Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Greektoys: 5 χρόνια αναδεικνύοντας τα αρχαία ελληνικά παιχνίδια



Το Greektoys Children’s Revolution® κλείνει πέντε χρόνια αναδεικνύοντας τα αρχαία ελληνικά παιχνίδια.



Το Greektoys είναι ένα εκπαιδευτικό έργο που σκοπό έχει την προώθηση της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς και ιδιαίτερα των αρχαίων ελληνικών παιχνιδιών μέσω της χρήσης της τεχνολογίας. Το έργο περιλαμβάνει μελέτη και ψηφιοποίηση αρχαίων παιχνιδιών, δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού προσβάσιμο σε όλο τον κόσμο, επιμορφωτικά εργαστήρια για παιδιά και διαλέξεις για τα αρχαία παιχνίδια σε σχολεία, πανεπιστήμια, μουσεία, κτλ.

Όλα ξεκίνησαν με ένα αλογάκι

Το 2011 η ομάδα του Greektoys αποφάσισε να κάνει μια σειρά τρισδιάστατων κινουμένων σχεδίων με πρωταγωνιστή ένα αρχαίο παιχνίδι. Έτσι γεννήθηκε ο Βαλίος, ένα αρχαίο τροχήλατο αλογάκι που μαθαίνει μέσω του παιχνιδιού στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας που δεν είναι πολύ γνωστά. Άλλοι χαρακτήρες της σειράς είναι η Λίλυ, μια μαγική κουδουνίστρα, και ο Φίλων, ένα γουρουνάκι-μπιμπερό. Το πρώτο επεισόδιο Η σβούρα βγήκε το 2013, έτος που έχει καθιερωθεί σαν ημερομηνία έναρξης του έργου Greektoys. Μετά ακολούθησαν το Φεγγαράκι μου τρελό (2014), η Άγια νύχτα (2014) και Ο Βαλίος και ο θησαυρός των Γκρίκο (2015) σε συνεργασία με το συγκρότημα Encardia.


Πρώτο σχέδιο του Βαλίου (2011)

Ανακατασκευάζοντας τα αρχαία παιχνίδια

Το 2016, στο πλαίσιο του σχεδίου “Πλαγγόνα” (κούκλα στην αρχαία Ελλάδα), και με την υποστήριξη του Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης των Βρυξελλών, ξεκίνησε η ιδέα να συγκεντρωθούν, σε τρισδιάστατη μορφή, τα πιο σημαντικά εκθέματα αρχαίων ελληνικών παιχνιδιών σε ένα ψηφιακό μουσείο, προσβάσιμο σε όλο τον κόσμο. Μέχρι στιγμής έχουν βοηθήσει και άλλα μουσεία, όπως το Μουσείο τέχνης του Χάρβαρντ και πρόσφατα το Εθνικό αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας. Τα ψηφιακά μοντέλα του Greektoys έχουν κινήσει το ενδιαφέρον σε γνωστά επιστημονικά περιοδικά, εκδοτικούς οίκους και κανάλια, όπως το National Geographic, τον εκδοτικό οίκο John Wiley & Sons και το ιταλικό κανάλι Rai Storia.

Ευρωπαϊκά επιμορφωτικά εργαστήρια

Το 2017 πραγματοποιήθηκε το πρώτο εργαστήριο αρχαίων ελληνικών παιχνιδιών στο Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας των Βρυξελλών. Για πρώτη φορά Ελληνόπουλα που ζουν στο Βέλγιο είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά αρχαία παιχνίδια, να μάθουν για τον τρόπο κατασκευής τους και να φτιάξουν τα δικά τους παιχνίδια. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει εργαστήρια σε μαθητές του Ευρωπαϊκού σχολείου των Βρυξελλών, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και φέτος, για πρώτη φορά, στο Ευρωπαϊκό σχολείο του Δουβλίνου, στην Ιρλανδία. Ο σκοπός των εργαστηρίων είναι να φτάσουν τα αρχαία παιχνίδια σε περισσότερους Έλληνες μαθητές που ζουν στο εξωτερικό.


Eικόνα από το πρώτο επεισόδιο του Greektoys

Έχουν περάσει 5 χρόνια από τότε που ένα αλογάκι έκανε τα πρώτα του βήματα, δειλά-δειλά, για να κερδίσει την αγάπη όλων των παιδιών που το έχουν γνωρίσει μέσω των εργαστηρίων και μόλις βλέπουν ένα αρχαίο αλογάκι στις αίθουσες του μουσείου φωνάζουν: Να τος ο Βαλίος!

Χρόνια πολλά Βαλίε! Γενναίο και ατρόμητο αλογάκι…


Δεν υπάρχουν σχόλια: