Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Οι καπνοβιομηχανίες εντείνουν τις προσπάθειές τους κατά των αυστηρών περιορισμών που επιβάλλονται στην αγορά των τσιγάρων, την ώρα που οι πωλήσεις σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου αποκτούν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον. Εταιρείες όπως η Philip Morris Inernational και British American Tobacco αμφισβητούν τους περιορισμούς στις διαφημιστικές τους καμπάνιες στην Βρετανία, τις μεγαλύτερου μεγέθους προειδοποιητικές ετικέτες για την υγεία στη Νότια Αμερική και τους αυξημένους φόρους στα τσιγάρα που επιβάλλονται στις Φιλιππίνες και στο Μεξικό. Παράλληλα ξοδεύουν δισεκατομύρια δολάρια για την άσκηση παρασκηνιακών πιέσεων και για καμπάνιες σε Αφρική και Ασία.
Φέτος, η Philip Morris International κατέθεσε αγωγή εναντίον της κυβέρνησης της Ουρουγουάης, ισχυριζόμενη ότι οι περιορισμοί που θέτει στα καπνά είναι υπερβολικοί. Στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη αγωγή είναι μια προσπάθεια των καπνοβιομηχάνων να εκφοβίζουν την συγκεκριμένη χώρα.
Η πρωτοποριακή νομοθεσία της Ουρουγουάης προβλέπει ότι οι προειδοποιητικές πινακίδες πρέπει να καλύπτουν το 80% των πακέτων τσιγάρων. Επιπλέον περιορίζει κάθε μάρκα, όπως η Marlboro, να έχει μόνο ένα σχέδιο πακέτου, ώστε τα άλλα σχέδια να μην παραπλανούν τους καπνιστές που θεωρούν πως τα προϊόντα στο εσωτερικό του πακέτου είναι λιγότερο βλαβερά.
H Philip Morris International εμφανίζεται ιδιαίτερα επιθετική στην καταπολέμηση νέων περιοριστικών μέτρων. Κατέθεσε αγωγή και εναντίον της Βραζιλίας, ισχυριζόμενη ότι οι εικόνες που η κυβέρνηση θέλει να τοποθετήσει πάνω στα πακέτα των τσιγάρων δεν απεικονίζουν ακριβώς τις συνέπειες που επιφέρει το κάπνισμα στην υγεία.
Αυτό τον καιρό, σε δικαστήρια σε όλο τον κόσμο, οι καπνοβιομηχανίς βρίσκονται μάλλον σε θέση άμυνας, παρά επίθεσης.
Ο ΠΟΥ και η Συνθήκη του ενθαρρύνουν τις κυβερνήσεις και τους πολίτες να κινούνται νομικώς εναντίον των εταιρειών τσιγάρων, οι οποίες αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερες αγωγές από καπνιστές και συστήματα υγείας σε κάποιες χώρες. σε κάποιες άλλες όμως, οι καπνοβιομηχανίες προωθούν στην αγορά τα προϊόντα τους με τρόπους που σε άλλες χώρες απαγορεύεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: