Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Τρέμουν πυρηνικό όλεθρο στη Φουκουσίμα

Για πρώτη φορά οι ιαπωνικές αρχές παραδέχτηκαν χθες ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος ενός πυρηνικού ολέθρου μετά την ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρείας Tepco ότι αυξήθηκαν κατακόρυφα τα επίπεδα ραδιενέργειας στο νερό που διέρρευσε από τον αντιδραστήρα 2 στη Φουκουσίμα - ήταν 10 εκατ. φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο (ο τεχνικός έφυγε τρέχοντας μετά το πρώτο δείγμα). Μόλις σήμανε συναγερμός εντός και εκτός της χώρας του «ανατέλλοντος ηλίου», η Τepco έσπευσε να τα... μαζέψει χαρακτηρίζοντας τη μέτρηση «εσφαλμένη και αναξιόπιστη», αν και παραδέχτηκε ότι το νερό που διέρρευσε από τον αντιδραστήρα 2 είναι μολυσμένο. Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, μάλιστα, έσπευσε να ζητήσει συγνώμη για το «λάθος».

Κυριευμένοι από αγωνία εκατοντάδες Ιάπωνες σπεύδουν καθημερινά να ελεγχθούν για τα επίπεδα ραδιενέργειας στον οργανισμό τους
Κυριευμένοι από αγωνία εκατοντάδες Ιάπωνες σπεύδουν καθημερινά να ελεγχθούν για τα επίπεδα ραδιενέργειας στον οργανισμό τους
Νωρίτερα, η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι το ραδιενεργό ιώδιο στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του εργοστάσιο αυξήθηκε 1.850 φορές πάνω από το κανονικό. Ο αξιωματούχος της υπηρεσίας, Χιντεχίκο Νοσιγιάμα, υποστήριξε ότι είναι πιθανό να υπάρχει διαρροή από το κέλυφος αντιδραστήρων και αυτή να είναι η αιτία για την υψηλή ραδιενέργεια που εντοπίστηκε σε στάσιμο νερό στα κτίρια όπου βρίσκονται οι τουρμπίνες.



Οργισμένοι Ιάπωνες πολιόρκησαν το μέγαρο της διαχειρίστριας εταιρείας Tepco, ζητώντας εξηγήσεις από τους υπευθύνους για το μέγεθος της καταστροφής στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα
Οργισμένοι Ιάπωνες πολιόρκησαν το μέγαρο της διαχειρίστριας εταιρείας Tepco, ζητώντας εξηγήσεις από τους υπευθύνους για το μέγεθος της καταστροφής στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα
Αρχικά, ο εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας Tepco ανακοίνωσε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας που μετρήθηκαν στα δείγματα του νερού, στην αίθουσα όπου βρίσκεται η τουρμπίνα πίσω από τον αντιδραστήρα 2, δείχνουν ότι είναι 10 εκατ. φορές υψηλότερα από τα φυσιολογικά, αναγκάζοντας το προσωπικό να εγκαταλείψει εσπευσμένα τον αντιδραστήρα. Το γεγονός αυτό καθιστά πολύ πιθανόν να έχουν υποστεί ζημιές οι ράβδοι του πυρηνικού καυσίμου, πρόσθεσε. Στη συνέχεια, όμως, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, ο αντιπρόεδρος της Tepco υποστήριξε ότι οι μετρήσεις δεν είναι αξιόπιστες. Γεγονός πάντως, τόνισε, παραμένει ότι οι μετρήσεις ήταν αρκετά μεγάλες -100.000 φορές υψηλότερες του φυσιολογικού- αναγκάζοντας το προσωπικό να εγκαταλείψει εσπευσμένα τον αντιδραστήρα.
«Η πυρηνική κρίση μπορεί να κρατήσει μήνες», προειδοποιεί η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας στέλνοντας νέες ομάδες εμπειρογνωμόνων στην Ιαπωνία.
Για τον Ιάπωνα επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Γιουκίγια Αμάνο, οι Αρχές δεν είναι πεπεισμένες για το εάν επαρκεί το νερό που ρίχνουν στους αντιδραστήρες για να ψυχθούν. Ο ίδιος επεσήμανε επίσης πως υπάρχουν μερικές θετικές ενδείξεις, όπως η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο εργοστάσιο, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επικρίνει το έργο των Αρχών στο Τόκιο.
Ταυτόχρονα, οι Αρχές επιμένουν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για όσους ζουν εκτός της ζώνης των 30 χλμ. γύρω από το εργοστάσιο, αν και οι μετρήσεις κλιμακίων οικολογικών οργανώσεων δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.
Κι ενώ η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι το επίπεδο ραδιενεργού ιωδίου στη θάλασσα κοντά στο εργοστάσιο ξεπέρασε κατά 1.850 φορές το φυσιολογικό, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της χώρας διαβεβαίωνε πως «η ραδιενέργεια δεν πρόκειται να βλάψει την ενάλια ζωή».
Η κρίση στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, που βρίσκεται 240 χλμ. βόρεια από την πρωτεύουσα, έχει επισκιάσει την προσπάθεια ανακούφισης των πληγέντων από τον ισχυρότερο σεισμό στην ιστορία της Ιαπωνίας. Ο απολογισμός των Αρχών κάνει λόγο για 27.100 νεκρούς και αγνοούμενους στη Βορειοανατολική Ιαπωνία.
Προφητικός
Προφητικός αποδείχτηκε ο Ιάπωνας ακτιβιστής που είχε προβλέψει στο βιβλίο του, υπό τον τίτλο «Πυρηνική ωρολογιακή βόμβα», την πυρηνική κρίση στη χώρα του. Στο βιβλίο που κυκλοφόρησε πέρυσι το καλοκαίρι, ο ακτιβιστής και συγγραφέας Τακάσι Χιρόσε γράφει ότι ένας μέγα σεισμός και ένα τεράστιο τσουνάμι θα προκαλέσουν πυρηνικό ατύχημα όχι στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα αλλά σε αυτό του Χαμαόκε, 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τόκιο. Ο ίδιος, πάντως, υποστηρίζει ότι είναι θέμα χρόνου να χτυπήσει ο Εγκέλαδος, αυτήν τη φορά στην περιοχή Τοκάι, κοντά στο εργοστάσιο Χαμαόκε.
ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ
mina@pegasus.gr

Οργισμένοι Ιάπωνες πολιόρκησαν το μέγαρο της Tepco
Σεισμολόγος είχε προειδοποιήσει από το 2009 για το Φουκουσίμα
Εκατοντάδες οργισμένοι Ιάπωνες πολιόρκησαν το μέγαρο της διαχειρίστριας εταιρείας Tepco, ζητώντας εξηγήσεις από τους υπευθύνους για το μέγεθος της καταστροφής.
Η εταιρεία που λειτουργεί το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο Φουκουσίμα δέχεται σφοδρές επικρίσεις ότι γνώριζε για υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στον αέρα σ' έναν από τους αντιδραστήρες αρκετές μέρες πριν ξεσπάσει η πυρηνική κρίση, αλλά δεν ενημέρωσε την κυβέρνηση, όπως κι ότι αγνόησε επιδεικτικά προ διετίας τις συστάσεις σεισμολόγου να ενισχύσει τις εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα, ώστε να αντέξουν ένα πιθανό τσουνάμι.
Ο διακεκριμένος Ιάπωνας σεισμολόγος Γιουκινόμπου Οκαμούρα υποστήριξε χθες ότι είχε προειδοποιήσει την Tepco το 2009 για τον κίνδυνο που διέτρεχε το εργοστάσιο της Φουκουσίμα από το τσουνάμι. Οπως είπε, είχε φθάσει σε αυτό το συμπέρασμα ύστερα από έρευνα που διεξήγαγε από το 2004 σχετικά μ' ένα μεγάλο τσουνάμι που είχε στοιχίσει τη ζωή χιλίων ανθρώπων το έτος 869, έπειτα από ένα ισχυρότατο σεισμό, μεγέθους 8,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Ο επιστήμονας είπε ότι η εταιρεία τού απάντησε πως ο σχεδιασμός της για την αντιμετώπιση σεισμών ήταν επαρκής. «Είναι παράξενο να συμπεριφέρεσαι χωρίς να λαμβάνεις υπόψη τους αστάθμητους παράγοντες», δήλωσε ο Οκαμούρα.
Η Tepco, από την πλευρά της, υποστηρίζει πως ο σεισμός και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου ήταν «πέραν κάθε πρόβλεψης».
Χθες, για πρώτη φορά, η ιαπωνική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας κατηγόρησε την Tepco για «σωρεία λαθών» (όπως, η ειδική στολή των εργαζομένων-ηρώων της Φουκουσίμα δεν τους προστατεύει, όπως θα έπρεπε, από τη ραδιενέργεια). Τρεις εξ αυτών έχουν υποστεί σοαβρά εγκαύματα από τη ραδιενέργεια. Για τις θυσίες τους το μόνο που λαμβάνουν είναι ένα έκτακτο επίδομα... 15 ευρώ ημερησίως!
Προειδοποίηση Γάλλων ειδικών
Καταστροφικές οι συνέπειες της διαρροής ραδιενέργειας στο νερό
Ακόμα κι αν οι ιαπωνικές αρχές εμφανίζονται καθησυχαστικές για τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις διαρροής ραδιενέργειας στο νερό, οι μακροπρόθεσμες, φοβούνται Γάλλοι ειδικοί, θα είναι καταστροφικές.
Κι αυτό γιατί η ραδιενέργεια, έστω κι αν είναι αόρατη, θα είναι παρούσα για πολύ διάστημα. Λόγω της διασποράς με τη βροχή και τον αέρα, ολόκληρες περιοχές πέραν της ζώνης των 20 χλμ. γύρω από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα, είναι πιθανόν να καταστούν ακατοίκητες για δεκαετίες, λένε οι επιστήμονες, όπως συνέβη και με το Τσέρνομπιλ. Οι πλέον εκτεθειμένοι αυτή τη στιγμή είναι οι εργαζόμενοι-ήρωες της Φουκουσίμα.
Στο μεταξύ, ραδιενεργό καίσιο, 1,8 φορές υψηλότερο από το κανονικό επίπεδο ανιχνεύτηκε σ΄ένα πράσινο φυλλώδες λαχανικό που καλλιεργείται σε ένα ερευνητικό κέντρο στο Τόκιο, μετέδωσε χτες το πρακτορείο ειδήσεων Κιότο.
Μόλυνση από ραδιενέργεια έχει βρεθεί σε διάφορα λαχανικά κοντά στην πυρηνική μονάδα που υπέστη σοβαρές ζημιές στις 11 Μαρτίου από τον σεισμό και το τσουνάμι, αλλά είναι η πρώτη φορά που ανιχνεύτηκε σε φυτό που καλλιεργείται στην πρωτεύουσα, 240 χλμ. νότια της μονάδας.
Την ίδια ώρα, οι αρχές της βορειοανατολικής Κίνας ανίχνευσαν εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου στην ατμόσφαιρα το οποίο φθάνει από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.
«Οι έλεγχοι που διενεργούνται τακτικά στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ έδειξαν απειροελάχιστα ίχνη ραδιενεργού ιωδίου για τα οποία δεν χρειάζεται να ληφθούν μέτρα προστασίας για τον πληθυσμό», ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Την Παρασκευή, η Κίνα απαγόρευσε τις εισαγωγές λαχανικών, φρούτων, γαλακτοκομικών ειδών και προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας από γειτονικές περιοχές της Φουκουσίμα.
Οι κίνδυνοι
Ερευνες που πραγματοποιήθηκαν μετά το Τσέρνομπιλ, το 1986, καθιστούν σαφές ότι οι επιστήμονες θα ανιχνεύουν για πολλές δεκαετίες ακόμη ραδιενεργά σωματίδια από τους ιαπωνικούς αντιδραστήρες σε περιοχές που απέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα από τη Φουκουσίμα. Το χειρότερο σενάριο, εξηγεί ο καθηγητής Γεωλογίας και Επιστημών του Πανεπιστημίου Ράτζερς, Παλ Φαλκόφσκι, είναι το ενδεχόμενο ένα θαλάσσιο ρεύμα από τις ακτές της Ιαπωνίας να μεταφέρει τη ραδιενέργεια σε ιχθυοκαλλιέργειες στην Αλάσκα, γι' αυτό και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας παρακολουθεί και καταγράφει κάθε κίνηση.
Ελληνική επιτροπή ατομικής ενέργειας
Καμία ανησυχία για την Ελλάδα
Καμία ανησυχία δεν προκαλούν στους επιστήμονες οι μικρές συγκεντρώσεις ραδιενεργού ιωδίου 131 που μετρήθηκαν στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας στις 24 και 25 Μαρτίου. Η συγκέντρωση του ιωδίου 131 έφτασε τα 125 εκατομμυριοστά του Μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο αέρα, ποσότητα που θεωρείται αμελητέα.
Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας επισημαίνει: «Οι συγκεντρώσεις αυτές αντιστοιχούν σε δόση ακτινοβολίας της τάξεως του εκατομμυριοστού της ετήσιας δόσης από φυσική ακτινοβολία που δέχεται ο μέσος άνθρωπος. Αυτονόητα δεν υπάρχει η παραμικρή επίπτωση στην υγεία ή στο περιβάλλον. Είναι προφανές ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας και δεν απαιτείται η λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας».
Οι αέριες μάζες που περιείχαν το ιώδιο 131 έφτασαν στη χώρα μας την περασμένη Πέμπτη, αφού προηγουμένως είχαν διασχίσει τον Ειρηνικό Ωκεανό, τις ΗΠΑ, τον Ατλαντικό Ωκεανό και τη Δυτική Ευρώπη. Ηταν αναμενόμενο, επομένως, ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας ήταν τόσο χαμηλά ώστε να μη γίνει δυνατή η ανίχνευσή τους από τους σταθμούς έγκαιρης ειδοποίησης που είναι εγκατεστημένοι στη χώρα μας.
Μετρήσεις
«Οι συγκεντρώσεις ιωδίου 131 που μετρήθηκαν είναι λιγότερο από αμελητέες. Αν η κατάσταση στην Ιαπωνία επιδεινωθεί, ωστόσο, είναι λογικό να υπάρξει κάποια αύξηση της ραδιενέργειας. Σε κάθε περίπτωση, δεν εκτιμώ ότι θα αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα. Ακόμα και αν επαληθευτούν τα πιο ακραία σενάρια, η Ελλάδα θα είναι μια από τις τελευταίες χώρες που θα έχει πρόβλημα», εκτιμά ο αναπληρωτής καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θανάσης Γεράνιος.
Ο ίδιος επισημαίνει, πάντως, ότι πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά η σύγκριση της φυσικής ραδιενέργειας με αυτήν που εκλύεται από πυρηνικά εργοστάσια σαν της Φουκουσίμα: «Η φυσική ραδιενέργεια δεν περιέχει ιώδιο 131, πλουτώνιο ή καίσιο. Οπότε καλό θα είναι να είμαστε προσεκτικοί με τις συγκρίσεις», καταλήγει ο καθηγητής Γεράνιος.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ

ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια: