Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Οι Ευρωπαίοι "τραβάνε αυτιά"

Την ανάγκη ευρείας και εποικοδομητικής πολιτικής στήριξης στις προσπάθειες της Ελλάδας να ανάκαμψη, υπογραμμίζει σε γραπτή δήλωσή του που εξέδωσε από τις Βρυξέλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ζητώντας παράλληλα από τον Αντώνη Σαμαρά, "να φανεί συνεργάσιμος".

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Χ. Ρομπάι έχει ως εξής: "Είναι ανάγκη η Ελλάδα να συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις προσπάθειες προσαρμογής προκειμένου να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της και την ανταγωνιστικότητα και προκειμένου να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Τον τελευταίο χρόνο επετεύχθη σημαντική πρόοδος, αλλά θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για να εξασφαλιστεί η βιώσιμη ανάκαμψη. Απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες τόσο σε ότι αφορά τα έσοδα, όσο και τις δαπάνες. Η ετοιμότητα της ευρωζώνης να συνεχίσει να παρέχει στήριξη στην Ελλάδα εξαρτάται από ένα ισχυρό και φιλόδοξο πρόγραμμα προσαρμογής όπως πρότεινε η αποστολή της τρόικας.

Οι προσπάθειες για να επιστρέψει η Ελλάδα σε βιώσιμη δημοσιονομική οδό, καθώς και σε οικονομική ανάκαμψη, απαιτεί από όλες τις πλευρές ευρεία και εποικοδομητική και πολιτική στήριξη. Ζήτησα επειγόντως από τον κ. Σαμαρά να φανεί συνεργάσιμος προς αυτή την κατεύθυνση".



Υπεύθυνη στάση ζήτησε ο Φιγιόν
Την υποστήριξη των πολιτικών ομάδων στο νέο διαρθρωτικό σχέδιο που έχει διαπραγματευθεί η ελληνική κυβέρνηση, ζήτησε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά.

Μετά τη συνάντηση, το γραφείο του πρωθυπουργού εξέδοσε το παρακάτω δελτίο τύπου: «Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε (στον πρόεδρο της ΝΔ) την απρόσκοπτη υποστήριξη που παρέχεται στην Ελλάδα, από τη Γαλλία και τις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.

Χαιρέτησε το κουράγιο του ελληνικού λαού καθώς και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την οικονομική και χρηματοπιστωτική ανάκαμψη της χώρας.

Ο Φρανσουά Φιγιόν τόνισε την ανάγκη επίδειξης μιας υπεύθυνης στάσης από τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, πράγμα που συνεπάγεται ειδικότερα, την υποστήριξη των κυριότερων πολιτικών ομάδων στο νέο διαρθρωτικό σχέδιο που διαπραγματεύθηκε η ελληνική κυβέρνηση, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ενωση».

Σαμαράς: Η συνταγή έχει αποτύχει
Σε σύντομη συνάντηση με τους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στα κυριότερα σημεία της συζήτησής του με το Γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν. Ο κ. Σαμαράς εξήγησε στο Γάλλο πρωθυπουργό όλα τα σημεία στα οποία διαφωνεί, επισημαίνοντας ότι η ΝΔ αδυνατεί να συναινέσει με ένα σχέδιο που, ένα χρόνο μετά, είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι «η συνταγή έχει αποτύχει».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε ακόμη τα εξής θέματα:

-Την αναγκαιότητα ενίσχυσης της ρευστότητας με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ώστε να μπει φρέσκο χρήμα στην πραγματική οικονομία.

-Το μέλλον της κοινής αγροτικής πολιτικής και τις συνέπειες για την Ελλάδα μετά τη μεταρρύθμιση το 2013.

-Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τραυματισμένη ελληνική κοινωνία.

-Το μεταναστευτικό, με επισήμανση της ανάγκης για αναθεώρηση του Δουβλίνου ΙΙ ώστε να μοιρασθεί και η ΕΕ τις ευθύνες.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.i-reportergr.com/2011/06/blog-post_4574.html#ixzz1OhT4i0qk

Δεν υπάρχουν σχόλια: