Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Η Τ. Μπιρμπίλη υποβαθμίζει την υπαναχώρηση από τη δόμηση στα 10 στρέμματα


Σταυρογιάννη Λ.

Nα υποβαθμίσει την απάλειψη της πρόβλεψης για απαγόρευση της δόμησης στις ιδιοκτησίες με αρτιότητα τεσσάρων στρεμμάτων εντός του Δικτύου Natura 2000 μετά τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε χθες η υπουργός ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο". Χαρακτήρισε τομή το γεγονός ότι η διάταξη του νομοσχεδίου για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας καταργεί το σύνολο των παρεκκλίσεων για δόμηση σε 500 μ. και 750 μ. και αφαιρεί τη δυνατότητα κατάτμησης, ρυθμίσεις οι οποίες έχουν οδηγήσει στον κατακερματισμό της υπαίθρου και την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.
Άφησε να διαφανεί ότι δεν πρόκειται να δεχτεί άλλες αλλαγές προς το χειρότερο, λέγοντας ότι η συμβιβαστική πρόταση "θα αποτελέσει τη βάση για το κλείσιμο της συζήτησης αυτής. Το να επιτρέψουμε παρεκκλίσεις, κατατμήσεις, σημαίνει ότι αφήνουμε τα πράγματα όπως έχουν" κατέληξε. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η αύξηση του ορίου κατάτμησης και αρτιότητας στα 10 στρέμματα αφορά περίπου το 10% από το 26% των περιοχών Νatura της χώρας. Ποσοστό πάνω από 12% αντιπροσωπεύουν τα δάση και οι δασικές εκτάσεις και τα υπόλοιπο συνδέεται με τους υγροτόπους διεθνούς σημασίας Ραμσάρ (λίμνες, ποτάμια).

Αντιδράσεις
"Χρειάζεται γενικότερα ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός και σχέδιο χρήσεων γης, ώστε να υπάρχει ταυτόχρονα προστασία του περιβάλλοντος, διαφύλαξη του μικρού κλήρου και οικονομική ανάπτυξη. Στα προγραμματικά μας κείμενα, εδώ και χρόνια, έχουμε τοποθετηθεί υπέρ της σταδιακής κατάργησης της 'εκτός σχεδίου' δόμησης. Η υπεράσπιση της συνέχισης της 'ανάπτυξης' όπως γινόταν μέχρι τώρα, και ιδιαίτερα με την προώθηση της πολιτικής του fast track, αποτελεί την ταφόπλακα της, προεκλογικής, στα λόγια, 'πράσινης' ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ" σχολιάζει ο ΣΥΝ .
Από την πλευρά τους οι Οικολόγοι Πράσινοι αναρωτιούνται: "Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που ψηφίζουν τυφλά τα πάντα, εξεγέρθηκαν με επιτυχία για ένα στοιχειώδες ημίμετρο που απαιτεί η κοινή λογική. Αν οι προστατευόμενες περιοχές οικοδομούνται όπως τα παράλια της Αττικής, τότε από τι προστατεύονται;" και προσθέτουν: "Το περιβάλλον δεν προστατεύεται με δηλώσεις καλών προθέσεων, αλλά με πολιτική βούληση που η κυβέρνηση εξαντλεί αλλού. Κυρία Μπιρμπίλη, κύριε Παπανδρέου, εξηγήσατε έστω στους βουλευτές σας τους λόγους που αποκλείουν την εκτός σχεδίου δόμηση σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη;».

avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια: