Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Ξεφυτρώνουν παντού διάδοχοι του Στρος-Καν Φόβοι μήπως αυτοκτονήσει εξέφρασε η διοίκηση της φυλακής


Η σύλληψη του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν έχει φέρει στην επιφάνεια πολλούς επίδοξους διαδόχους του μέρα με τη μέρα. Υπό στενή ιατρική επιτήρηση στις φυλακές όπου βρίσκεται.

Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε χθες ότι ο Ντομινίκ Στρος-Καν δεν είναι σε θέση να διευθύνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). «Είναι φανερό ότι δεν είναι σε θέση να διευθύνει το ΔΝΤ», τόνισε ο Γκάιτνερ σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη. Ο Υπουργός είπε ότι συνεπεία αυτού είναι σημαντικό το ΔΝΤ να καταρτίσει ένα πρόγραμμα, που θα επιτρέπει στο διεθνή οργανισμό να έχει μια μόνιμη διεύθυνση.
Οι ΗΠΑ είναι ο πρώτος μέτοχος του ΔΝΤ, γεγονός που τούς προσδίδει σημαντική επιρροή για ό,τι συμβαίνει στο διεθνή οικονομικό οργανισμό και τίποτε δεν μπορεί να γίνει σε αυτόν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους. Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ συνεδρίασε άτυπα τη Δευτέρα, για να εξετάσει την κατάσταση που διαμορφώθηκε εξαιτίας της σύλληψης του Στρος-Καν, ανακοινώνοντας απλώς ότι η διοίκηση του οργανισμού παρακολουθεί τις εξελίξεις. Πάντως, πηγή προσκείμενη στο ΔΝΤ είχε αναφέρει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το διοικητικό συμβούλιο του διεθνούς οικονομικού οργανισμού ένιωσε κατάπληξη από την απόφαση της δικαιοσύνης, να τεθεί υπό κράτηση ο Στρος-Καν, ζητώντας παράλληλα να μάθει το χρόνο που θα διαρκέσει όλο αυτό.

Ο Στρος-Καν αναμένεται να προσαχθεί εκ νέου ενώπιον της δικαιοσύνης αύριο Παρασκευή, μετά τη σύλληψη και κράτησή του στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Ράικερς Άιλαντ της Νέας Υόρκης, με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης και της απόπειρας βιασμού 32χρονης καμαριέρας στο ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης όπου διέμενε. Έχει τεθεί υπό αυστηρή επιτήρηση, από φόβο μήπως αυτοκτονήσει, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, που επικαλείται πηγή την οποία δεν κατονομάζει. Στην ιστοσελίδα του, το NBC αναφέρει ότι η ιατρική ομάδα της φυλακής προληπτικά έδωσε την εντολή για τη στενή παρακολούθηση, που σημαίνει ότι ο κρατούμενος θα ελέγχεται κάθε 15 και 30 λεπτά, αν φορά τη στολή του κρατουμένου και παπούτσια χωρίς κορδόνια.
«Ο κανονισμός απαιτεί κάθε κρατούμενος να αξιολογείται σε συνάρτηση με τον κίνδυνο που παρουσιάζει να αυτοκτονήσει ή να κάνει κακό στους άλλους», είπε εκπρόσωπος της σωφρονιστικής διοίκησης. «Η σωφρονιστική διοίκηση της πόλης της Νέας Υόρκης τηρεί τους ίδιους κανονισμούς για την ασφάλεια και την υγεία όλων των κρατουμένων», διευκρίνισε.
Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ δήλωσε χθες ότι το σκάνδαλο που πλήττει τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν θα προκαλέσει ζημιά στο θεσμό, αποφεύγοντας να μιλήσει για την ανάγκη παραίτησης του επικεφαλής.
Πολλαπλά σενάρια διαδοχής
Την προοπτική της ανάδειξης του Κεμάλ Ντερβίς στη θέση του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υποστήριξε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμσέκ.
Από πλευράς της η Νότια Αφρική εξέφρασε την επιθυμία ο επόμενος επικεφαλής του ΔΝΤ να προέρχεται από μιαν αναπτυσσόμενη χώρα, ώστε να αντανακλά καλύτερα τις αλλαγές που συμβαίνουν στον κόσμο. Το όνομα ενός Νοτιοαφρικανού, του πρώην υπουργού Οικονομικών Τρέβορ Μάνιουελ, έχει αναφερθεί μερικές φορές για τη διαδοχή. Για την ιστορία, τη διεύθυνση του ΔΝΤ αναλαμβάνει παραδοσιακά ένας Ευρωπαίος.
Το ζήτημα της διαδοχής του «θα πρέπει να διευθετηθεί μέσα στις ερχόμενες ημέρες», δήλωσε στη Γαλλία ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) Ζαν-Φρανσουά Κοπέ.
Από την πλευρά της η Ιαπωνία εκτιμά ότι είναι πολύ νωρίς να συζητήσει την αντικατάσταση του Στρος-Καν, ενώ εκπρόσωποι χωρών κρίνουν πως ο επικεφαλής του ΔΝΤ πρέπει να παραιτηθεί. «Στο σημείο αυτό πιστεύω ότι είναι πρόωρο να εξετάσουμε ακόμη το θέμα της αντικατάστασης του Στρος-Καν στη διοίκηση του ΔΝΤ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο, όταν ρωτήθηκε αν ένας πιθανός διάδοχος θα προέρχεται εκ νέου από την Ευρώπη, την Ασία ή άλλο μέρος του κόσμου. Η Ιαπωνία είναι ο δεύτερος μέτοχος του ΔΝΤ, μετά τις ΗΠΑ.
Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να προτείνουν το σύμβουλο του Λευκού Οίκου Ντέιβιντ Λίπτον για να διαδεχθεί τον αποχωρούντα Τζον Λίπσκι στη θέση του δεύτερου τη τάξει στην ιεραρχία της ηγεσίας του ΔΝΤ, όπως διέρρευσε την Τρίτη από πηγές με επαφές στα κέντρα εξουσίας. Ο Λίπσκι βρέθηκε ξαφνικά στο προσκήνιο αυτή την εβδομάδα, καθώς ανέλαβε καθήκοντα Διευθύνοντα Συμβούλου του ΔΝΤ με αυξημένες αρμοδιότητες. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Λίπσκι είχε ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει με τη λήξη της θητείας του τον Αύγουστο ως Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ. Παρόλ' αυτά, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, όταν ρωτήθηκε αν ο Λίπτον, πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου, πρόκειται να είναι ο αντικαταστάτης του Λίπσκι στο ΔΝΤ, αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία.
Ποικίλλουν οι απόψεις στο Σώμα
Σε μιαν άλλη εξέλιξη, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ επιδιώκει να έρθει σε επαφή με τον προφυλακισμένο επικεφαλής του Ταμείου, προκειμένου να ενημερωθεί για τις προθέσεις του και τα σχέδιά του σε σχέση με το πόστο του στον Οργανισμό, σύμφωνα με όσα δήλωσαν δύο από τα μέλη του Συμβουλίου. Η Εκτελεστική Επιτροπή έχει το δικαίωμα να μετακινήσει τον Στρος-Καν από τη θέση του. Ο ένας από τους δύο αξιωματούχους του Ταμείου επεσήμανε ότι το ιδανικό θα ήταν να υποβάλει την παραίτησή του ο Γάλλος διευθυντής του ΔΝΤ, αν και το έτερο από τα μέλη του Συμβουλίου πήρε αποστάσεις από αυτή τη θέση, λέγοντας ότι αυτό το συναίσθημα δεν είναι κοινό και στα 24 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου.
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ πρέπει να πάρει μιαν απόφαση για το μέλλον του, τόνισε ο Βρετανός ΥΠΕΞ Γουίλιαμ Χέιγκ.
Καταβολή εγγύησης μαμούθ

Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζεφ Σέσιονς δήλωσε ότι η δίκη του Στρος-Καν, αν διεξαχθεί, θα είναι δίκαιη. «Πιστεύω ότι θα έχει μια δίκαιη αντιμετώπιση, γιατί αυτό είναι δική μας ευθύνη. Οποιοσδήποτε στις ΗΠΑ, που κατηγορείται για τέτοιου τύπου εγκληματικές πράξεις, δικαιούται να έχει μια δίκαιη δίκη, και αυτό θα συμβεί και με τον Ντομινίκ Στρος-Καν», δήλωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής.
Σύμφωνα με νομικούς, ο επικεφαλής του ΔΝΤ μπορεί να χρειαστεί να περιμένει πέραν των έξι μηνών για να δικαστεί. Αν ο Στρος-Καν καταλήξει σε συμβιβασμό με τις εισαγγελικές Αρχές, δηλώνοντας ένοχος σε κάποιαν από τις κατηγορίες, η επόμενη προγραμματισμένη κίνησή του θα είναι να εμφανιστεί την Παρασκευή σε Ποινικό Δικαστήριο του Μανχάταν. Κατά την ακροαματική διαδικασία, το Σώμα των ενόρκων ενδεχομένως να του απαγγείλει τότε επίσημα κατηγορίες. Οι συνήγοροί του πιθανόν να επιχειρούν να διαπραγματευτούν με τους εισαγγελείς την αποφυλάκισή του με εγγύηση, κάτι που η δικαστής Μελίσα Τζάκσον αρνήθηκε τη Δευτέρα (ύψους 1.000.000) όταν ο κατηγορούμενος εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου, σύμφωνα με τους νομικούς αναλυτές.
Ένα πιθανό σενάριο είναι οι εισαγγελείς να συμφωνήσουν στην καταβολή εγγύησης, αν χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εξασφαλίσουν την απαγγελία κατηγοριών από το Σώμα των ενόρκων, με το οποίο θα έπρεπε να συμφωνήσει και η υπεράσπιση. Μετά την επίσημη απαγγελία κατηγοριών, η υπόθεση θα παραπεμφθεί σε ανώτερο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Ο Στρος-Καν στη συνέχεια θα δηλώσει ενώπιόν του αθώος ή ένοχος. Ο συνήγορός του έχει πει ότι θα δηλώσει αθώος.
Θα περάσουν τότε πολλοί μήνες μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση, να υποβάλουν και οι δύο πλευρές προκαταρκτικές ενστάσεις, να προετοιμάσουν την υπόθεσή τους κι αν δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία μέχρι τότε, να συνεχίσουν να πιέζουν για την εξασφάλιση της εγγύησης. Ορισμένοι ποινικολόγοι προβλέπουν ότι στο τέλος οι συνήγοροί του θα καταφέρουν να την εξασφαλίσουν. Μία συμφωνία για αποφυλάκιση με καταβολή εγγύησης ενδέχεται να περιλαμβάνει την παρουσία φρουρών ασφαλείας, την ηλεκτρονική παρακολούθηση, τον κατ' οίκον περιορισμό ή και τα τρία μαζί.
Αν καταδικαστεί τελικά μπορεί να χρεωθεί με εγκλεισμό στις φυλακές πάνω από 25 χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι ο Στρος-Καν εθεωρείτο ένας από τους βασικούς υποψηφίους του προεδρικών εκλογών του 2012 στη Γαλλία.
Η παράβαση του νόμου βάζει χειροπέδες
Ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ κάλυψε πλήρως τις αστυνομικές Αρχές της πόλης του απέναντι στην κριτική που δέχονται για τη μεταφορά του Στρος-Καν με χειροπέδες, αλλά και για τις διαμαρτυρίες που αρθρώνονται από μερικούς Γάλλους πολιτικούς, με αφορμή την εικόνα που παρουσίαζε ο Γάλλος επικεφαλής του ΔΝΤ κατά την προσαγωγή του, εμφανώς καταβεβλημένος. «Πράγματι νομίζω ότι είναι ταπεινωτικό, αλλά αν δεν θέλεις να περπατάς έχοντας τα χέρια στις χειροπέδες, τότε να μην παραβαίνεις το νόμο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπλούμπεργκ. «Δεν διαθέτω πολλή κατανόηση γι' αυτό το γεγονός. Το σύστημα της Δικαιοσύνης δραστηριοποιείται όπου ο κάθε πολίτης μπορεί να διακρίνει μια παράβαση του νόμου με τον ίδιο τρόπο για όλους», τόνισε ο Νεοϋρκέζος Δήμαρχος.
«Το θέμα είναι αν αυτός ο άνθρωπος έχει διαπράξει αυτά για τα οποία κατηγορείται, είναι απολύτως απαράδεκτο αυτό που συνέβη», υπογράμμισε ο κ. Μπλούμπεργκ. «Ο κατηγορούμενος είναι το είδος των ανθρώπων που αν αφηνόντουσαν ελεύθεροι, θα τους διδόταν στην ουσία μια καλή ευκαιρία να διαφύγουν και η Γαλλία δεν έχει προχωρήσει ακόμα στη σύναψη συμφωνίας έκδοσης με τις ΗΠΑ», διευκρίνισε τέλος.

Πιθανή φορέας του AIDS η καμαριέρα

Η 32χρονη καμαριέρα δεν είχε ιδέα για την ταυτότητα του παραλίγο βιαστή της, μέχρι την επομένη της επίθεσης, όπως ισχυρίστηκε ο δικηγόρος της. Η υπάλληλος του ξενοδοχείου Sofitel, που είναι χήρα με μία κόρη 15 ετών, με καταγωγή την αφρικανική Γουϊνέα και τώρα κάτοικος στη Νέα Υόρκη τα τελευταία 7 χρόνια, «δεν είχε ιδέα για ποιος ήταν ούτε και είχε οποιεσδήποτε προγενέστερες συναλλαγές μαζί του», τόνισε ο δικηγόρος της Τζέφρι Σαπίρο.
Ο 42χρονος αδελφός της Αφρικανής δήλωσε ότι η αδελφή του κρατείται «σε ένα μυστικό μέρος» και όχι φρουρούμενη στο σπίτι της στο Μπρονξ, ο διαχειριστής του οποίου ανέφερε ότι «είναι μια πολύ όμορφη τριαντάρα από την Αφρική, που δεν έχει προκαλέσει ποτέ προβλήματα. Εργάζεται σκληρά και είναι πολύ σοβαρή και πολύ ήσυχη».
Την ίδια στιγμή, αποκλειστικό ρεπορτάζ της «New York Post» ανέφερε ότι το διαμέρισμα της καμαριέρας στο Μπρονξ νοικιάζεται αποκλειστικά για φορείς του AIDS και τις οικογένειές τους, και ανήκει στην Κοινότητα κατά του AIDS του Χάρλεμ. Η εφημερίδα αναφέρει ότι δεν έχει καταφέρει να μάθει εάν η 32χρονη είναι φορέας, λόγω του ιατρικού απορρήτου. Ωστόσο, το μεσιτικό γραφείο που έχει αναλάβει την εκμίσθωση των διαμερισμάτων επιμένει ότι νοικιάζονται μόνο σε φορείς της ασθένειας.
Θύμα συνωμοσίας, λένε οι Γάλλοι
Η πλειοψηφία των Γάλλων, ποσοστό 57%, θεωρούν ότι ο Στρος-Καν είναι θύμα συνωμοσίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου CSA, το 32% των ερωτηθέντων εκτιμούν το αντίθετο, ενώ το 11% δεν εξέφρασαν γνώμη. Μεταξύ των υποστηρικτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το 70% πιστεύουν πως πρόκειται για συνωμοσία σε βάρος του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το 23% δεν συμμερίζονται την άποψη αυτή και το 7% δεν έχουν γνώμη.
Εξάλλου, το 52% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η πολιτική έχει σε γενικές γραμμές ένα ρόλο στην υπόθεση αυτή, ενώ το 38% πιστεύουν το αντίθετο. Σύμφωνα με το 57% των ερωτηθέντων, η ηγεσία του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος μάλλον ευθύνεται γι’ αυτό, άποψη που δεν συμμερίζονται το 31%.
Εξάλλου η πρώην Γαλλίδα υπουργός Ελιζαμπέτ Γκιγκού έκανε λόγο χθες για τη φήμη του Στρος-Καν ως «γυναικά» και «ελευθεριάζοντος», δηλώνοντας ωστόσο ότι «υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ αυτού και του σεξουαλικού παραπτώματος ή εγκλήματος», για το οποίο ο επικεφαλής του ΔΝΤ κατηγορείται στις ΗΠΑ. Η Γκιγκού είναι το πρώτο στέλεχος του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος που μίλησε δημόσια για την πλευρά του αυτή. Μέχρι τώρα οι σοσιαλιστές, η πολιτική οικογένεια του Στρος-Καν, επικαλούνται την αρχή του τεκμηρίου της αθωότητας.
Την ίδια ώρα η Αριστερά δείχνει να προηγείται στην πρώτη δημοσκόπηση για τις προεδρικές εκλογές μετά τη σύλληψή του.

sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια: