Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Κρίσιμη μάχη με τη ραδιενέργεια


Για περίπου 1.800 νεκρούς κάνει λόγο ο μέχρι στιγμής επίσημος απολογισμός από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει στις 10.000. Την ίδια στιγμή μάχη για να αποτρέψουν πυρηνικό δυστύχημα εξακολουθούν να δίνουν οι ιαπωνικές Αρχές μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε δύο πυρηνικά εργοστάσια.

Ωστόσο, η κυβέρνηση διέψευσε τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για τήξη στονπυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα 1.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο, που είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί νααποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας «μερικής τήξης», διαβεβαίωσε τελικά πως δεν έχει παρατηρηθεί τέτοιο φαινόμενο στον αντιδραστήρα 3 του εργοστασίου. Φόβοι εκφράστηκαν για τήξη σε δύο από τουςαντιδραστήρες της μονάδας, αφού τα συστήματα ψύξης τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

Η κυβέρνηση πάντως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να σημειωθεί έκρηξη στοναντιδραστήρα 3 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν ξεπεράσει τα αποδεκτά όρια στο Φουκουσίμα 1, πουαπέχει 240 χιλιόμετρα βορείως του Τόκιο. Η ραδιενέργεια μετρήθηκε στα 882μικροσίβερτ την ώρα και σε κάποια στιγμή έφτασε μέχρι και τα 1.204 μικροσίβερτ, της μονάδας δηλαδή που καταμετρά τις βιολογικές επιπτώσεις τηςραδιενέργειας και το όριο που έχουν θέσει οι ιαπωνικές Αρχές είναι τα 500μικροσίβερτ ανά ώρα.

Ο Χισανόρι Νέι, αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειαςτης Ιαπωνίας, φέρεται να δήλωσε στο πρακτορείο Τζίτζι ότι υπήρχε μεγάληπιθανότητα για μερική τήξη του πυρήνα το Σάββατο, κάτι που θα συνέβαινε γιαπρώτη φορά στην ιστορία της Ιαπωνίας.

Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες στα εργοστάσια Φουκουσίμα 1 και 2 έχασαν τασυστήματα ψύξης αφού οι γεννήτριες παραγωγής ισχύος, τόσο η κύρια όσο και ηεφεδρική, υπέστησαν ζημιές την Παρασκευή, σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια εταιρείαTepco. Οι μηχανικοί προσπαθούσαν την Κυριακή να απελευθερώσουν και πάλι στηνατμόσφαιρα ραδιενεργό ατμό από το δεύτερο αντιδραστήρα που τέθηκε εκτόςλειτουργίας, προκειμένου να μειωθεί η πίεση.

Σύμφωνα με ιαπωνικά Μέσα ενημέρωσης, το νερό ψύξης στον αντιδραστήρα είχε μειωθεί τόσο πολύ που οιράβδοι του πυρηνικού καυσίμου έμειναν εκτεθειμένοι σε μήκος μέχρι και 3 μέτρα. Ο Εντάνο πάντως διαβεβαίωσε ότι στον αντιδραστήρα 3 τα επίπεδα ραδιενέργειαςείναι «πολύ χαμηλά και υπό έλεγχο».

Σύμφωνα με το ειδισιογραφικό πρακτορείο Κιόντο ωστόσο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείουΟικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, είπε σε συνέντευξη τύπου ότι δεν πιστεύειότι οι ράβδοι καυσίμου δεν έχουν υποστεί ζημιά.

Στον αντιδραστήρα 1, το εξωτερικό κέλυφος του οποίου εξερράγη το πρωί τουΣαββάτου οι τεχνικοί χρησιμοποιούν θαλασσινό νερό και βόριο για να μειώσουν τηνπίεση, απελευθερώνοντας ένα νέφος ατμού που περιέχει ραδιενεργά στοιχεία, όπωςκαίσιο 137.

Περίπου 200.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από μια ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρωαπό τα δύο εργοστάσια. Τουλάχιστον 190 άνθρωποι έχει επιβεβαιωθεί ότι εκτέθηκανστη ραδιενέργεια.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι η Ιαπωνία την ενημέρωσεότι έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το πυρηνικό εργοστάσιο Οναγκάβαστην επαρχία Μιγιάγκι. Μολονότι οι μετρήσεις γύρω από το εργοστάσιο έδειξαναυξημένη ραδιενέργεια, οι αντιδραστήρες της μονάδας δεν φαίνεται να έχουνυποστεί βλάβη και είναι υπό έλεγχο.

Αμέσως μετά μεταδόθηκαν πληροφορίες ότι άλλο ένα σύστημα ψύξης, αυτή τη φοράστο πυρηνικό εργοστάσιοΤοκάι της επαρχίας Ιμπαράκι, είχε τεθεί εκτόςλειτουργίας. Ωστόσο, οι αρχές διαβεβαίωσαν ότι μόνο μία αντλία έχει υποστείβλάβη ενώ η εφεδρική λειτουργεί κανονικά.

Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν ανακοίνωσε ότι ενέκρινε ένα σχέδιο γιαπρογραμματισμένες, τρίωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση προκειμένου να αποτραπείένα γενικό μπλακ-άουτ.

Ανταποκρινόμενη στο αίτημα για παροχή βοήθειας προκειμένου να αντιμετωπιστούντα ενεργειακά προβλήματα της Ιαπωνίας, η Ρωσία έστειλε σήμερα στην Ιαπωνία ένατάνκερ με 19.500 κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ενώ αύριο θαπαραδώσει άλλα 100.000 κυβικά μέτρα.

Η Νότια Κορέα αποφάσισε επίσης ναανακατευθύνει στην Ιαπωνία ορισμένα από τα φορτία LNG που προορίζονταν για τηνίδια। Η Ιαπωνία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στον κόσμο, ακολουθούμενηαπό τη Νότια Κορέα.


tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: