Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Παγκόσμια Ημέρα Αβγού



Σας φαίνεται παράξενο? Κι όμως σήμερα το αβγό έχει την τιμητική του. Στην Ελλάδα ένα άτομο καταναλώνει 130 αβγά τον χρόνο κατά μέσο όρο, ενώ πριν 30 χρόνια η κατανάλωση έφτανε τα 400. Στην Ευρώπη η κατανάλωση φτάνει τα 300 αβγά το χρόνο για ένα άτομο. Ο λόγος που περιορίζουμε την κατανάλωση αβγών είναι ο φόβος για την μεγάλη περιεκτικότητα τους σε χοληστερόλη. Νέες μελέτες έρχονται να καταρρίψουν τον μύθο του «βλαβερού» αυγού. Παλαιά πίστευαν ότι η χοληστερόλη ενός τροφίμου είναι η αιτία για την υψηλή χοληστερίνη, όμως μόνο το 20% της χοληστερίνης το παίρνουμε μέσω της διατροφής, το υπόλοιπο 80% παράγεται στο ήπαρ. Οι νέες μελέτες μας διευκρινίζουν ότι αυτό που μπορεί να ανεβάσει την χοληστερίνη σε έναν άνθρωπο είναι μόνο η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων κι όχι η ολική χοληστερόλη ενός τροφίμου. Κι ένα αβγό έχει μόλις 1.5 γρ κορεσμένα λιπαρά. Το αυγό είναι μια από τις πιο θρεπτικές τροφές, με μεγάλη αξία διατροφική αξία, ισάξια του μητρικού γάλακτος. Ίσως και η μόνη πλήρης τροφή, διότι περιέχει υψηλής αξίας πρωτεϊνη, καλύτερης από του κρέατος, περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία κι επιπλέον όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα.

Το αβγό στην αρχαιότητα ήταν σύμβολο γονιμότητας και την δημιουργία της ζωής. Οι αρχαίοι κατανάλωναν αβγά από κάθε είδος πουλιού, πάπιες, χήνες, στρουθοκάμηλοι, ορτύκια, περιστέρια, φραγκόκοτες, κότες,φασιανούς.  Στην Ινδία τα κοτόπουλα ήταν ήδη εξημερωμένα από το 3200 π.Χ, ενώ στην Κίνα και την Αίγυπτο το 1200 π.Χ. Οι αρχαίοι Έλληνες έπαιρναν τα αβγά τους από χήνες, πάπιες, ορτύκια και κότες τα οποία κι εκτρέφαν. Τα αβγά καταναλώνονταν όπως σήμερα μελάτα, σφικτά, ως επιδόρπια. Αυτοί που ανακάλυψαν πρώτοι την διατροφική αξία των αβγών ήταν οι Κινέζοι, οι οποίοι κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες. Τα αβγά αποτελούσαν το «ντόπινγκ» των αρχαίων αθλητών, γι αυτό και κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων απαγορευόταν να τρώνε οι αθλητές αβγά, γιατί αυξάνονταν πολύ οι επιδόσεις τους. Ενώ υπήρχε το έθιμο στην αρχαιότητα να τρώνε οι νεόνυμφοι αυγά για να αποκτήσουν γερούς απογόνους. Κατά το Μεσαίωνα δεν υπάρχουν γραπτές αναφορές στην Ευρώπη περί αβγών. Λόγω νηστείας απαγορευόταν η κατανάλωση τους από την Καθολική Εκκλησία. Οι λάτρεις των αβγών, μάζευαν τα αβγά και τα διατηρούσαν μέσα σε κερί ή λίπος για να τα καταναλώσουν την μέρα Πάσχα. Όταν ερχόταν η μέρα της γιορτής τα στόλιζαν ή τα ζωγράφιζαν και τα έδιναν ως δώρο σε φίλους, συγγενείς, στους ερωτευμένους, στους άρχοντες και σ
τον βασιλιά. Λέγεται οτι ο Κολόμβος μετέφερε κότες από την Ασία στην Αμερική και είναι το ίδιο είδος το οποίο έχουμε σήμερα για να παίρνουμε τα αβγά μας. . Τον 15ο αιώνα επικράτησε το αβγό της κότας.
Η θρεπτική αξία του αβγού
Ένα αβγό 100 γραμμαρίων βρασμένο «σφιχτό» περιέχει τα εξής:
Ενέργεια 155 kcal (647 kJ) , Νερό 75 g, Υδατάνθρακες 1.12 g , Λιπαρά 10.6, Πρωτεΐνες 12.6 g, Χοληστερόλη 424 mg

Βιταμίνες: Βιταμίνη Α 140 μg ,  Θειαμίνη (vit. B1) 0.066 mg, Ριβοφλαβίνη (vit. B2) 0.5 mg, Παντοθενικό οξύ (B5), 1.4 mg, Φυλλικό οξύ (Βιτ. B9) 44 μg, Κοβαλαμίνη (Βιτ B12) 1.11 μg, Βιταμίνη D 87 IU, Βιταμίνη E 1.03 mg
Απαραίτητα αμινοξέα: Τρυπτοφάνη 0.153 g, Θρεονίνη 0.604 g, Ισολευκίνη 0.686 g, Λευκίνη 1.075 g, Λυσίνη 0.904 g, Μεθειονίνη 0.392 g, Φαινυλαλανίνη 0.668 g, Βαλίνη 0.767 g, Ιστιδίνη 0.298 g                
Άλλα αμινοξέα: Τυροσίνη 0.513 g, Κυστίνη 0.292 g, Αργινίνη 0.755 g, Αλανίνη 0.700 g, Γλυκίνη 0.423 g, Προλίνη 0.501 g, Σερίνη 0.936 g
Ιχνοστοιχεία : Φώσφορος 172 mg,
Μέταλλα: Μαγνήσιο 10 mg, Ασβέστιο 50 mg, Κάλιο 126 mg, Σίδηρος 1.2 mg, Ψευδάργυρος 1.0 mg
Άλλα θρεπτικά: Χολίνη 225 mg, Aσπαραγινικό οξύ 1.264 g, Γλουταμινικό οξύ 1.644 g, 
Αντιοξειδωτικά   

Υπάρχουν αρκετές μελέτες που δεν βρήκα καμιά συσχέτιση της κατανάλωσης αυγών με τις καρδιαγγειακές νόσους. Μάλιστα μερικές υποστηρίζουν ότι όποιος καταναλώνει ένα αβγό την μέρα έχει μειωμένες πιθανότητες να νοσήσει από καρδιά ή εγκεφαλικό, μένουν λοιπόν να επιβεβαιωθούν.  Αυτοί που θα έπρεπε να αποφεύγουν την κατανάλωση είναι όσοι έχουν γενετική προδιάθεση στην χοληστερίνη. κι αν αναρωτιέστε αν το αυγό έκανε την κότα ή η κότα το αυγό, το έλυσαν οι επιστήμονες το 2010, η κότα έκανε το αυγό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: