσο να ψήσεις τον κουραμπιέ για να έχει σωστή δομή. Να είναι δηλαδή τριφτός αλλά και συμπαγής. Πως να στο κάνει αυτό η μηχανή; Μαζί με το σωστό βούτυρο πετυχαίνει η μαγεία» προσθέτει.
Παρόμοιες οδηγίες δίνει ο Μάριος Παπαδόπουλος και για το μελομακάρονο. «Πολλοί καταναλωτές πιθανώς δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό που χρησιμοποιούν πολλοί επιτήδειοι στο μελομακάρονο δεν είναι μέλι. Είναι σιρόπι! Σιρόπι με άρωμα μελιού! Οι σωστοί ζαχαροπλάστες δεν βάζουμε νερά και ζάχαρες. Βάζουμε πραγματικό μέλι. Και όχι μόνο πραγματικό, αλλά και πιστοποιημένο, από συγκεκριμένη, ελεγχόμενη παραγωγή» σημειώνει.
Οι τιμές στις φετινές εορτές
Οι τιμές, όπως λένε οι ζαχαροπλάστες, φέτος θα έχουν πολύ μικρές διαφοροποιήσεις με τα Χριστούγεννα του 2017. «Τα μελομακάρονα θα κινηθούν στα 10,5 έως 13,5 ευρώ το κιλό, ενώ οι κουραμπιέδες από 11,5 έως 15 ευρώ το κιλό. Πάντα μιλάμε για βασικά προϊόντα, όχι τα γεμιστά, τα σοκολατένια κ.λπ. Κάνουμε το παν για να κρατήσουμε τις τιμές χαμηλά, γιατί είμαστε κομμάτι της κοινωνίας» τονίζει ο Μάριος Παπαδόπουλος.
Να σημειωθεί ότι κατά το ρεπορτάζ που έκανε το iefimeridaδιαπιστώθηκαν μεγάλες διαφοροποιήσεις στις τιμές. Συγκεκριμένα, βρέθηκαν κουραμπιέδες και μελομακάρονα από 6 ευρώ το κιλό έως και...23 ευρώ το κιλό, με τα σούπερ μάρκετ να «παίζουν» στη μεσαία κατηγορία των 9 με 12 ευρώ το κιλό.
Σε ό,τι αφορά τις προσφορές που κάνουν σούπερ μάρκετ και μεγαλύτερες αλυσίδες, ο πρόεδρος των Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης αναφέρει: «Ο καθένας έχει τον πελάτη του. Σίγουρα όποιος ψάξει θα βρει και με 5 ευρώ. Θα πρόκειται όμως για σιροπιασμένα βουτήματα, χωρίς γεύση. Να προσέχουν, επίσης, οι καταναλωτές, όταν βλέπουν “τιμή συσκευασίας 3,5 ευρώ” γιατί μπορεί να μην παίρνουν καν μισό κιλό, αλλά 350 γραμμάρια. Κάτι που τους φέρνει στις δικές μας τιμές πάλι. Ο καταναλωτής ξέρει, εν τέλει, ότι την ποιότητα που θα βρει στο ζαχαροπλαστείο, στις μικρές βιοτεχνίες, δεν θα την βρει πουθενά αλλού. Το μαρτυρά η μυρωδιά όταν μπαίνει στα καταστήματά μας» καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.
Koυραμπιέδες σε ράφι σούπερ - μάρκετ / Φωτογραφία: iefimerida.gr
Σε αυτή την περίπτωση η τιμή «πέφτει» στα 7,5 ευρώ / Φωτογραφία: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου