Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Φοινικόδασος Βάι...


Μία ανεπανόρθωτη καταστροφή συντελείται αυτή την περίοδο στο μοναδικό προστατευόμενο και πόλο έλξης χιλιάδων  τουριστών φοινικόδασος Βάι, στο Λασίθι Κρήτης. Το περιβαλλοντικό <<έγκλημα>>, που περιλαμβάνει εκτεταμένες αποψιλώσεις   που φτάνουν έως το 40% επί της συνολικής του έκτασης, ψεκασμούς και διανοίξεις δρόμων, διαπράττει- επισήμως και νομίμως- η δασική υπηρεσία Λασιθίου, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του ρυγχωτού σκαθαριού και των μέτρων προστασίας του δάσους από το ενδεχόμενο πυρκαγιάς. Πρόκειται ουσιαστικά για την εφαρμογή της μελέτης <<Καθαρισμός  φοινικοδάσους Βάι για την αντιπυρική και φυτοϋγειονομική  προστασία του>>, την οποία συνέταξε- και ενέκρινε- η ίδια η διεύθυνση Δασών Λασιθίου, που υπάγεται στην αποκεντρωμένη διοίκηση της Κρήτης, σε μία προσπάθεια να απορροφήσει κονδύλι 400.000 ευρώ που διατέθηκαν από το ταμείο Δασών του υπουργείου περιβάλλοντος για την προστασία του δάσους.  Συνοπτικά, η μελέτη ορίζει μεταξύ άλλων κλαδεύσεις, εκθαμνώσεις , αποξέσεις της παρεδαφιαίας βλάστησης , διεύρυνση των αποστραγγιστικών καναλιών, διαπλατύνσεις δρόμων και ραντίσματα.
Το τοπικό γραφείο της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, το Πανεπιστήμιο και το μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και πολλοί ακόμη φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή είχαν προσβάλει εξαρχής τη μελέτη, τονίζοντας ότι οι παρεμβάσεις που προτείνονται είναι <<βαριές και μη αντιστρεπτές>> και ότι <<δικαιολογούνται μόνο εφόσον αποφασίσουμε να μετατρέψουμε το φοινικόδασος σε πάρκο αναψυχής>>. <<Πρόκειται για μελέτη-έκτρωμα, για ένα καθαρά κηποτεχνικό και αποσπασματικό έργο>>, τονίζει ο Καλούστ Παραγκαμιάν, υπεύθυνος Προγράμματος Νησιωτικών Υγροτόπων της WWF Ελλάς.
Σύμφωνα με WWF, οι προτεινόμενες επεμβάσεις δεν συνάδουν με τη διαχείριση ενός φυσικού οικοσυστήματος , καθώς μορφοποιούν το τοπίο και τη βλάστηση, με κίνδυνο να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά του. Η <<δασική υπηρεσία λειτουργεί ως ο ‘’Μεγάλος Πάπας>>, υποστηρίζει ο καθηγητής Οικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Σάκης Μυλωνάς και προσθέτει :<<Δύο φοβερά επιπόλαια, ως ο μοναδικός φορέας γνώσης. Θεωρεί το δάσος ‘’φέουδο της ‘’ της , ψεκάζει ενώ δεν υπάρχει σκαθάρι, κάνει αποστραγγιστικά έργα που αλλοιώνουν τον υγρότοπο και ανοίγει δρόμους, καταστρέφοντας οποιαδήποτε πανίδα αναπτυχθεί στις συστάδες>> .
Το WWF Ελλάς κατέγραψε πλήρη αποψίλωση του υποορόφου του δάσους σε ποσοστό ως 40%, καθώς και βαρύ κλάδεμα όχι μόνο των φοινίκων, αλλά και όλων των υπόλοιπων δέντρων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της οργάνωσης το δάσος θα χρειαστεί τουλάχιστον 10 χρόνια για να επανέλθει στην κανονική κατάστασή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: