Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Χοιρινό Wellington




 Μερίδες 8, Προετοιμασία 45 λεπτά, Εκτέλεση 1 ώρα και 30 λεπτά, Βαθμός δυσκολίας 3/5


ΥΛΙΚΑ
1 αυγό
1 κ.σ. νερό
100 γρ. αποξηραμένα φρούτα, σε φέτες
2 ψαρονέφρια (περίπου 600 γρ.)
12 φέτες προσούτο
1/4 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. πιπέρι
1 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 φύλλο σφολιάτας
1 κ.σ. γεμάτη μουστάρδα με σιναπόσπορο
2 κλ. δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα. Χτυπάμε σ’ ένα μικρό μπολ το αυγό μαζί με το νερό και το αφήνουμε στην άκρη.

2. Στο πολυκοπτικό με τα μαχαίρια αδειάζουμε τα αποξηραμένα φρούτα, τα κόβουμε μέχρι να γίνουν μικρά κυβάκια κι τα αφήνουμε στην άκρη. Καθαρίζουμε τα ψαρονέφρια κι αφαιρούμε τα παραφίλετα.
3. Αφήνουμε και το κρέας στην άκρη. Πάνω σ’ ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας απλώνουμε τις φέτες προσούτο, τη μία δίπλα στην άλλη.
4. Καλό θα ήταν ν’ ακουμπάνε λίγο μεταξύ τους. Σκεπάζουμε με άλλο ένα κομμάτι λαδόκολλα και πιέζουμε τις φέτες μ’ έναν πλάστη ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους.
5. Βγάζουμε το πάνω φύλλο λαδόκολλας και τοποθετούμε τα ψαρονέφρια οριζόντια στο κάτω μέρος του προσούτο.
6. Καλό θα ήταν ο τρόπος που θα τοποθετήσουμε τα ψαρονέφρια να είναι συμμετρικός, εναλλάξ η μεγάλη με τη μικρή πλευρά, ώστε να υπάρχει ομοιόμορφο πάχος όταν θα το τυλίξουμε και να γίνει αντίστοιχα ομοιόμορφο το ψήσιμο. Ρίχνουμε από πάνω αλάτι, πιπέρι και το ψιλοκομμένο δενδρολίβανο.
7. Πασπαλίζουμε ανάμεσα από το κρέας τα κομμάτια φρούτων και με τη βοήθεια της λαδόκολλας τα τυλίγουμε σε ρολό.
8. Προσπαθούμε ώστε το προσούτο να καλύψει τελείως το ψαρονέφρι. Απλώνουμε το αλεύρι πάνω στην επιφάνεια εργασίας μας και τοποθετούμε από πάνω το φύλλο σφολιάτας.
9. Με τον πλάστη ανοίγουμε τη σφολιάτα σε ορθογώνιο σχήμα κι απλώνουμε στο κεντρικό μέρος του φύλλου τη μουστάρδα. Υπολογίζουμε πως η επιφάνεια που θα καλύψουμε θα αντιστοιχεί στο μέγεθος του ρολού κρέατος.
10. Τοποθετούμε πάνω από τη μουστάρδα το ρολό κρέατος και ξεκινώντας από τη μακριά πλευρά της σφολιάτας τυλίγουμε σε ρολό. Αλείφουμε την άκρη του φύλλου με το μείγμα αυγού και κλείνουμε καλά.
11. Κόβουμε λίγο τις δύο πλάγιες άκρες, πιέζουμε προς τα μέσα έτσι ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους και να σφραγίζουμε μέσα το κρέας.
12. Με το άλλο φύλλο σφολιάτας, εάν θέλουμε, το χαράζουμε σε κάθετες γραμμές, δημιουργώντας ένα πλέγμα και το τοποθετούμε πάνω στο ρόλο για να δώσουμε ένα όμορφο σχήμα.
13. το ρολό με το αυγό και ψήνουμε για 25 – 30 λεπτά μέχρι η σφολιάτα να πάρει χρυσαφί χρώμα και η θερμοκρασία του κρέατος να φτάσει στους 70 βαθμούς Κελσίου. Μόλις ετοιμαστεί σερβίρουμε με πουρέ πατάτας.

#tsoulotip: Πριν το ψήσουμε θα μπορούσαμε να βάλουμε το wellington για 2 ώρες μέσα στο ψυγείο ώστε να ξεκουραστεί λίγο το κρέας και το φύλλο να γίνει πιο τραγανό

Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη και την βρήκαμε στο giorgostsoulis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: