Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Εξασθενές χρώμιο άνω των ορίων στον Ασπρόπυργο





Ασπρόπυργος. Ο αέρας μυρίζει θειάφι. Τα φουγάρα εκπνέουν μαυρίλα και στην ήδη επιβαρυμένη από τη λειτουργία διυλιστηρίων και εργοστασίων περιοχή ήρθε να προστεθεί και το εξασθενές χρώμιο (τοξική ουσία) που εντοπίστηκε στο νερό των γεωτρήσεων (όχι στο πόσιμο) ύστερα από ελέγχους της Περιφέρειας Αττικής.
Το τοξικό στοιχείο εντοπίστηκε αρχικά στο ρέμα «Μαύρης Ωρας» (τι ειρωνεία το όνομα) στις 25 Νοεμβρίου του 2010 και τον Ιανουάριο διενεργήθηκαν νέες δειγματοληψίες από τα συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής σε δραστηριότητες παρακείμενες του αγωγού, προκειμένου να διαπιστωθεί από πού προέρχονται τα ακατάλληλα απόβλητα που καταλήγουν στον αγωγό. Ηδη, έχουν ειδοποιηθεί όλες οι εταιρείες της περιοχής για άμεση παύση χρήσης του νερού, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για αδιαφορία και ολιγωρία των αρχών στο πρόβλημα της συνεχούς περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής. «Στις 18 Ιανουαρίου υποβάλαμε αίτημα στην ΕΥΔΑΠ, η οποία προθυμοποιήθηκε να μας διαθέσει ειδικό όχημα εφοδιασμένο με κάμερα», αναφέρει στην «Κ» η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κ. Σ. Δήμου. «Οι αυτοψίες από την ΕΥΔΑΠ σταμάτησαν όταν διαπιστώθηκε η ύπαρξη υπόγειου φρεατίου κοντά στις εγκαταστάσεις ιδιωτικής εταιρείας, το οποίο δεν ήταν προσβάσιμο. Ετσι ζητήσαμε από τους υπευθύνους της εταιρείας να μας επιτραπεί η πρόσβαση και μας επέτρεψαν».

Η δειγματοληψία έδειξε ότι το νερό του πηγαδιού που χρησιμοποιούν περιέχει εξασθενές χρώμιο σε ποσοστά άνω των επιτρεπτών ορίων και συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον (συγκεντρώσεις μεγαλύτερες των 450 mg/lt, τιμή που υπερβαίνει κατά πολύ το όριο των 50 mg/lt). Παράλληλα, ολικό χρώμιο σε συγκεντρώσεις της τάξης των 9 - 10 mg/Kg και συγκέντρωση νικελίου ίση με 78,2 mg/Kg εντοπίστηκαν σε γαλβανιστήριο εταιρείας, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το πηγάδι.
Εκτιμώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο περιφερειάρχης Αττικής κ। Γ. Σγουρός ενημέρωσε με επιστολή του τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και την υπουργό Περιβάλλοντος.


http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_02/03/2011_434413

Δεν υπάρχουν σχόλια: