Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Την οργή του για την βεβήλωση τάφων στο νεκροταφείο της Ιμβρου, δεν έκρυψε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μιλώντας την Κυριακή σε πιστούς στο Ναό του Αγίου Δημητρίου στην Ξηροκρήνη του Βοσπόρου αναφέρθηκε στο θλιβερό γεγονός της βεβήλωσης των τάφων στο νεκροταφείο της Ίμβρου και στην αρνητική επίδρασή του στη ζωή της Ομογένειας λέγοντας τα εξής: "Είναι ένας διαρκής αγών η επιβίωσίς μας εδώ, ο αγών της επιβιώσεως και της συνεχίσεως των παραδόσεών μας. Με πολλές δυσκολίες και με πολλά προβλήματα, μόλις τώρα άρχισε να υποφώσκει εις το βάθος του ορίζοντος ένα ελπιδοφόρον φως επιλύσεως των προβλημάτων μας το ένα μετά το άλλο. Όμως έρχονται πάλι δυσάρεστα πράγματα, όπως είχαμε εχθές την πληροφορίαν ότι έγινε εισβολή και επιδρομή σε ένα Κοιμητήριόν μας εις την Ίμβρον, εις την πρωτεύουσαν της νήσου και εβεβηλώθησαν πάρα πολλοί τάφοι, έσπασαν τους Σταυρούς «οι γνωστοί άγνωστοι» και επελήφθησαν οι Αρχές της υποθέσεως με την ελπίδα ότι θα συλληφθούν και θα τιμωρηθούν δεόντως οι υπεύθυνοι.''

Εκτενή ήταν τα δημοσιεύματα και στον τουρκικό τύπο. "Οι σκοτεινές δυνάμεις έδρασαν στην Ίμβρο",γράφει η εφημερίδα Ραντικάλ αναφορικά με τη βεβήλωση 78 τάφων του ελληνορθόδοξου νεκροταφείου του νησιού.
"Παλιά,τέτοια γεγονότα υποκινούνταν από το κράτος. Σήμερα,όμως,η υποψία στρέφεται σε ακροδεξιές οργανώσεις. Είναι φανερό ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο", είπε στην εφημερίδα εκπρόσωπος της ελληνικής ομογένειας.Στην "επίθεση στο ελληνικό νεκροταφείο" αναφέρεται η Ταράφ και δημοσιεύει δηλώσεις του δικηγόρου Ερχάν Πεκτσέ,που υπενθυμίζει ότι "το 1974 καταστράφηκε ολοσχερώς το νεκροταφείο του χωριού Κάστρο". "Τότε",λέει ο δικηγόρος,"δεν υπήρχε μουσουλμανικό στοιχείο στο νησί" και σημειώνει ότι σήμερα ο ελληνικός πληθυσμός έχει μειωθεί σε 200 άτομα. "Όλοι τους είναι γύρω στα 80 και είναι ενοχλημένοι και ανήσυχοι από το συμβάν",γράφει η εφημερίδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: