Η άνοδος της μέσης ετήσιας θερμοκρασίας της Γης κατά 1,5 και πλέον βαθμό Κελσίου ως το 2030 δεν θα προκαλέσει μόνο πλημμύρες, ξηρασίες, καύσωνες, σιτοδείες, φτώχεια, λειψυδρία, πρωτοφανή μεταναστευτικά κύματα και… σοβαρές ελλείψεις στην μπίρα, όπως προειδοποίησε μεταξύ άλλων στους φίλους του ζύθου η επιθεώρηση Nature Plants.
Το χειρότερο από όλα είναι ότι θα «βγάλει από τους παγωμένους τάφους τους» στον Αρκτικό Κύκλο αρχαία βακτηρία και μικρόβια που είχαν προκαλέσει μαζικές εξοντώσεις πληθυσμών στο παρελθόν, με κορυφαία την επιδημία «Μαύρης Πανώλης» το 14ο – 15ο αι. μ.Χ.
Η εκτεταμένη συμφορά του Μεσαίωνα, που εξακολουθεί να στοιχειώνει τη Γηραιά Ήπειρο, υπολογίζεται ότι αφάνισε 75-200 εκατομμύρια ψυχές σε Ευρώπη και Ασία.
«Φοβάμαι ότι πλέον η ανθρωπότητα δεν έχει καμία πιθανότητα να περιορίσει την αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, όπως έθεσε στόχο η Συμφωνία του Παρισιού του 2015», τόνισε ο καθηγητής Παγκόσμιας Ιστορίας της Οξφόρδης με ειδίκευση σε περιβαλλοντικά θέματα Πίτερ Φράνκοπαν, για να συμπληρώσει, «Αν ο πλανήτης ζεσταθεί από αυτό το όριο, δεν θα μας απασχολεί αν θα δυσκολέψουν οι διακοπές στις Μαλδίβες επειδή θα ανέβει η στάθμη της θάλασσας, ούτε θα μας ενοχλούν οι μαζικές μεταναστεύσεις πληθυσμών. Θα υποστούμε τις συνέπειες από το λιώσιμο των αιώνιων πάγων στην Αρκτική και την απελευθέρωση επικίνδυνων βιολογικών παραγόντων που έμειναν θαμμένοι για χιλιάδες χρόνια. Σας υπενθυμίζω πως το 1340 η υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου επέτρεψε σε ένα μικροσκοπικό μικρόβιο να μετατραπεί στο Μαύρο Θάνατο», τόνισε ο καθηγητής Φράνκοπαν.
Με πληροφορίες από Ελεύθερο Τύπο
Πηγή:newsbomb.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου