Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Ράβουν και στο Βιετνάμ....

Αλλάζει την μόδα η κατακόρυφη αύξηση της τιμής του βαμβακιού. Μεγάλοι όμιλοι προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, με αυξήσεις τιμών αλλά και μεγαλύτερη χρήση των συνθετικών ινών. Οι περισσότερες από τις εταιρείες παραγωγής ειδών ρουχισμού που ανακοίνωσαν στους τελευταίους μήνες αυξήσεις στις τιμές τους.
Σημειώνοντας άνοδο 80% από τις αρχές Ιουλίου, η τιμή του βαμβακιού κατέγραψε πρόσφατα νέο ρεκόρ, στο 1,36 δολάρια ανά λίβρα. Αιτία της  ανόδου, η υψηλότερη ζήτηση, η χαμηλότερη παραγωγή έπειτα από 2 χρόνια περίπου ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία και οι πρόσφατες εκτεταμένες φυσικές καταστροφές στις χώρες παραγωγής. Κερασάκι στην τούρτα είναι το εκτεταμένο παιχνίδι των κερδοσκόπων με τα συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης.
Η εταιρεία αθκητικών ειδών Lululemon Athletica δεν δίστασε να μετακινήσει τα εργοστάσιά της από την Κίνα στο Βιετνάμ και την Καμπότζη, όπου οι μισθοί είναι ακόμη χαμηλότεροι από την πολυάνθρωπη χώρα.Κάποιες άλλες εξετάζουν την αντικατάσταση του βαμβακιού με λιγότερο ακριβές πρώτες ύλες, όπως οι συνθετικές ίνες.
Οι εκτιμήσεις είναι ότι οι τιμές θα συνεχίσουν την ανοδική τους τροχιά για κάποιο χρονικό διάστημα. Το μεγάλο ερώτημα όμως είνα αν οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να αγοράζουν βαμβακερά ρούχα που θα είναι ακριβότερα ή θα στραφούν προς τα συνθετικα?

Δεν υπάρχουν σχόλια: