Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ




Ο κύβος ερρίφθη και ας μας το κρύβουν. Τα εληνικά πετρέλαια και το φυσικό αέριο τα πήραν ήδη αμερικανικές εταιρείες και το μεγάλο μοίρασμα έγινε στην επίσκεψη της υποργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, κυρίας Χίλαρι Κλίντον, στην Αθήνα.
Ήδη η αμερικανική εταιρεία
Julian Ard Co, με έδρα το Τέξας, που ασχολείται με εξόρυξη και εκμετάλευση υδρογονανθράκων και κατέχει το 67% της TEXACO, αναζητά τον Έλληνα γεωλόγο που θα γίνει το "δεξί χέρι" του Αμερικανού συντονιστή εκατόν πενήντα ειδικών στην ανεύρεση και εξόρυξη πετρελαίου - φυσικού αερίου στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας (από το Κατάκολο μέχρι βόρεια της Κέκρυρας, δηλαδή σε όλο το Ιόνιο) και Νότια της Κρήτης, όπου υπολογίζεται ότι υπάρχει όγκος 2,5 τρις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.

Παράλληλα, ένα ειδικά εξοπλισμένο αεροπλάνο γεωφυσικών ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο πετούσε στον ελληνικό εναέριο χώρο μεταξύ 10 και 15 Απριλίου 2011. Στις 10 Απριλίου, το αεροσκάφος βρισκόταν στο αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" του Ηρακλείου Κρήτης και αμέσως μετά βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Οι παρασκηνιακές συμφωνίες Ελλάδας-ΗΠΑ για τους ελληνικούς υδρογονάνρθακες εξελίσσονται σε έξι φάσεις, στο χρονικό διάστημα μεταξύ Απριλίου και Νοεμβίου 2011.

Συγκεκριμένα:

Φάση 1η: Απρίλιος 2011

Το πρωί της 10ης Απριλίου, στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου Κρήτης "Νίκος Καζαντζάκης" προσγειώνεται αεροσκάφος της βρετανικής εταιρείας ARKEX, η οποία ειδικεύεται στις υπηρεσίες υπστήριξης γεωφυσικών ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, έχει της έδρα της στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας, αλλά την τελευταία πενταετία αναπτύσσεται ραγδαία και προς τις ΗΠΑ, όπου λειτουργεί ήδη ένα υποκατάστημα στο Χιούστον του Τέξας, τον "παράδεισο" των πετρελαϊκών βιομηχανιών.

Το αεροπλάνο της ARKEX διαθέτει ειδικές κάμερες, με υπεριώδεις ακτίνες, φωτογράφησης του βυθού της θάλασσας και των πετρωμάτων που υπάρχουν, καθώς και ένα ειδικό μαγνητόμετρο για εναέριες έρευνες κοιτασμάτων, το οποίο ανέπτυξε με τη βοήθεια της διαστημικής τεχνολογίας.

Το "μαγνητόμετρο" βοηθά σημαντικά τις ετερείες πετρελαίου και αερίου στο να εντοπίζουν τις καλύτερες τοποθεσίες για τη διάνοιξη πηγαδιών.

Το όργανο είναι τοποθετημένο στη "μύτη" του μικρού αεροσκάφους, το οποίο μπορεί να πετάξει πάνω από την περιοχή που παρουσιάζει ενδιαφέρον για γεωλογική έρευνα και να καταγράψει τα διάφορα σήματα κάτω το έδαφος. Το κόστος της εκτέλεσης μιας τέτοιας έρευνας είναι δέκα φορές φθηνότερο απ' ό,τι εκείνο μιας σεισμικής έρευνας.

Οι σχετικές έρευνες έχουν γίνεις από τις παρακάτω εταιρείες:

· USGS (United States Geological Survey): 1960 μέχρι σήμερα.

· FIGR (French Institute Geophysical Survey): 1990 μέχρι σήμερα.

· TGS - NOREC (Tomkinson Geophysical Services - NOREC): 1990 μέχρι σήμερα.

· Petroleum Geo-Services της Νορβηγίας: 1990 μέχρι σήμερα.

Φάση 2η: Μάιος - Ιούνιος 2011

Από το 2008 η Αλβανία, που έχει ορίσει τη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, έχει καλέσει την αμερικανική εταιρεία HAMILTON OIL από το Τέξας να κάνει έρευνα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, όπου γρήγορα ανακαλύπτονται τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου.

Οι επιστήμονες της HAMILTON OIL διαπιστώνουν ότι τα κοιτάσματα αυτά περνούν σε μεγάλο ποσοστό και στην ελληνική περιοχή και ζητούν άδεια από τις ελληνικές Αρχές να κάνουν έρευνες και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το πρόβλημα,όμως, είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει ορίσει τη δικής ΑΟΖ σε σχέση με την Αλβανία και τον περασμένο Μάιο έρχεται σε μια πρώτη συμφωνία με την Αλβανία για τον ορισμό της ελληνικής ΑΟΖ στην περιοχή αυτή. Μία μέρα πριν η σχετική συμφωνία, έρθει στην αλβανική Βουλή για επικύρωση, επεμβαίνει η Τουρκία και με την επιρροή που ασκεί στους μουσουλμάνους βουλευτές της Αλβανίας καταφέρνει να μην φτάσει ποτέ η συμφωνία στο αλβανικό Κοινοβούλιο.

Φάση 3η: 25 Ιουνίου 2011

Στη εφημερίδα Αγγελιοφόρος της Θεσσαλονίκης δημοσιεύεται μία αγγελία που αναφέρει ότι αμερικανική εταιρεία ερευνών ενδιαφέρεται για την πρόσληψη ενός Έλληνα γεωλόγου.

Η αγγελία συνοδεύεται από έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου, τον οποίο μπορούν να καλούν οι ενδιαφερόμενοι για να δηλώσουν συμμετοχή και να πάρουν πληροφορίεςγια τις συνεντεύξεις που είναι προγραμματισμένες για την 1η Αυγούστου.

Φάση 4η: 18 Ιουλίου 2011

Φτάνει στην Αθήνα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κα Χίλαρι Κλίντον, για συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Μεταξύ των τεσσάρων στενών συνεργατών της βρίσκεται και ο υπεύθυνος για ενεργειακά θέματα της αμερικανικής κυβέρνησης, κ. Χάρι Νόιμαν, ο οποίος με τη συνεργασία του Αμερικανικού πρέσβη στην Αθήνα κάνει επαφές εκτός πρωτοκόλλου με Έλληνες αρμοδίους του τομέα "ελληνικός ορυκτός πλούτος".

Όταν αργότερα η Χίλαρι θα επισκεφθεί την Τουρκία, θα ζητήσει επιμόνως την άρση των πιέσεων από τη μεριά του Ερντογάν προς την Αλβανία, ώστε να προχωρήσει η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ και να ανοίξει ο δρόμος για την ελεύθερη και χωρίς προσκόματα διεξαγωγή ερευνών στα Διαπόντια Νησιά και την Κέρκυρα.

Φάση 5η: 1η Αυγούστου 2011

Σε αίθουσα του ξενοδοχείου "Καψής" της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούνται συνεντεύξεις των Ελλήνων γεωλόγων που έχουν δηλώσει συμμετοχή για μία θέση εργασίας σε αμερικανική εταιρεία γεωφυσικών ερευνών.

Περίπου τριάντα Έλληνες πτυχιούχοι γεωλόγοι ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των Αμερικανών. Μετά το τέλος της διαδικασίας ενημερώνονται πως οι πέντε καλύτεροι πριν από τα Χριστούγεννα θα κληθούν σε νέα συνέντευξη, που θα γίνει στην αγγλική γλώσσα, από στελέχη της εταιρείας Julian Ard Co, η οποία και ενδιαφέρεται για την πρόσληψη ενός Έλληνα γεωλόγου, ο οποίος θα συνεργαστεί με τον Αμερικανό επικεφαλής των ερευνών σε περιοχή της Ελλάδας (που, όμως, δεν κατονομάστηκε).

Η εταιρεία σκοπεύει να φέρει από τις ΗΠΑ περίπου 150 ειδικούς επιστήμονες και τεχνικούς, οι οποίοι θα ελέγχουν τα στοιχεία των ερευνών και θα κάνουν τον τελικό χάρτη των περιοχών που έχουν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Φάση 6η: 22 Νοεμβρίου - 6 Δεκεμβρίου 2011

Στο διάστημα αυτό θα βρίσκεται στην Ελλάδα το αμερικανικό ερευνικό σκάφος "Atlantis", που ανήκει στο WHO (Woods Hole Oceanographic), για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή από τη Σαλαμίνα μέχρι το Κατάκολο.

Το ερώτημα για όλ' αυτά είναι άλλο:

Το ότι θα μας πάρουν τα "φιλέτα" σε ενεργειακούς πόρους και τουρισμό είναι αναπόφευκτο.

Με ποιούς όρους όμως; Και σε ποιες τιμές;

Δεν υπάρχουν σχόλια: