Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Κοτόπουλο λεμονάτο στο φούρνο με αρωματικό πιλάφι

Κοτόπουλο λεμονάτο στο φούρνο με αρωματικό πιλάφι

Μερίδες 4, Προετοιμασία 30 λεπτά,  Εκτέλεση 2 ώρες, Βαθμός δυσκολίας 1/5

tsoulotip: Δεν ανακατεύουμε το πιλάφι συνέχεια, παρά μόνο λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο.


ΥΛΙΚΑ
1 κοτόπουλο κομμένο στα 4
2κ.γ. ρίγανη ξερή
2κ.γ. αλάτι χοντρό
1κ.γ. πιπέρι
1 ½κ.σ.  μουστάρδα dijon
2 λεμόνια (Από το ένα το χυμό και το ξύσμα, το δεύτερο κομμένο σε φέτες)
10κ.σ. ελαιόλαδο
1σκ. σκόρδο σπασμένη
1 ½ κ.γ. εστραγκόν ξερό ή μισό μάτσο φρέσκο ψιλοκομμένο μόνο τα φύλλα
1 κύβο ζωμό κοτόπουλο
200ml. χλιαρό νερό
1κ.σ. μέλι

Υλικά για το πιλάφι:
1 συσκευασία πιλάφι AGRINO
1/2κ.γ. σαφράν σε σκόνη
5κ.σ. ελαιόλαδο
1κ.γ. αλάτι
πιπέρι
3-4κ.σ. λεμόνι χυμό
700ml. ζωμό κοτόπουλο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Παίρνουμε τα κοτόπουλα, τα βάζουμε μέσα στο ταψί του φούρνου και τα πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, το χοντρό αλάτι , το πιπέρι, το εστραγκόν και το ελαιόλαδο. Τρίβουμε καλά με τα χέρια μας το κοτόπουλο, ώστε να πάνε παντού όλα τα υλικά.

2. Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε το μέλι, το χυμό από το ένα λεμόνι, τον ζωμό κοτόπουλο, τη μουστάρδα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί ο κύβος.

3. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από το κοτόπουλο και ανακατεύουμε με τα χέρια.

4. Ρίχνουμε το νερό, κόβουμε το δεύτερο λεμόνι σε κάθετες φέτες και το τοποθετούμε διάσπαρτο στο ταψί.

5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 1 ώρα και 30 λεπτά. (Σε περίπτωση που κατά το ψήσιμο το φαγητό χρειάζεται και άλλη υγρασία προσθέτουμε άλλα 100 γρ νερό)

6. Μόλις ψηθεί το κοτόπουλο το σερβίρουμε ζεστό με το πιλάφι.

7. Εκτέλεση για το πιλάφι: Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το ζωμό με το σαφράν και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.

8. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια άλλη κατσαρόλα και ρίχνουμε το πιλάφι. Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας με μια κουτάλα, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το αλάτι και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό.

9. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το ρύζι το ζωμό και μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράζουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί τελείως το υγρό. Δεν το ανακατεύουμε συνεχώς παρά μόνο όταν απορροφηθεί τελείως ο ζωμός.

10. Μόλις ετοιμαστεί το πιλάφι σερβίρουμε με το κοτόπουλο.

Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη..giorgostsoulis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: