Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Τι είναι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) “Οι Γκρίζες ζώνες” και το Casus Belli Της Τουρκίας στην Ελλάδα



Πριν 1 χρόνο περίπου είχαν βουίξει όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε
για την άρση του του Casus Belli από πλευράς Τουρκίας , πράγμα που φυσικά ήταν λάθος ερμηνευμένο απο την Τούρκικη εφημερίδα ''Σαμπάχ'' ο Αχμέτ Νταβούτογλου υπουργός Εξωτερικών λέγοντας τότε για την άρση του Casus Belli είπε ότι προτίθετο η Τουρκία να άρει το Casus Βelli (που σημαίνει ,να άρει την ανοιχτή απειλή πολέμου ως προς την χώρα μας) αρκεί η Ελλάδα να μην διεκδικήσει τα 12 ναυτικά μίλια και να παραμείνει στα 6 , Τα οποία 12 μίλια η Ελλάδα μπορεί να τα διεκδικήσει ΝΟΜΙΜΑ


Τώρα πάμε στα ΑΟΖ που σημαίνει Αποκλειστική οικονομική ζώνη

Η ΑΟΖ είναι μια έννοια που ασπάστηκε ο ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και οι κανονισμοί που την διέπουν περιλαμβάνονται στη νέα Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, του 1982. Στην πραγματικότητα είναι μια εξέλιξη των ρυθμίσεων που μέχρι τότε περιλαμβάνονταν στο διεθνές δίκαιο αλιείας προκειμένου να συμπεριληφθούν και νέες δραστηριότητες οικονομικής κυρίως φύσεως αλλά και άλλων δραστηριοτήτων .
Η έκταση της ΑΟΖ φτάνει σύμφωνα με τη σύμβαση για το δίκαιο της θαλασσής μέχρι 200 νμ από τις γραμμές βάσης, από τις οποίες μετριέται το πλάτος της αιγιαλίτιδας ζώνης. Το δικαίωμα σε ΑΟΖ διαθέτουν τα ηπειρωτικά εδάφη ενός κράτους, αλλά και τα νησιά που είναι στην επικράτειά του και συντηρούν από μόνα τους ζωή.

Συμφόνα με την ΑΟΖ το παράκτιο κράτος εντός τον μηλών που του ορίζει η ΑΟΖ μπορεί να εκμεταλλευτεί της ζωντανές ή μη πήγες της θάλασσας, να εκμεταλλευτεί το υπέδαφος της να εγκαταστήσει επι της επικράτειας της ΑΟΖ τεχνητά νησιά καθώς και την οικονομική εκμετάλλευση των ρευμάτων και των υπερκείμενων της θάλασσας ανέμων. Έχει όμως το Παράκτιο κράτος την υποχρέωση της προστασίας του Θαλασσίου περιβάλλοντος , Βεβαία τα κυριαρχικά δικαιώματα εντός ΑΟΖ δεν σημαίνουν σε καμία περίπτωση πλήρης κυριαρχία και εντός ΑΟΖ ισχύει, ότι και για της Ανοιχτές θάλασσες

Είμαι σίγουρος ότι πολλοί θα αναρωτιούνται για το ποία είναι η διαφορά της υφαλοκρηπίδας από την ΑΟΖ
Στην Περίπτωση της υφαλοκρηπίδας τα δικαιώματα του παράκτιου κράτους υπάρχουν εξ υπαρχής (ab initio) και αυτοδικαίως (ipso facto) (π.χ η περίπτωση Καστελόριζου ) Ενώ στην ΑΟΖ τα πράγματα είναι διαφορετικά το παράκτιο κράτος μέσω διακήρυξης μπορεί να έχει ΑΟΖ . Το παράκτιο κράτος μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα χωρίς ΑΟΖ ενώ το αντίθετο δεν μπορεί να γίνει .Η Ελλάδα αυτή την στιγμή δεν έχει ΑΟΖ αν και νομικά έχει το δικαίωμα μέσω διακήρυξης να το κάνει ,και κανένα κράτος δεν μπορεί να το αμφισβητήσει ή οργανισμός .Την θαλασσιά περιοχή που θα μπορούσε να διεκδικήσει μέσω ΑΟΖ η οποιαδήποτε χώρα μέχρι να το κάνει ,θεωρείτε ανοιχτή θάλασσα

Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει πρακτικά 200 ναυτικά μίλια διότι τα 200 ναυτικά μίλια είναι το μέγιστο εύρος που μπορεί να φθάνει η ΑΟΖ ενός παράκτιου κράτους. Το εύρος αυτό υπόκειται σε περιορισμούς όταν οι ΑΟΖ παράκτιων κρατών επικαλύπτονται. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται οριοθέτηση, είτε κατόπιν συμφωνίας μεταξύ των γειτονικών κρατών είτε με παραπομπή της διαφοράς σε δικαστήριο ή διαιτησία. Για τον λόγο αυτό η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή με την Αίγυπτο και τη Λιβύη. Δεν έχει καθορίσει ΑΟΖ ούτε έχει διαπραγματευθεί για την οριοθέτησή της με Τουρκία και Ιταλία. Έφθασε σε συμφωνία πριν από μερικά χρόνια με την Αλβανία, η οποία όμως έχει ''παγώσει'', έπειτα από ακυρωτική απόφαση του εκεί Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Πάμε τώρα στο θέμα των Γκρίζων ζωνών , Γκρίζες ζώνες είναι όρος που χρησιμοποιεί μονομερώς η Τουρκία για να αμφισβητήσει την παραδεδεγμένη κυριαρχία της Ελλάδας , ο όρος των Γκρίζων ζωνών δεν έχει καμία νομική υπόσταση με λίγα λόγια κανένας διεθνής οργανισμός δεν της αναγνωρίζει και βάση αυτού η Ελλάδα θεωρεί ότι η Τουρκία θέλει να επεκταθεί στο Αιγαίο (πράγμα παράνομο απ της διεθνής συμβάσεις)


Από τα μέσα της δεκαετίας του 90' η Τούρκικη πλευρά έθεσε μέσα στης γκρίζες ζώνες , βραχονησίδες και νησίδες καθώς και θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου . Και η Ελλάδα και η Τουρκία από τότε επικαλούνται χάρτες δικούς τους καθώς και ξένων χώρων μεν η Ελλάδα για να αποδείξει το παράλογο της διεκδίκησης των Τούρκων και απ την άλλη η Τουρκία να πείσει την διεθνή κοινότητα ότι τα εδάφη των Γκρίζων ζωνών της ανήκουν . Η Ελλάδα σήμερα αξιώνει την διεύρυνση των χωρικών υδάτων της απ τα 6 ναυτικά μίλια στα 10 ενώ μπορεί να τα διευρύνει στα 12 αφού κατοχυρώνεται μέσω του διεθνές δικαίου και τον ΑΟΖ. Ο λόγος που δεν το κάνει είναι το Casus belli (ανοιχτή απειλή πολέμου) της Τουρκίας εναντίων της Ελλάδας .

Δεν υπάρχουν σχόλια: