Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Παραδόσεις των χριστουγέννων που φέρνουν τύχη!


Οι παραδόσεις αναφέρουν κάποια φυτά, λουλούδια και δέντρα που αγαπούν τα αερικά, που τα ελκύουν, που θεωρούνται ιερά γι’ αυτά. Τις ημέρες των Χριστουγέννων σε πολλά μέρη της Ελλάδος οι νοικοκυρές φτιάχνουν ένα στεφάνι από δάφνη, δεντρολίβανο, σκόρδο και καρφάκια απο γαρύφαλλο (τα οποία καρφώνουν πάνω στο σκόρδο). Με το στεφάνι αυτό διακοσμούσαν τις πόρτες των σπιτιών τους έτσι ώστε ο καλός χρόνος να τους βρεί μόνο με καλούς οιωνούς την πόρτα τους. Ο συδυασμός αυτών των βοτάνων θεωρείται ότι φέρνει καλή τύχη, αφού είναι ένα μείγμα δυνατών αρωμάτων,τα οποία, όπως πίστευαν οι άνθρωποι στο παρεθόν, απέτρε τα κακά πνέυματα, και έφερνε καλή τύχη. Επίσης προσελκύει αερικά που προσφέρουν καλή ενεργειακή ισορροπία και «καθαρίζουν» τον χώρο από τις αρνητικές δυνάμεις.
Το ρόδι είναι ακόμα ένα έθιμο που κράτάει χρόνια και δίνει πίστη στους ανθρώ
πους για καλή τύχη την χρόνια που έρχεται.Σύμφωνα με το έθιμο του ριδιού, το πρωί της πρωτοχρονιας ο νοικοκύρης του σπιτιού γυρνώντας σπίτι από την εκκλησία έχει στην τσέπη του ένα ροδι, χτυπάει την εξώπορτα -δεν ανοίγει ο ίδιος με το κλειδί του γιατι πρέπει να κάνει το ποδαρικό- και έτσι είναι ο πρώτος που μπαίνει στο σπίτι. Μπαίνοντας μέσα, με το δεξί σπάει το ρόδι πίσο από την εξώπορτα, για να σπάσει και να πεταχτούν οι ρώγες του παντού λέγοντας ταυτόχρονα:"με υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος κι όσες ρώγες έχει το ρόδι τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονια" .
Τέλος οι νοικοκυρές συνηθίζουν να ρίχνουν ρίγανη έξω από την πόρτα τους, για να διώχνουν όλα τα κακα. Η ρίγανη συμφωνα με την παράδοση συμβολίζει το κακό, την αρνητική σκεψη και ρίχνοντάς την στο χαλάκι της εξόπορτάς θέλουν να φύγουν όλα τα κακά όπως την ρίγανη που την παίρνει ο αέρας. Αντίθετα στην εσωτερική πλρευρά του σπιτιού σε μια γωνίτσα κοντά στην είσοδο, οι νοικοκυρές ρίχνουν σουσάμι, με την ελπίδα το σπίτι τους να έχει τόσες χαρές και δύναμη, όπως το χρυσό σουσάμι που ξεπετάγεται όταν το σουσάμι οριμάζει και πετάει τους καρπούς του.





Δεν υπάρχουν σχόλια: