Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ρομπότ - μάγοι για χειρουργεία χωρίς πόνους

Σε άλλη διάσταση βρίσκεται πλέον η χειρουργική. Με μία μικροσκοπική τομή στην κοιλιά οι επιστήμονες προχωρούν αναίμακτα σε επέμβαση αφαίρεσης χολής. Ο ασθενής μπορεί να σηκωθεί αμέσως μετά το χειρουργείο και να πάρει εξιτήριο την επόμενη μέρα! Η μέθοδος αποτελεί την εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής και ανοίγει τον δρόμο για μελλοντική χρησιμοποίησή της και σε άλλες παθήσεις.

Χειρουργοί τοποθετούν στον ασθενή τους βραχίονες του ρομπότ, τους οποίους κατευθύνει από απόσταση ο επικεφαλής χειρουργός
Χειρουργοί τοποθετούν στον ασθενή τους βραχίονες του ρομπότ, τους οποίους κατευθύνει από απόσταση ο επικεφαλής χειρουργός
Ολα αυτά είναι δυνατά χάρη στο ρομποτικό χειρουργικό σύστημα, το οποίο χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Οι δυνατότητες που παρέχει έχουν αυξηθεί σημαντικά, καθώς τα εργαλεία του έχουν εξελιχθεί.
Λαπαροσκοπική χειρουργική σε ασθενή με κοιλιοκήλη. Οι χειρουργοί κατευθύνουν το λαπαροσκόπιο με τα χέρια και γίνονται τέσσερις τομές
Λαπαροσκοπική χειρουργική σε ασθενή με κοιλιοκήλη. Οι χειρουργοί κατευθύνουν το λαπαροσκόπιο με τα χέρια και γίνονται τέσσερις τομές
Οι χειρουργοί έχουν άριστη εικόνα της περιοχής στην οποία επεμβαίνουν. Η ειδική κάμερα δίνει τρισδιάστατη εικόνα υψηλής ευκρίνειας, ενώ υπάρχει και δυνατότητα μεγέθυνσης του χειρουργικού πεδίου. Ενδεικτικό είναι ότι τα αγγεία ?που έχουν μέγεθος χιλιοστού... εμφανίζονται στην οθόνη του χειρουργού στο μέγεθος ενός μολυβιού.

Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας είναι το νέο λαπαροσκόπιο, το οποίο επιτρέπει -μέσω μιας τομής δύο εκατοστών στον ομφαλό- να χρησιμοποιούνται όλα τα χειρουργικά εργαλεία. Η Ελλάδα, μαζί με την Ελβετία και την Ιταλία, είναι οι τρεις πρώτες χώρες παγκοσμίως, στις οποίες εφαρμόζεται από τον περασμένο Φεβρουάριο η επέμβαση με μία τομή.
Μιλώντας στο «Εθνος», ο υπεύθυνος του ρομποτικού προγράμματος Κώστας Κωνσταντινίδης εξήγησε ότι η επέμβαση πραγματοποιείται με το ρομπότ «Ντα Βίντσι» και την τεχνολογία «μίας τομής» (single - site). Οι χειρουργοί προσεγγίζουν το πάσχον σημείο εξ ολοκλήρου μέσω του ομφαλού, με αποτέλεσμα να μη μένει ορατή ουλή πουθενά στο σώμα. Η μόλις δύο εκατοστών τομή κρύβεται με πλαστική επέμβαση μέσα στον ομφαλό.
Η μέθοδος έχει άμεσα οφέλη για τον ασθενή: Γίνεται μόνο μία τομή, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιείται ο πόνος και η απώλεια αίματος. Η ανάρρωση είναι ταχύτατη και η νοσηλεία ελάχιστη, με αποτέλεσμα ο ασθενής να είναι σε θέση να επιστρέψει άμεσα στην οικογένεια και την εργασία του. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, στην κλασική λαπαροσκόπηση για τη χολοκυστεκτομή απαιτούνται τέσσερις τομές. Η ελαχιστοποίηση του τραύματος "σημειώνει" εξαφανίζει τις μετεγχειρητικές ενοχλήσεις για τον ασθενή και συντομεύει την ανάρρωση:
«Χρησιμοποιώντας μία μόνο τομή, η μετεγχειρητική φροντίδα των ασθενών μου έχει ήδη βελτιωθεί με λιγότερα προβλήματα από τις τομές και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Οι περισσότεροι ασθενείς που θεωρούνται κατάλληλοι για κλασική λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή μπορούν να υποβληθούν σε επέμβαση με τη μέθοδο της μίας τομής».
Η μέθοδος εξασφαλίζει στον χειρουργό καλύτερη εποπτεία και έλεγχο, άμεσο εντοπισμό ανατομίας χοληφόρων αγγείων, επιμελή παρασκευή του τριγώνου του Calot, βελτιωμένη έκθεση και αφαίρεση χοληδόχου και καλύτερη εργονομία των οργάνων. Ολες οι εξετάσεις του ασθενούς, όπως η αξονική ή η μαγνητική τομογραφία, προβάλλονται στην οθόνη του χειρουργού. Μπορεί, έτσι να τις συγκρίνει με την εικόνα που λαμβάνει από τον ασθενή, ώστε να επεμβαίνει άμεσα στο σημείο που χρειάζεται, με εξαιρετική ακρίβεια κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
Επεμβάσεις
Πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί
Σειρά χειρουργικών προβλημάτων μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη χρήση ρομπότ. Επεμβάσεις γενικής χειρουργικής που γίνονται ρομποτικά είναι η χολοκυστεκτομή, διαφραγματοκήλη, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αχαλασία οισοφάγου, κολεκτομή, σπληνεκτομή και παγκρεατεκτομή.
Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί σε παιδοχειρουργικά περιστατικά και σε επεμβάσεις νοσογόνου παχυσαρκίας (γαστρικό μπάι πας, δακτύλιος lap - band), σε ουρολογικά προβλήματα (ριζική προστατεκτομή, ριζική κυστεκτομή με κατασκευή νεοκύστης, οπισθοπεροτοναϊκός λεμφαδενικός καθαρισμός, μερική και ριζική νεφρεκτομή, πυελοπλαστική και επινεφρεδεκτομή).
Οι χειρουργοί αντιμετωπίζουν ρομποτικά και γυναικολογικές παθήσεις, όπως αφαίρεση κύστεων ωοθηκών, ινομυωμάτων, σαλπίγγων και εξωμητρίου κύησης, λεμφαδενικός καθαρισμός και υστερεκτομή.
Η μαρτυρία του ασθενούς που υποβλήθηκε σε χολοκυστεκτομή «Μιας τομής»
«Δεν είχα κανέναν πρόβλημα, ήταν σαν να μη χειρουργήθηκα»
«Το πρωί έκανα εισαγωγή. Το μεσημέρι χειρουργήθηκα και μία ώρα αργότερα δεν πονούσα και λίγο αργότερα σηκώθηκα από το κρεβάτι».Ο κ. Χρήστος Μπόζας είναι 33 ετών και από τους πρώτους στον κόσμο που υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε χολοκυστεκτομή μίας τομής. Λίγες μέρες μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο, είναι έτοιμος να επιστρέψει στην εργασία του, σχεδόν χωρίς κανένα σημάδι από την επέμβαση:
«Οδηγήθηκα στο χειρουργείο εξαιτίας πόνων που είχα στην περιοχή της κοιλιάς», εξηγεί στο «Εθνος»: «Είχα φουσκώματα και δυσανεξία σε ορισμένες τροφές. Υποβλήθηκα σε εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν πολύποδες στη χολή. Οι γιατροί είπαν ότι ήταν μία περίπλοκη επέμβαση, καθώς το όργανο είχε φράξει».
Ο κ. Μπόζας μιλάει για την επέμβαση σαν να πρόκειται για κάτι πολύ μακρινό: «Κοιτάω στο σημείο που έγινε η τομή και δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα. Το μόνο που με κράτησε στο κρεβάτι ήταν η αναισθησία. Οταν ξύπνησα δεν είχα κανέναν πόνο και σηκώθηκα σχεδόν αμέσως. Το επόμενο πρωί, πήρα εξιτήριο και επέστρεψα στο σπίτι μου». Μοιράστηκε την εμπειρία του με ανθρώπους οι οποίοι είχαν κάνει την ίδια επέμβαση, λαπαροσκοπικά, δηλαδή με τέσσερις τομές: «Ολοι τους μού είπαν ότι είχαν πόνους μερικές μέρες μετά την επέμβαση και ότι αισθάνονταν πόνο και στον ώμο. Η δική μου εμπειρία ήταν εντελώς διαφορετική. Ηταν σαν να μη χειρουργήθηκα».
Αμέσως μετά τη μεταφορά του στον θάλαμο -εξηγεί- ήταν σε θέση να γυρίζει το σώμα του κανονικά, χωρίς ενόχληση. Δεν ένιωθε πόνο ούτε κι όταν σταμάτησε τα παυσίπονα που του είχαν χορηγήσει μετά την επέμβαση. Εκπληκτοι οι γιατροί και οι νοσοκόμες, τον είδαν να σηκώνεται από το κρεβάτι, λίγη ώρα αργότερα:
«Σαν να μην έκανα τίποτε. Ημουν σε καλή διάθεση και έτοιμος να φύγω από το νοσοκομείο. Η μεγαλύτερη έκπληξή μου, όμως, ήταν η τομή. Θυμάμαι πως όταν έβγαλα τη μικρή γάζα που είχα στον ομφαλό μου, είδα μία μικροσκοπική τομή, η οποία θα επουλωθεί γρήγορα».


ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια: