Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Στη Βουλή αποστέλλεται η δικογραφία για το σκάνδαλο των Υποβρυχίων

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, που διερευνά την υπόθεση, “σκόνταψε” μελετώντας τα στοιχεία πάνω σε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και αναμένεται σήμερα να διαβιβάσει τα σχετικά έγγραφα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, που είναι αρμόδια για να αποστείλει τη δικογραφία στη Βουλή.

Η εμπλοκή μη πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο θα συνεχίσει να διερευνάται από τους εισαγγελείς του οικονομικού τμήματος που έχουν αναλάβει την υπόθεση και έχουν ήδη αξιολογήσει τα στοιχεία που προέκυψαν από τη σχετική έρευνα του ΣΔΟΕ.

Εκτός από τα 37 άτομα που έχουν κληθεί ως ύποπτοι τέλεσης κακουργημάτων, έχουν προκύψει υποψίες τέλεσης αδικημάτων και για άλλα πρόσωπα, σύμφωνα με πληροφορίες, οπότε αναμένεται να υπάρξει νέος κύκλος αποστολής κλήσεων.

Τα πρόσωπα που έχουν ήδη κλητευθεί να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι για απιστία, δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σε βάρος του Δημοσίου, είναι στην πλειονότητά τους πολιτικοί υπάλληλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και στρατιωτικοί, που διετέλεσαν μέλη Επιτροπών που συστάθηκαν για την προμήθεια των υποβρυχίων από το Πολεμικό Ναυτικό. Στους υπόπτους περιλαμβάνονται ακόμη και γενικοί γραμματείς Εξοπλισμών κατά την περίοδο που πραγματοποιήθηκε η ανάθεση της κατασκευής των υποβρυχίων μέχρι και την παραλαβή τους.

Τα αδικήματα αφορούν στην περίοδο 1998 – 2002, δηλαδή από το έτος απόφασης προμήθειας των υποβρυχίων με απ' ευθείας ανάθεση στις εταιρείες HDW-Ferostaal και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μέχρι και τις τροποποιήσεις στις συμβάσεις των αντισταθμιστικών οφελών.

Η ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο δεν αποκλείεται να φτάνει τα 250 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ, δεδομένου μάλιστα ότι δεν εκτελέστηκαν οι συμβάσεις που αφορούσαν τα αντισταθμιστικά οφέλη. Τη μεγάλη οικονομική ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο πιστοποιούν και στοιχεία που προέρχονται από τις γεμανικές αρχές και έχουν αποσταλεί με δικαστική συνδρομή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.


enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: