Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

ACTA.....

Η ACTA είναι μια ολιγομερή διεθνή συνθήκη, σκοπός της οποίας είναι η δημιουργία και εφαρμογή ενός διεθνούς νομικού πλαισίου για την καταπολέμηση της παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο, τη στοχοποίηση της απομίμησης και την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου των αγαθών που προστατεπυονται από πνευματικά δικαιώματα και εμπορικές ονομασίες. Πρόκειται για μια μεγάλη γκάμα προϊόντων που περιλαμβάνει απο κινηματογραφικές ταινίες,βιβλία, μουσική μέχρι και υποδήματα και βιομηχανικούς σπόρους. Παράλληλα, η συμφωνία προβλέπει την ίδρυση ενός νέου οργάνου, της επιτροπής ACTA, πέρα από τα ήδη υπάρχοντα, που θα επιβλέπει την εφαρμογή της.
Η Ε.Ε υποστηρίζει πως η ACTA εξασφαλίζει ότι όπου και να βρίσκεται κανείς, μπορεί να εξακολουθήσει να μοιράζεται μη πειρατικό υλικό και πληροφορίες στο Διαδίκτυο.. Δεν περιορίζει την ελευθερία, δεν θα λογοκρίνει και ούτε θα κλείνει διαδικτυακούς τόπους. Δεν αφορά τον τρόπο που χρησιμοποιούμε το ίντερνετ στην καθημερινότητά μας, μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε μέσα κοινωνικήε δικτύωσης (Twitter, Facebook) ακριβώς όπως και πριν. Οι υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα δεν θα ελέγχονται και δεν θα παρακολουθούνται. Εξασφαλίζει όμως την δυνατότητα δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος σε περίπτωση κλοπής διανοητικής ιδιοκτησίας. Εν ολίγοις, δεν είναιούτε ο <<Μεγάλος Αδελφός>> ούτε εξέλιξη του SOPA.
Οι υπέρμαχοι της συγκεκριμένης συμφωνίας λένε ότι πρόκειται για μια οργανωμένη επίσημη αντίδραση στην αύξηση των πειρατικών αγαθών σε παγκόσμιο επίπεδο και των πειρατικών αντιγράφων έργων πνευματικής ιδιοκτησίας. Οι πολέμιοί της την κατέκριναν και αντέδρασαν με διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο..Παράλληλα καταγγέλουν πως πρόκειται για μια προσπάθεια κατάργησης της ελευθερίας στο Διαδίκτυο, ενώ καίριο πλήγμα θα δεχτεί και η καινοτομία. Η συμφωνία υπογράγηκε την 1η Οκτωβρίου, μετά από 5 χρόνια μυστικών διαβουλέυσεων που πραγματοποιήθηκαν σε 9 συναντήσεις σε διαφορετικές χώρες.
Την συμφωνία δεν υπέγραψαν η Κύπρος,η Εσθονία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σλοβακία.Για να τεθεί σε εφαρμογή όμως η συμφωνία δεν αρκεί μόνο η υπογραφή, πρέπει να υπάρξει και επικύρωση στα Κοινοβούλια τουλάχιστον 6 κρατών.


ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ.....

Απόσπασμα από το άρθρο του Κου Στέλιου Φωκά
Περιοδικό Φαινόμενα
Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: