Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Επιστροφή στην έδρα τους.....

Όσοι έχουν επισκεφτεί εκκλησίες και μοναστήρια στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, θα έχουν δει ότι πολλά από αυτά έχουν στην κυριολεξία καταληστευθεί.
Πίσω από τα εγκλήματα αυτά κρύβεται μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας και ένας συγκεκριμένος άνθρωπος. Ο αρχαιολόγος Αϊντίν Ντίκμαν, από το Ικόνιο της Τουρκίας. Ο άνθρωπος αυτός κατάφερε πριν από χρόνια να ξεγυμνώσει τα μοναστήρια και τις εκκλησίες των κατεχόμενων από οτιδήποτε πολύτιμο έργο τέχνης υπήρχε και να το μεταφέρει στο εξωτερικό.

Το γερμανικό περιοδικό <> είχε αναφερθεί στο θέμα και το είχε χαρακτηρίσει μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως κλοπές έργων τέχνης. Τα περισσότερα από τα κειμήλια είναι έργα βυζαντινής και υστεροβυζαντινής τέχνης, κυρίως του 6ου αιώνα μ.Χ. Ο τούρκος αρχαιοκάπηλος είχε καταφέρει με επιστημονική ακρίβεια να αφαιρέσει τα κειμήλια αυτά, με την βοήθεια τούρκων αξιωματικών που υπηρετούσαν στην Κύπρο, αλλά και με την συνεργασία Φιλανδών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, οι οποίοι έναντι αμοιβής τον βοήθησαν να μεταφέρει τους θησαυρούς εκτός κατεχομένων.
Ο τούρκος αρχαιοκάπηλος έπεσε θύμα το 1997 του ολλανδού συνεργάτη του Μάικλ Βαν Ριν, ο οποίος έδωσε πληροφορίες στην διπλωματική υπηρεσία της Κύπρου στην Χάγη. Στις 10 Οκτωβρίου του 1997, ισχυρές δυνάμεις της βαυαρικής αστυνομίας έκαναν έφοδο σε 2 διαμερίσματα που διατηρούσε ο Ντίκμαν στο Μόναχο. Εκεί βρέθηκαν δεκάδες πακέτα με πάνω από 140 αντικείμενα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, κυρίως εικόνες, ψηφιδωτά και τοιχογραφίες από την κατεχόμενη Κύπρο. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα ψηφιδωτά της Παναγιάς Κανακαριάς, αγιογραφίες από την Παναγία την Αψινθιώτισσα, το κεφάλι του Αγίου Εγνατίου, τοιχογραφίες από την Παναγία Περγαμιώτισσα και άλλα πολλά μεγάλης αξίας ιερά αντικείμενα.
Αρχικά ο Ντίκμαν προφυλακίστηκε για ένα χρόνο και κατόπιν αφέθηκε ελεύθερος, ζητώντας από τις Δικαστικές Αρχές του Μονάχου να του επιστραφούν όλα τα έργα τέχνης, λέγοντας ότι αυτός τα είχε αγοράσει.
Από εκεί και πέρα ξεκίνησε ένας δικαστικός μαραθώνιος στον οποίο πήραν μέρος κυρίως δικηγόροι της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της Εκκλησίας της Κύπρου. Σημαντικότατο ρόλο για την επιστροφή των θησαυρών στην Κύπρο, έπαιξε η γνωμάτευση ενός γερμανού καθηγητή βυζαντινολογίας, του Γιοχάνες Ντέκερ, ο οποίος με την έρευνά του απέδειξε στα δικαστήρια ότι τα κειμήλια είναι έργο ταλαντούχων κυπρίων αγιογραφών. Παρά τη νέα απόφαση του Δικαστηρίου του Μονάχου, ο Ντίκμαν κατέθεσε νέα αγωγή, που απορρίφθηκε. Έτσι τα ιερά κειμήλια της Κύπρου ετοιμάζονται να πάρουν οριστικά το δρόμο προς το νησι!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: