Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

UEFA: Νέο σκάνδαλο προ των πυλών

paris-saint-

Κίνδυνο αποκλεισμού από το Τσάμπιονς Λιγκ φέρονται να αντιμετωπίζουν οι Παρί Σεν Ζερμέν, Μάντσεστερ Σίτι και Μονακό, καθώς η UEFA ανοίγει ξανά υποθέσεις περί του οικονομικού ευ αγωνίζεσθαι (Financial Fair Play) που είχαν κλείσει, λόγω νέων ενοχοποιητικών στοιχείων που εσχάτως προέκυψαν. Οι αναφορές εγγράφων που δημοσίευσε η ιστοσελίδα Football Leaks σε μεθόδους εξαπάτησης της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας από τους παραπάνω συλλόγους έχουν εξοργίσει την ηγεσία της UEFA, που τελεί και υπό την πίεση της φημολογίας περί δημιουργίας ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας με τη συμμετοχή και των Παρί και Σίτι.


Οι κανόνες του Financial Fair Play της UEFA επιβάλλουν γενικώς ισοσκελισμό των εσόδων και των εξόδων των επαγγελματικών συλλόγων (ή υπέρβαση των εσόδων) και απαγορεύουν ρητώς την απορρόφηση ανεξέλεγκτων εσόδων από συμφωνίες χορηγιών από εταιρείες συμφερόντων των ιδιοκτητών.

Αυτό που αποκαλύπτουν τα Football Leaks είναι ότι η αρμόδια υπηρεσία της UEFA που εξέτασε τα στοιχεία των εσόδων των Σίτι και Παρί αποδέχθηκε ότι οι δύο σύλλογοι είχαν έσοδα από χορηγούς συνδεόμενους με τους Αραβες ιδιοκτήτες των δύο ομάδων που ήταν δυσανάλογα μεγάλα για την αγοραία αξία του αντικειμένου των χορηγιών. Τόσο η Σίτι όσο και η Παρί αρνήθηκαν το περιεχόμενο των διαρροών που δημοσιεύθηκαν, με την αγγλική ομάδα να κάνει μάλιστα λόγο και για ενορχηστρωμένη προσπάθεια να πλήξει τη φήμη της.

Ιδιαιτέρως για τη Σίτι, οι διαρροές αναφέρουν ότι οι ιδιοκτήτες της από το Αμπου Ντάμπι όχι μόνο βάφτισαν χορηγίες εταιρειών τη διοχέτευση δεκάδων εκατομμυρίων λιρών στα ταμεία του συλλόγου, αλλά και φρόντισαν να εξαιρέσουν από τα οικονομικά του συλλόγου τις δαπάνες σχετικά με τα δικαιώματα της εικόνας των ποδοσφαιριστών της –τα οποία πρακτικά αγοράζει όταν τους αποκτά– περνώντας τα σε άλλες εταιρείες, ενώ τα πλήρωνε η ιδιοκτησία της ομάδας. Αντίστοιχες δράσεις φέρονται να ανέλαβαν και οι ιδιοκτήτες της Παρί που προέρχονται από το Κατάρ.

Ετσι η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία δήλωσε ότι είναι πιθανόν να ξανανοίξουν οι φάκελοι περί παραβίασης των κανόνων του οικονομικού ευ αγωνίζεσθαι κατά περίπτωση, ενώ την Τετάρτη είπε ότι η υπόθεση της Παρί θα ανοίξει όταν αποφανθεί σχετικά το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο (CAS). Σε μπελάδες φέρεται να έχει μπει και η

Μονακό, λόγω ύποπτων δοσοληψιών του Ρώσου ιδιοκτήτη της, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ.

Περίεργη, πάντως, θεωρείται και η αρχική αποδοχή από την αρμόδια επιτροπή της UEFA των στοιχείων που είχαν παρουσιαστεί από τους βαθύπλουτους αυτούς συλλόγους, με την επιβολή μόνο κάποιων προστίμων.

Ευρωπαίοι σχολιαστές, πάντως, σημειώνουν ότι τόσο η Παρί όσο και η Σίτι έχουν τα τελευταία δύο χρόνια υποστεί αδικίες από διαιτητικά λάθη στο Τσάμπιονς Λιγκ που δεν έχουν σημειωθεί εις βάρος μη αραβόκτητων συλλόγων. Επισημαίνονται ιδιαιτέρως η περίφημη «Ρεμοντάδα» της Μπαρτσελόνα επί της Παρί (με σκορ 6-1 στη ρεβάνς με αμφισβητούμενες διαιτητικές αποφάσεις) το 2017 και ο αποκλεισμός της Σίτι από τη Λίβερπουλ το 2018 με λανθασμένα ακυρωθέν τέρμα των πρωταθλητών Αγγλίας. Ωστόσο, η ισπανική εφημερίδα Marca αναφέρει σχόλιο κορυφαίου στελέχους της UEFA κατά το οποίο το Τσάμπιονς Λιγκ δεν μπορεί χωρίς ομάδες όπως η Παρί και η Σίτι...

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: