Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Akula: Το υποβρύχιο - γίγαντας που "τρέμει" το NATO - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ



Τα μεγαλύτερα υποβρύχια όλων των εποχών δεν κατασκευάστηκαν σε αμερικανικά ναυπηγεία, αλλά σε σοβιετικά. Τα σκάφη κλάσης Akula, είχαν τη δυνατότητα να εξαφανίσουν ολόκληρες χώρες από το χάρτη, εξαιτίας του τρομερού αριθμού πολεμικών κεφαλών που διέθεταν.

Συνολικά κατασκευάστηκαν 6 υποβρύχια της κλάσης μεταξύ 1976-1986 και μόλις 1 παραμένει σε υπηρεσία, αφού υπέστη εκσυγχρονισμό το 2012 για να μπορεί να φέρει βλήματα Bulava.

Τα Akula ήταν πραγματικά μεγαθήρια, αφού με πλήρες φορτίο, εκτόπιζαν 48.000 τόνους. Με μήκος 175 και πλάτος 23 μέτρα, διέθετε άνευ προηγουμένου χώρους ενδιαίτησης του προσωπικού. Μπορούσε να μείνει σε κατάδυση για 120 ημέρες ή και περισσότερο εάν κρινόταν απαραίτητο.



Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, η ΕΣΣΔ πληροφορήθηκε το σχέδιο των ΗΠΑ για τη κατασκευή των υποβρυχίων κλάσης Ohio, που θα ήταν σε θέση να φέρουν έως 192 πυρηνικές κεφαλές.

Τα Akula σχεδιάστηκαν με ενισχυμένο κύτος για να είναι σε θέση να αναδύονται κάτω από τους πάγους της Αρκτικής και να εκτοξεύσουν το οπλοστάσιό τους. Από εκείνες τις περιοχές, τα υποβρύχια θα ήταν αρκετά κοντά στην ΕΣΣΔ για να βρίσκονται υπό τη προστατευτική ομπρέλα της Σοβιετικής Αεροπορίας και Ναυτικού.



Η απόσταση εκτόξευσης επέβαλε την ανάπτυξη ενός νέου βλήματος, του SS-NX-20 “Sturgeon” με βάρος 84 τόνων και εμβέλεια άνω των 8.000 χιλιομέτρων, που επέτρεπε τη προσβολή στόχων σε όλη την αμερικανική επικράτεια. 

Τα Akula μπορούσαν να μεταφέρουν 20 τέτοιους πυραύλους, ενώ τα Ohio, 24 Trident. Αυτή η διαφορά, ώθησε τους Σοβιετικούς στην ανάπτυξη δεκαπλής κεφαλής (έκαστη 100 κιλοτόνων) που μπορούσαν να πλήξουν δέκα διαφορετικούς στόχους, με συνολικό αριθμό κεφαλών τις 200 για κάθε σκάφος.



Αντίστοιχα, ο κάθε Trident μπορούσε να μεταφέρει έως 8 κεφαλές και κάθε υποβρύχιο Ohio, έως 192 κεφαλές. Οι συνολικά 200 (και 192 για τα Ohio) πυρηνικές κεφαλές που μπορούσαν να εκτοξεύσουν τα Akula, μπορούσαν κυριολεκτικά να σβήσουν μια χώρα από το χάρτη.

Αν και τα δυο υποβρύχια διέθεταν ανάλογες καταστρεπτικές δυνατότητες, η ουσιαστική διαφορά ήταν στο εκτόπισμά του (48.000 τόνοι για τα Akula, 18.750 για τα Ohio), γεγονός που φανερώνει ουσιαστικές διαφορές στη σχεδιαστική και επιχειρησιακή φιλοσοφία των δυο υπερδυνάμεων. 

Δείτε βίντεο:

Πηγή: Ptisikaidiastima

Δεν υπάρχουν σχόλια: