Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

O SOUTH STREAM κερδίζει....

Ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream κερδίζει το γεωπολιτικό και γεωοικονομικό ντέρμπι μετον ανταγωνιστή του Nabucco. Οι προετοιμασίες για το γεωπολιτικό σχέδιο του  Ναμπούκο ξεκίνησαν το 2002 με την στήριξη των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Ο σκοπός προφανής: Η κεντρική και Δυτική Ευρώπη να τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο χωρίς να εξαρτώνται από την Ρωσία, που τότε κάλυπτε πάνω από το 25% των συνολικών αναγκών τους. Το σχέδιο προέβλεπε, ο αγωγός να ξεκινά από την Κασπία και διαμέσου της Τουρκίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας να φτάνει στην Αυστρία και στο Μπαουμγκάρντεν, όπου είναι ο κεντρικός σταθμός διανομής προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο αγωγός έχει μήκος 3.300 χλμ, δυνατότητα παροχής 31 δις κυβικών μέτρων το χρόνο και σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2016.
Οι Ρώσοι αντέδρασαν αμέσως. Σχεδίασαν και προώθησαν τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream. Ο αγωγός αυτός ξεκινά από την Ρωσία, διέρχεται από την τουρκική υποθαλάσσια ζώνη της Μαύρης Θάλασσας, για να μην υπάξει εμπλοκή με την Ουκρανία και την Βουλγαρία κι εκεί διακλαδίζεται. Το ένα τμήμα περνά από την Ελλάδα, μέσω Ιονίου Πελάγους από την Ιταλία και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το άλλο τμήμα από Σερβία, Ουγγαρία, Κροατία, Σλοβενία για να φτάσει στην Αυστρία και από εκεί να διακλαδωθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο εν λόγω αγωγός στηρίζεται οικονομικά από την Ρωσία και την Ιταλία, έχει μήκος 2.000 χλμ, δυνατότητα παροχής 63 δις κυβικά μέτρα ετησίως και πρόκειται να λειτουργήσει το 2015. Ως προς το κόστος κατασκευής, λειτουργίας και παροχής είναι συντριπτικά υπέρ του South Stream. Το κόστος είναι το μισό και με διπλάσια δυνατότητα τροφοδοσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: