Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

7 μυστικά για μια μακροχρόνια σχέση


Κάποιοι το παραδέχονται ανοιχτά, κάποιοι δεν το ομολογούν ούτε στον εαυτό τους, αλλά η επιθυμία όλων είναι κοινή. Μία σχέση με διάρκεια στο χρόνο, έναν σύντροφο που δεν θα φύγει στα δύσκολα, κάποιον που θα είναι δίπλα μας ότι κι αν συμβεί, ακόμη κι όταν ο πρώτος έρωτας έχει περάσει.



Τα μυστικά για μια σχέση με αντοχές είναι, σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, τα εξής.

Δείξτε σεβασμό

Σε μια υγιή σχέση, υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των συντρόφων. Ο σεβασμός είναι η κόλλα που κρατάει ζωντανή την σχέση. Τι σημαίνει, όμως, να σέβεσαι τον άλλο; Σεβασμός είναι όταν εκτιμάς και τιμάς την οντότητα του άλλου ατόμου, τα ψυχικά του χαρακτηριστικά και τα δικαιώματα του ως ανθρώπου στο πλευρό σας.
Γελάστε μαζί

Μπορεί να σας ακούγεται περίεργο, αλλά η δυνατότητα να γελάς είναι βασικός παράγοντας για να έχετε μια μακροχρόνια σχέση. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας που πραγματοποίησε ο Jeffrey Hall από το πανεπιστήμιο του Kansas. Το γέλιο αποτελεί έναν παράγοντα που σας κάνει να νιώθετε ότι υπάρχει επικοινωνία μεταξύ σας και ότι βρίσκεστε στο ίδιο μήκος κύματος. Γι’ αυτό, λοιπόν, αν γελάτε πολύ και δυνατά όταν είστε με τον σύντροφο σας, βρίσκεσαι σε καλό δρόμο.
Μην «πνίγετε» ο ένας τον άλλο

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, το να έχετε τον χώρο σας ή την ιδιωτική σας ζωή μέσα σε μια σχέση είναι σημαντικότερο από το να έχετε μια καλή ερωτική ζωή. Κι αυτό γιατί όταν ο καθένας μας έχει τα δικά του ενδιαφέροντα και τους φίλους του, τότε νιώθουμε περισσότερο ευτυχισμένοι και βαριόμαστε λιγότερο. Αυτό μεταξύ άλλων είναι το συμπέρασμα έρευνας, που διενήργησε η Stephanie Coontz, καθηγήτρια ιστορίας και οικογενειακών σπουδών στο κολλέγιο Evergreen State College.
Έχετε εμπιστοσύνη στον σύντροφο σας

Οι υγιείς σχέσεις απαιτούν εμπιστοσύνη. Χωρίς αυτήν όλα τα υπόλοιπα μυστικά δεν έχουν καμία αξία. Ρώτησε τον εαυτό σας τα εξής: Είναι ο σύντροφος σας αξιόπιστος; Μπορείτε να βασιστείτε πάνω του; Εσάς μπορεί να σας εμπιστευτεί ο σύντροφος σας; Αξιολόγησε τη σχέση σας, όχι με βάση κάποιες ανολοκλήρωτες υποσχέσεις, αλλά σε σχέση με τα επίπεδα αξιοπιστίας και των δυο σας.
Θαυμάστε τον άνθρωπο σας

Παλιότερα οι γυναίκες θαύμαζαν τους συντρόφους τους για αυτά που έκαναν καθημερινά και τους το έδειχναν συχνά. Σήμερα τα ζευγάρια ξεχνούν να αναγνωρίσουν στον άλλο μια επιτυχία, να τον ενθαρρύνουν ή να το γιορτάσουν.
Ποτέ μην πηγαίνετε για ύπνο θυμωμένοι

Οι γιαγιάδες μας το γνώριζαν καλά. Όταν δεν λύνουμε τα προβλήματά μας και τα σπρώχνουμε «κάτω από το χαλάκι» δημιουργούνται απωθημένα. Για αυτό ακόμα κι αν δεν βρείτε λύση στη διαφωνία σας, καλό είναι να συμφωνήσετε στο ότι αγαπιέστε.
Καλλιέργησε τη φιλία

Πλήθος ερευνών, όπως αυτή που διενέργησε ο οικονομολόγος John Helliwell από το πανεπιστήμιο British Columbia, υποστηρίζει ότι τα ευτυχισμένα ζευγάρια που καταφέρνουν να μένουν για χρόνια μαζί έχουν ένα ασυναγώνιστο μυστικό επιτυχίας. Το κλειδί για τις μακροχρόνιες σχέσεις και ευτυχισμένα ζευγάρια δεν είναι ούτε ο έρωτας ούτε το πάθος ούτε η «χημεία», αλλά η φιλία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: