Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Ελλάδα-Ισραήλ...

Την θεσμοθέτηση της προσέγγισης Αθήνας-Τελ Αβίβ αποτελεί η δημιουργία κοινού υπουργικού Συμβουλίου Συνεργασίας που ανακοινώθηκε μετά την τηλεφωνική συνομιλία του Κου Παπανδρέου με τον Κο Β. Νετανιάχου.
Στον σκληρό πυρήνα βρίσκεται το Ενεργειακό, στο οποίο το Ισραήλ επενδύει πολλά μετά την ανακάλυψη των τεράστιων κοιταμάτων φυσικού αερίου στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των ακτών του. Ο τομέας αυτός δίνει διέξοδο στην ενεργειακή ασφυξία από το εμπάργκο στην προμήθεια πετρελαίου που του έχει επιβάλει ο Αραβικός Σύνδεσμος λόγω της επεκτατικής του πολιτικής στην περιοχή. Η ιδέα να προμηθεύει το Ισραήλ την Ευρώπη μέσω ενός αγωγού που θα περνά από την Ελλάδα φαίνεται ότι δελεάζει και τις 2 κυβερνήσεις και το BBC έκανε πρόσφατα λόγο στην ιστοσελίδα του για <<όνειρα αγωγών>>.
Στα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα, υψηλή προτεραιότητα είναι και η ανάπτυξη των σχέσεων στον τουρισμό. Ηδη το 2010 επισκέφτηκαν την χώρα μας περίπου 250.000 ισραηλινοί τουρίστες και ο στόχος για φέτος είναι ο αριθμός αυτός να διπλασιαστεί. Η Ελλάδα περιμένει πολλά και σε τομείς όπου το Ισραήλ έχει σημαντική τεχνογνωσία, όπως οι τεχνολογικές καινοτομίες, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η αφαλάτωση για τα νησιά, τα αρδευτικά έργα,  η ιατρική τεχνολογία, η κινητή τηλεφωνία και η διαχείρηση απορριμμάτων. Τα 13  projects συνεργασίας σε αυτούς τους τομείς που έχει υποβάλει η ισραηλινή πλευρά δεν έχουν βρεί την δέουσα ανταπόκριση, λόγω της γνωστής ελληνικής γραφειοκρατίας. Σημαντική προτεραιότητα  για τους Ισραηλινούς είναι και η στρατιωτική συνεργασία, με την ενίσχυση και αναβάθμιση των κοινών ασκήσεων της ελληνικής και ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας. Το Ισραήλ <<καίγεται>> για την αξιοποίηση του εναέριου χώρου του Αιγαίου για την εκπαίδευση των πιλότων του, καθώς η επιδύνωση των σχέσεων με την Τουρκία του έχει στερήσει ζωτικό χώρο.
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, ανέφεραν ότι οι κινήσεις για την διαμόρφωση ενός άξονα Αθήνας-Λευκωσίας-Τελ Αβίβ πρέπει να γίνονται με μεγάλη προσοχή, καθώς ήδη καταγράφεται από τις πρεσβείες μας σε αραβικές χώρες, κλίμα μεγάλης δυσαρέσκειας, ενώ απροσδιόριστος παράγοντας είναι και η στάση της Άγκυρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: