Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Τουρκία: Αγώνας δρόμου από τα σωστικά συνεργεία

Μάχη με το χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων δίνουν τα σωστικά συνεργεία στην Τουρκία, μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,2 βαθμών που έπληξε χθες τα νοτιοανατολικά της χώρας και ενώ εκφράζονται φόβοι ότι εκατοντάδες άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στα ερείπια.
Μάχη με το χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων δίνουν τα σωστικά συνεργεία στην Τουρκία, μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,2 βαθμών που έπληξε χθες τα βορειοανατολικά της χώρας και ενώ εκφράζονται φόβοι ότι εκατοντάδες άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στα ερείπια.
Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό των τουρκικών αρχών έχουν χάσει τη ζωή τους 264 άνθρωποι, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1300. Πάνω από 1.000 κτήρια καταστράφηκαν στην περιοχή, με τις πόλεις Βαν και Έργκις να έχουν πληγεί περισσότερο από το χτύπημα του Εγκέλαδου.
Το έργο των διασωστών δυσχεραίνει η διακοπή της ηλεκτροδότησης σε χωριά και πόλεις σε όλη την Ανατολία, κοντά στα σύνορα με το Ιράν. Σύμφωνα με το CNN Turk, από το σεισμό καταστράφηκε και ο κύριος δρόμος που συνδέει τη Βαν με την Έργκις.
Όσο η επιχείρηση διάσωσης είναι σε εξέλιξη, οι αρχές μοιράζουν ψωμί και τρόφιμα στους πληγέντες, οι οποίοι πέρασαν τη νύχτα τους γύρω από φωτιές στους δρόμους με κουβέρτες.
Η Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι περίπου 100 ειδικοί έφθασαν στην πληγείσα ζώνη, ώστε να συντονίσουν την επιχείρηση διάσωσης αλλά και τις δράσεις ανακούφισης των πληγέντων.
Διανεμήθηκαν επίσης περίπου 5.000 σκηνές και 11.000 κουβέρτες, σόμπες και φαγητό, καθώς και κινητές κουζίνες για τους αστέγους.
Περισσότεροι από 200 μετασεισμοί έχουν «ταρακουνήσει» την περιοχή από την ώρα του κύριου σεισμού, ο οποίος είχε διάρκεια 25 δευτερολέπτων.
Ο Ταγίπ Ερντογάν που ταξίδεψε χθες στη Βαν για να αποκτήσει εικόνα της έκτασης της καταστροφής, επέστρεψε στη Αγκυρα και συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο, ώστε να αποφασιστούν οι ενέργειες που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στο εξής.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα του είναι σε θέση να τα βγάλει πέρα μόνη της και ευχαρίστησε τα κράτη που προσφέρθηκαν να παράσχουν βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων της Αρμενίας και του Ισραήλ, κράτη με τα οποία οι διμερείς σχέσεις τον τελευταίο καιρό έχουν ψυχρανθεί.
Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε βαθιά λυπημένος για τις ανθρώπινες απώλειες και για την καταστροφή. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ, «εκφράζει από καρδιάς συμπόνια στην κυβέρνηση και τους πολίτες της Τουρκίας».

naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: