Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Μυστήριο με σεισμό: Ταρακούνησε τον πλανήτη για μισή ώρα και κανείς δεν τον κατάλαβε

Μυστήριο με σεισμό: Ταρακούνησε τον πλανήτη για μισή ώρα και κανείς δεν τον κατάλαβε

Στις 11 Νοεμβρίου, κάτι… αναδεύτηκε κοντά στο γαλλικό νησί Μαγιότ, ανοιχτά των δυτικών ακτών της Μαδαγασκάρης, προκαλώντας ένα «υπόκωφο» σεισμικό τσουνάμι σε όλο τον κόσμο.
Το σεισμικό αυτό κύμα που ξεκίνησε περίπου 25 χιλιόμετρα ανοιχτά των ακτών του Μαγιότ, «αφύπνισε» τους σεισμικούς αισθητήρες σε Ζάμπια, Κένυα και Αιθιοπία, διαπέρασε τους ωκεανούς, φτάνοντας στις ακτές της Χιλής, της Νέας Ζηλανδίας, ακόμη και της Χαβάης, σχεδόν 15.000 χιλιόμετρα μακριά. Κι όμως, κανείς δεν φάνηκε να καταλαβαίνει το παραμικρό.
Το φαινόμενο ήρθε στη δημοσιότητα μέσω Twitter, όταν οι φαν της σεισμολογίας πόσταραν αλλόκοτα σήματα που είχαν καταγράψει σε ένα ευρύ δίκτυο σεισμολογικών σταθμών, από την Κένυα έως τη Χαβάη. Έχοντας αποκλείσει το ενδεχόμενο να επρόκειτο για τους κλυδωνισμούς ενός βίαιου σεισμού, οι σεισμολόγοι, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, έμειναν μόνο να εικάζουν για το τι πραγματικά είχε συμβεί. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμύρισαν με θεωρίες και σενάρια: Ήταν κάποιου είδους εξωπραγματική κατολίσθηση που προκάλεσε το φαινόμενο; Μήπως ένας μετεωρίτης που εξερράγη στην ατμόσφαιρα; Ή μήπως η αφύπνιση ενός θαλάσσιου τέρατος;
Τώρα, οι επιστήμονες θεωρούν πως έχουν μία απάντηση – πολύ πιο… ρεαλιστική από τις θεωρίες που διατυπώθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Στίβεν Χίκς, σεισμολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, ήταν ένας από αυτούς που συνέλεξε κι ανέλυσε δεδομένα από ένα παγκόσμιο δίκτυο σεισμολογικών σταθμών. «Το ασυνήθιστο σ’αυτήν την περίπτωση ήταν πως επρόκειτο για ένα πολύ μεγάλο σήμα που ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και το οποίο δεν ανιχνεύθηκε από τα επιχειρησιακά συστήματα ανίχνευσης σεισμών».
Όπως διαπίστωσε, οι δονήσεις διήρκησαν κατά μέσο όρο μισή ώρα από τη στιγμή της εκδήλωσης του μυστηριώδους σεισμού, στη θάλασσα του Μαγιότ. Χρειάστηκαν 40 λεπτά ώστε το σήμα να φτάσει στους σεισμολογικούς σταθμούς της Βρετανίας και μία ώρα και 15 λεπτά για τη Χαβάη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: