Η διοίκηση στη νοτιοδυτική κινεζική πόλη Τσενγκντού, πρωτεύουσα της επαρχίας Σιτσουάν, έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο επιστημονικής φαντασίας το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει σε δύο χρόνια και που είναι γνωστό ως ένας δορυφόρος φωτισμού ή αλλιώς «τεχνητό φεγγάρι».
Οι τοπικές εφημερίδες ανέφεραν ότι ο δορυφόρος φωτισμού θα σχεδιαστεί για να συμπληρώνει το φεγγάρι τη νύχτα, με τη δική του φωτεινότητα να είναι οκτώ φορές μεγαλύτερη από εκείνη του φυσικού δορυφόρου της γης και «αρκετά φωτεινή για να αντικαταστήσει τα φώτα του δρόμου στην πόλη».
Ο δορυφόρος θα μπορεί να φωτίζει μια περιοχή με διάμετρο από 10 έως 80 χιλιόμετρα, ενώ η ακτίνα ακτινοβολίας μπορεί να ελεγχθεί μέσα σε λίγες δεκάδες μέτρα, σύμφωνα με την εφημερίδα People's Daily, η οποία φιλοξενούσε δηλώσεις ενός προγραμματιστή της Chengdu Aerospace Science and Technology Microelectronics -Ινστιτούτο Έρευνας Συστημάτων.
Η εφημερίδα πρόσθεσε ότι η δοκιμή του δορυφόρου φωτισμού ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια και ολοκληρώθηκε πλέον όλη η τεχνολογία και ο σχεδιασμός.
Το ανθρωπογενές φεγγάρι έχει μια εξαιρετικά αντανακλαστική επίστρωση για να αντικατοπτρίζει το φως από τον ήλιο με φτερά σαν ηλιακά πάνελ των οποίων οι γωνίες μπορούν να ρυθμιστούν για να πραγματοποιήσουν «ακριβή φωτισμό». Η πόλη Τσενγκντού των 14.300 τετραγωνικών μέτρων θα είναι η πρωταρχική εστία του φωτός από το ανθρωπογενές φεγγάρι, και αστρονόμοι σε όλη την Κίνα αλλά και στο εξωτερικό θα είναι σε θέση να εντοπίσουν το λαμπερό αστέρι τη νύχτα.
Δεν υπήρχαν όμως άλλες προδιαγραφές του διαστημικού οχήματος ή η ημερομηνία έναρξης του.
Οι αξιωματούχοι της Τσενγκντού αναμένουν ότι η πόλη θα προσελκύσει έτσι περισσότερους τουρίστες, όταν το τεχνητό φεγγάρι είναι επάνω και λάμπει.
Ωστόσο, ορισμένοι έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι το φως που αντανακλάται από το διάστημα θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα επιγενετικά ρολόγια των κατοίκων της πόλης.
Ο Kang Weimin, διευθυντής του Ινστιτούτου Οπτικής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου του Harbin, εξήγησε ότι το φως από το δορυφόρο δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει τη νύχτα μέρα.
Η ιδέα ενός «τεχνητού φεγγαριού» ήρθε από έναν Γάλλο καλλιτέχνη, ο οποίος φαντάστηκε να κρεμάει ένα κολιέ από καθρέπτες πάνω από τη γη, που θα μπορούσε να αντανακλά τον ήλιο στους δρόμους του Παρισιού όλο το χρόνο.
Στα τέλη του 20ου αιώνα, η Ρωσία σκόπευε να ανοίξει έναν καθρέπτη χωρητικότητας 25 μέτρων στο διαστημικό σταθμό Mir, σε μια προσπάθεια να διώξει τη νύχτα, αλλά το πρόγραμμα ακυρώθηκε μετά από δυσλειτουργίες.
Η χρήση ενός γιγαντιαίου καθρέφτη για να αντικατοπτρίζει το φως του ήλιου στις σκοτεινές γωνιές της Γης δεν λειτούργησε τον Φεβρουάριο του 1999, όταν το πλήρωμα Mir δεν μπόρεσε να ξεδιπλώσει τον καθρέφτη που έμοιαζε με ομπρέλα αφού μπλέχτηκε σε μία από τις κεραίες του σκάφους.
Ο καθρέφτης έπρεπε να λειτουργήσει σαν τεχνητό φεγγάρι, σύμφωνα με ένα ρεπορτάζ του CNN που αντικατοπτρίζει την ηλιακή ακτινοβολία σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας και άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών πριν φτάσει στη Γερμανία και την Τσεχική Δημοκρατία.
Εάν το ολονύκτιο πείραμα εξελίσσονταν ομαλά και ο ουρανός ήταν καθαρός, θα μπορούσε να υπάρχει ένας κύκλος φωτός στο έδαφος, μετρούμενος με πέντε έως οκτώ χιλιόμετρα και με ταχύτητα περίπου επτά μέτρα ανά δευτερόλεπτο.
Οι σχεδιαστές του καθρέφτη ελπίζουν ότι θα χρησιμεύσει ως πρωτότυπο για πολύ μεγαλύτερα μοντέλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φωτίζουν τις πόλεις της Βόρειας Θάλασσας.
Ένας τέτοιος καθρέφτης θα μπορούσε να φωτίσει εργοτάξια, περιοχές καταστροφών ή οπουδήποτε αλλού θα χρειαζόταν το φως, δήλωσαν αξιωματούχοι. Οι σχεδιαστές δήλωσαν ότι μια σειρά καθρεπτών ή ένας γιγαντιαίος καθρέφτης θα μπορούσε να αξιοποιήσει τον ήλιο, ακόμη και να συμβάλει στην ενίσχυση της γεωργίας με την επιμήκυνση της ημέρας.
Πηγή:reader.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου