Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Αρχίζει σήμερα στη Χάγη η δίκη του Ράτκο Μλάντιτς

Ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς εμφανίζεται σήμερα στο εδώλιο του κατηγορουμένου για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου στο ΔΠΔ της Χάγης.
Θύματα και συγγενείς θυμάτων από τον τριετή πόλεμο της Βοσνίας έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί έξω από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης περιμένοντας την έναρξη της δίκης του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς, που κατηγορείται ως υπεύθυνος των χειρότερων εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν ποτέ, από το 1992 έως το 1995 στη Βοσνία, όπου σκοτώθηκαν 100.000 άνθρωποι. 

Η εμφάνιση του 69χρονου Μλάντις στο δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία είναι η πρώτη δημόσια από τότε που επικυρήχθηκε για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου.

Ο Μλάντιτς κρυβόταν για περισσότερα από 16 χρόνια και συνελήφθη μόλις την περασμένη εβδομάδα από τις σερβικές αρχές, που στην συνέχεια τον εξέδωσαν στη Χάγη για να δικαστεί.

«Είναι μεγάλη η ανακούφισή μας που τελικά θα εμφανιστεί στο δικαστήριο αλλά ανησυχούμε μήπως είναι πολύ άρρωστος για να παρακολουθήσει τη δίκη και την πιθανή του καταδίκη» δήλωσε ο Άξελ Χάγκελντουρν, δικηγόρος που εκπροσωπεί οικογένειες θυμάτων από τον πόλεμο της Βοσνίας.

ta nea

Δεν υπάρχουν σχόλια: