Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Ο Μπρέιβικ είναι «παράφρων» λέει ο συνήγορος του 32χρονου Νορβηγού

Ο δικηγόρος του Άντερς Μπρέχρινγκ Μπρέιβικ δήλωσε την Τρίτη πως «όλη αυτή η υπόθεση δείχνει πως (ο πελάτης του) είναι παράφρων», ωστόσο τόνισε ότι είναι νωρίς να πει εάν θα επικαλεστεί ψυχική ασθένεια. Για δύο πυρήνες στη Νορβηγία και αρκετούς άλλους στο εξωτερικό κάνει λόγο ο 32χρονος Νορβηγός. Ανοιχτό αφήνει η Εισαγγελία το ενδεχόμενο να δικαστεί ο Μπρέιβικ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Την ίδια ώρα, ο Νορβηγός υπουργός Δικαιοσύνης εξήρε το έργο της αστυνομίας, παρά τις σφοδρότατες επικρίσεις που έχουν δεχθεί οι Αρχές ότι καθυστέρησαν να αντιδράσουν.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 32χρονου Νορβηγού δήλωσε ότι ο Μπρέιβικ είπε πως αποτελεί μέρος ενός αντι-ισλαμικού δικτύου, το οποίο περιλαμβάνει δύο ομάδες στην Νορβηγία και αρκετές ακόμα σε άλλες χώρες.

Πηγές που βρίσκονται κοντά στις έρευνες, έχουν αμφισβητήσει αυτό το επιχείρημα και εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι ο Μπρέιβικ να έδρασε μόνος.

«Όλη αυτή η υπόθεση δείχνει ότι είναι παρανοϊκός» δήλωσε ο Γκέιρ Λίπεσταντ, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Πρόσθεσε, πάντως, ότι είναι πολύ νωρίς για να πει εάν ο πελάτης του θα επικαλεστεί ψυχική ασθένεια.

Πρόσθεσε ότι ο πελάτης του πίστευε πως οι Αρχές θα τον σταματούσαν νωρίτερα και έκανε λόγο για έναν «πολύ ψυχρό» άνθρωπο που εκφράζει μίσος απέναντι σε όποιον δεν είναι εξτρεμιστής.

Πρόσθεσε ότι η οικογένειά του δεν έχει ζητήσει να τον δει και συμπλήρωσε ότι δεν γνωρίζει πως ο κόσμος ζητά την θανατική ποινή ή για τις έντονες αντιδράσεις.

Ο Μπρέιβικ, ο οποίος κρατείται σε απομόνωση ζήτησε, μάλιστα, από τον Γκέιρ Λίπεσταντ, να του πει πόσους σκότωσε στις επιθέσεις.

Εν τω μεταξύ, πηγές της Εισαγγελίας δήλωσαν ότι η Αστυνομία μπορεί να στοιχειοθετήσει κατηγορητήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εκμεταλλευόμενη διάταξη του ποινικού κώδικα.

Ο εισαγγελέας Κρίστια Χάτλο δήλωσε ότι στην παρούσα φάση αυτό αποτελεί απλά ένα ενδεχόμενο, το οποίο, ωστόσο, δεν απέκλεισε.

Στήριξη στην Αστυνομία, παρά τις επικρίσεις

Πλήρη στήριξη στην αστυνομία παρείχε ο Νορβηγός υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος εξήρε την Τρίτη το «φανταστικό» -όπως το χαρακτήρισε- έργο της αστυνομίας μετά τη διπλή επίθεση στη χώρα που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 76 ανθρώπους, παρά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχθηκε ότι καθυστέρησε να αντιδράσει.

«Δράττομαι της ευκαιρίας για να ευχαριστήσω την αστυνομία του Όσλο, την αστυνομία άλλων περιοχών και άλλα εξειδικευμένα όργανα για το φανταστικό τους έργο» δήλωσε ο Κνουτ Στόρμπεργκετ μετά από συνομιλίες που είχε με τον αρχηγό της αστυνομίας του Όσλο.

«Είναι άνθρωποι που εργάστηκαν πολύ περισσότερο απ' ό,τι θα περίμενε κανείς από οποιονδήποτε, είναι άνθρωποι που ήταν σε διακοπές που ήλθαν εθελοντικά από όλη τη Νορβηγία» τόνισε.

Ο υπουργός εξήρε, επίσης, την «ποιότητα» της εργασίας των αστυνομικών, αναφερόμενος στην αποκατάσταση «της ασφάλειας και της ομαλότητας» μετά τις επιθέσεις.

Η αστυνομία έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις σχετικά με το ότι καθυστέρησε να αντιδράσει, ότι κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει αστυνομικός στο νησί που σημειώθηκαν οι επιθέσεις και για το ότι παρείχε συγκεχυμένες πληροφορίες.

Η ομάδα SWAT χρειάστηκε περισσότερο από μία ώρα για να φτάσει στο νησί Οτόγια, την ώρα που ο Νορβηγός πυροβολούσε εν ψυχρώ δεκάδες άτομα.

tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: