Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Η πρώτη γυναίκα μποντιμπίλντερ. Πρώτα έδειρε το άνδρα της και μετά την ερωτεύθηκε



Οι πρώτες γυναίκες μποντιμπίλντερς εμφανίστηκαν κατά τον 19ο αιώνα. Έκαναν νούμερα σε τσίρκο και σόου, όπου επιδείκνυαν τις τρομερές δυνάμεις τους. Απέδειξαν ότι και αυτές έχουν σωματική δύναμη σε μια εποχή που οι γυναίκες θεωρούνταν αδύναμες.

Οι περισσότεροι γιατροί αποδοκίμαζαν τη γυμναστική για τις γυναίκες. Πίστευαν ότι τη λίγη ενέργεια που έχουν πρέπει να τη σπαταλούν για τις οικιακές εργασίες και για την ανατροφή των παιδιών. Όμως, οι «δυνατές γυναίκες» των τσίρκων, όπως συνήθιζαν να τις αποκαλούν, είχαν πολλές φορές μεγαλύτερη δύναμη από τρεις άνδρες μαζί. Ο κόσμος της κοιτούσε με καχυποψία. Ωστόσο, απολάμβαναν τα σόου τους ως κάτι εξωπραγματικό.

Ο «Θηλυκός Ηρακλής»
Μια από τις πρώτες μποντιμπίλντερς ήταν η Κέιτ Μπρούμπακ. Εκείνη την εποχή είχε ανακηρυχθεί ως η πιο δυνατή γυναίκα στον κόσμο. Την αποκαλούσαν «Γυναίκα από ατσάλι» και «Θηλυκό Ηρακλή» και αυτό γιατί πέρα από το γεγονός ότι λύγιζε σίδερα, κανένας άνδρας δεν μπορούσε να την ξεπεράσει σε δύναμη.



Η Κέιτ Μπρούμπακ γεννήθηκε στα παρασκήνια ενός τσίρκου στη Βιέννη το 1884. Ήταν το ένα από τα 14 παιδιά των Φιλίπ και Τζοάνα Μπρούμπακ. Το ζευγάρι από τη Βαυαρία έκανε επιδείξεις δύναμης και σόου. Ο πατέρας της είχε ύψος 1.98 μ. και ζύγιζε 118 κιλά. Υπερηφανευόταν ότι μπορούσε να σηκώσει περισσότερα από 227 κιλά με το ένα δάχτυλο. Ανάλογη δύναμη είχε και η μητέρα της. Οι δικέφαλοί της έφταναν τα 38 εκατοστά. Οι «υπερδυνάμεις» ήταν κάτι που η Μπρούμπακ είχε κληρονομήσει από τους γονείς της.

Όταν ήταν μόλις 2 ετών η Μπρούμπακ μπορούσε να περπατά με τα χέρια ανάποδα. Από πολύ μικρή άρχισε να κάνει προπονήσεις και να γυμνάζει το σώμα της. Πριν μπει στην εφηβεία, η Μπρούμπακ συμμετείχε στις επιδείξεις δύναμης των γονιών της. Σιγά σιγά άρχισε να κάνει και άρση βαρών.
Το σόου της περιείχε και αγώνες πυγμαχίας με άνδρες. Ο πατέρας της προσέφερε 100 χρυσά γερμανικά μάρκα σε όποιον κατάφερνε να τη νικήσει εντός ρινκ. Αλλά η Μπρούμπακ ήταν αήττητη.
Μια μέρα ο ακροβάτης Μαξ Χέιμαν την προκάλεσε να παλέψουν. Πίστευε ότι η πάλη με μία γυναίκα μπροστά σε θεατές θα αύξανε τη δημοτικότητα του και θα έκανε καλό στην καριέρα του. Παράλληλα, νόμιζε ότι ήταν ένας εύκολος τρόπος να βγάλει λεφτά. Έκανε λάθος.
Η Μπρούμπακ δεν δυσκολεύτηκε στιγμή και τον έβγαλε εκτός αγώνα με μερικές μόλις κινήσεις.
Η «Γυναίκα από ατσάλι» πανηγύριζε τη νίκη της, όσο ο Χέιμαν την κοιτούσε από την άκρη του ρινκ που τον είχε ρίξει. Και τότε έγινε κάτι απρόσμενο. Ο Χέιμαν την ερωτεύτηκε. Λίγο αργότερα παντρεύτηκαν. Εκείνη ήταν 16 και εκείνος 19 ετών.



Σύντομα, ο Χέιμαν εντάχθηκε στα σόου της Μπρούμπακ. Τον σήκωνε στον αέρα με το ένα χέρι και τον περιέστρεφε πάνω από το κεφάλι της. Σε ένα νούμερό της υποδυόταν τον στρατιώτη. Αντί να κρατάει όπλο, κρατούσε τον σύζυγό της. Ο Χέιμαν δεν ξεπερνούσε το 1.67, ενώ η Μπρούμπακ ήταν περίπου 1.78.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1900, το ζευγάρι μετακόμισε στην Αμερική. Άρχισαν να κάνουν περιοδείες στην Ευρώπη. Στο τέλος των σόου της η «Γυναίκα από ατσάλι» προκαλούσε τους άνδρες του κοινού να παλέψουν μαζί της. Έτσι, μια μέρα ενώ ολοκλήρωνε την παράστασή της στη Νέα Υόρκη, σηκώθηκε από το κοινό ο Γιουτζίν Σάντοου, που θεωρούνταν ο πιο δυνατός άνδρας της εποχής. Οι δυο τους διαγωνίστηκαν στην άρση βαρών. Οι θεατές κοιτούσαν με κομμένη την ανάσα, όσο οι δυο αθλητές αύξαναν σιγά σιγά τα βάρη. Το παιχνίδι τελείωσε όταν η Μπρούμπακ κατάφερε να σηκώσει πάνω από το κεφάλι της μια μπάρα 136 κιλών. Ο Σάντοου σήκωσε την μπάρα μέχρι το στήθος και μετά του έπεσε. Η Μπρούμπακ είχε νικήσει τον πιο δυνατό άνδρα του κόσμου μπροστά σε εκατοντάδες ανθρώπους. Μετά τον αγώνα η Μπρούμπακ άλλαξε το όνομά της σε Κέιτ Σαντοουίνα, δηλαδή ός Σάντοου, για να μην ξεχάσει κανείς ότι τον είχε νικήσει.

Οι παραστάσεις της Σαντοουίνα γίνονταν ολοένα και πιο εντυπωσιακές. Έσπαγε με τα χέρια της σιδερένιες αλυσίδες. Λύγιζε σίδερα και στη συνέχεια έφτιαχνε διάφορα σχέδια. Ξάπλωνε σε μια καρέκλα, έβαζε πάνω της ένα ξύλινο διάδρομο και από πάνω της στέκονταν δεκάδες άνδρες ντυμένοι με πανοπλίες. Σήκωνε μια πέτρα, που χρειάστηκαν 8 άνδρες για να τον μεταφέρουν.

Σαντοουίνα, η όμορφη μητέρα


Ωστόσο, η Σαντοουίνα προσπαθούσε να μην χάνει τη θηλυκότητά της. Έφτιαχνε τα μαλλιά και πάντα έβαφε το πρόσωπό της και τα νύχια της. Φορούσε πάντα παπούτσια με λίγο τακούνι. Ο Τύπος της εποχής έγραφε για την όμορφη δυνατή γυναίκα. Η δημοσιογράφος Κέιτ Κιουρού έγραφε ότι παρόλο που μπορούσε να σηκώσει στον αέρα περισσότερα από 100 κιλά, τα χέρια της ήταν τόσο περιποιημένα που έμοιαζαν με εκείνα των πλούσιων κυριών.
Άρθρο του 1911 στην εφημερίδα The New York American έγραφε «η ομορφιά των χαρακτηριστικών της είναι εντυπωσιακή. Με το κυρτωμένο άνω χείλος της και το κλασικό πιγούνι της μοιάζει με ηρωίδα φτιαγμένη από μάρμαρο. Ο λαιμός της είναι σαν μια κολόνα. Πιθανότατα οι ώμοι και η πλάτη της έχουν κατασκευαστεί από τον Μιχαήλ Άγγελο».

Το 1911 η Σαντοουίνα ζήτησε να κάνει παραστάσεις στο διάσημο τσίρκο των Ηνωμένων Πολιτειών Barnum & Bailey Circus. Για να τη δεχτούν, της ζήτησαν να μετρήσουν τις αναλογίες της μπροστά στον κόσμο. Είχε ύψος 1,78, ζύγιζε 95 κιλά, η μέση της ήταν 73 εκατοστά και τα μπράτσα της έφταναν τα 35 εκατοστά.

Η «Γυναίκα από ατσάλι» έμεινε δυο φορές έγκυος. Έκανε δυο γιους, το Θίοντορ και τον Άλφρεντ. Ωστόσο, συνέχιζε να σηκώνει βάρη και να κάνει παραστάσεις μέχρι την ημέρα της γέννας. Ο Θίοντορ έγινε μποξέρ και ο Άλφρεντ ηθοποιός.
Για κάποιους η Σαντοουίνα ήταν η ενσάρκωση της τέλειας γυναίκας. Όμως, άλλοι την κατέκριναν και υποστήριζαν ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να είναι έτσι. Ήταν ισχυρή, ανεξάρτητη και εργαζόμενη, με αποτέλεσμα να προκαλεί αρνητικά σχόλια. Πολλές φορές της ζητούνταν να επιβεβαιώσει τη θηλυκή της φύση και την αγάπη της για το νοικοκυριό. Η Σαντοουίνα ανταποκρίνονταν και σε αυτές τις προκλήσεις ιατί έπρεπε να γίνει αποδεκτή από την αμερικανική κοινωνία.


Ξάπλωνε σε μια καρέκλα, έβαζε πάνω της ένα ξύλινο διάδρομο και από πάνω της στέκονταν δεκάδες άνδρες ντυμένοι με πανοπλίες

Πολλοί την αποκαλούσαν «Σαντοουίνα η Σουφραζέτα» γιατί ήταν θερμή υποστηρίκτρια της διεκδίκησης του δικαιώματος ψήφου για τις γυναίκες. Το 1912 έγινε αντιπρόεδρος του κινήματος των Σουφραζετών του Barnum & Bailey Circus, που αποτελούνταν από 800 μέλη. «Όσοι ήταν αντίθετοι στο κίνημα και έβλεπαν τη Σαντοουίνα να σηκώνει τον σύζυγό της με το ένα χέρι, καταλάβαιναν ότι οι γυναίκες όχι μόνο μπορούν να έχουν τον έλεγχο του σπιτιού τους, αλλά και τη δύναμη να αποκτήσουν το δικαίωμα να ψηφίζουν», έγραφε ένα άρθρο τους με τίτλο: «Η ευτυχισμένη οικογένεια κυβερνάται από θηλυκούς γίγαντες που κάνουν όσους είναι αντίθετοι να τρέμουν».

Η Σαντοουίνα συνέχισε να κάνει παραστάσεις μέχρι τα 60 χρόνια της που αποσύρθηκε. Άνοιξε ένα καφέ- εστιατόριο στη Νέα Υόρκη. Μια τεράστια πινακίδα έγραφε ότι η ιδιοκτήτρια είναι η πιο δυνατή γυναίκα στον κόσμο. Ο σύζυγός της μαγείρευε, ο γιος της έφτιαχνε καφέδες και εκείνη σέρβιρε. Κάποιες φορές έσπαγε αλυσίδες και λύγιζε σίδερα για να διασκεδάσει τους πελάτες της. Μια μέρα μπήκε μέσα ένας άνδρας και απειλούσε τον Χέιμαν. Η Σαντοουίνα άνοιξε την πόρτα και τον πέταξε έξω μόνο με μία κίνηση.
Πέθανε από καρκίνο το 1952 σε ηλικία 68 ετών.

πηγή: mixanitouxronou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: