Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Τι είναι η αναδιάρθρωση χρέους…



Παρακάτω, παραθέτουμε ένα σύντομο κείμενο για το τι είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Αφορμή για την ανάρτηση, αποτελεί ένα e-mail που λάβαμε στο οποίο ένας αναγνώστης μας επισημαίνει: “Τις τελευταίες μέρες ακούμε παντού για συζητήσεις σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους. Άλλοι είναι υπέρ άλλοι είναι κατά. Όμως, τι είναι η αναδιάρθρωση του χρέους; Μας μεταδίδουν ειδήσεις χωρίς να γνωρίζουμε βασικούς ορισμούς. Εγώ έψαξα και έμαθα. Αλλά όταν αναφέρεστε σε τέτοιους όρους καλό είναι να επεξηγείται κιόλας”.
Ας δούμε λοιπόν για την αναδιάρθρωση του χρέους:
Αναδιάρθρωση του χρέους σημαίνει όλα τα χρέη που καλύπτονται από τη διαδικασία αναδιάρθρωσης, μειώνονται ή καταργούνται
Η αναδιάρθρωση χρέους αποτελεί μία μορφή χρεοκοπίας, μόνο που συμβαίνει κατόπιν συμφωνίας. Ένας τρόπος είναι αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν  “haircut” – δηλαδή μείωση της αξίας των κεφαλαίων που έχουν στα χέρια τους οι δανειστές μίας χώρας, ή και μίας επιχείρησης.
Μια άλλη μορφή είναι ο χρονικός επαναπροσδιορισμός ενός χρέους κατά τον οποίο τα δάνεια μικρής και μέσης χρονικής διάρκειας, θα μετατραπούν σε δάνεια με μεγάλο χρονικό ορίζοντα εξόφλησης. Αυτό θα μεταθέσει τις υποχρεώσεις πληρωμών μιας χώρας στο μέλλον.
Στην αναδιάρθρωση του χρέους ενός κράτους, απαιτείται ‘ένας μηχανισμός με τον οποίο το κράτος επιχειρεί  να  αποτρέψει δυσμενείς συνέπειες για το επίπεδο του δημοσίου χρέους και της σταθερότητας της οικονομίας γενικότερα.
Ο μηχανισμός αυτός στηρίζεται σε δύο άξονες. Στον διαδικαστικό που επικεντρώνεται στον τρόπο εκτέλεσης της αναδιάρθρωσης και στον ουσιαστικό που αφορά την εκτέλεση της αναδιάρθρωσης του χρέους μέσω επαναπροσδιορισμού της ημερομηνίας εξόφλησης των δανείων του,  με ταυτόχρονη  μείωση της αξίας τους.
 
 
megapress10

Δεν υπάρχουν σχόλια: