Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Πρόωρες εκλογές?

Αν συνεχιστεί η βαθειά ύφεση, και αρχίσει να κυριαρχεί η προοπτική της χρεωκοπίας, η κυβέρνηση είναι απίθανο να συνεχίσει μόνη της την πορεία προς προδιαγεγραμμένες αρνητικές εξλίξεις.
Ο Γιώργος Παπανδρέου θα αναγκαστεί να ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής – όπως ακριβώς και ο Καραμανλής – για να εφαρμόσει μια πολιτική λιτότητας, την οποία θα ονομάσει “εθνικά υπεύθυνη”, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δύσκολα θα μπορέσει να εκλεγεί ξανά πρωθυπουργός.
Στο Μαξίμου εκτιμούν ωστόσο ότι ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση, αν οι εκλογές γίνουν την άνοιξη, επειδή ακόμη δεν θα έχει περάσει αρκετός καιρός από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές, είναι δύσκολο η Ν.Δ. με τον Αντώνη Σαμαρά να μπορέσει να καλύψει τις 11 εκατοστιαίες μονάδες που τη χωρίζουν από το ΠΑΣΟΚ.
Το σενάριο της συγκυβέρνησης είναι μέσα στο σχεδιασμό του Παπανδρέου. Θα προτιμούσε να φτάνει το ποσοστό που θα συγκεντρώσει ο Φώτης Κουβέλης με τη Δημοκρατική Αριστερά, αν μπει στη Βουλή, ή οι Οικολόγοι, αλλά ξέρει ότι αυτό είναι μάλλον απίθανο.
Φήμες υποστηρίζουν ότι είναι έτοιμος ακόμη και για συγκυβέρνηση με τον ΛΑΟΣ και τη Ντόρα Μπακογιάννη, αν βεβαίως έχει μπει κι εκείνη με το κόμμα της στη Βουλή. Θα ήθελε – ακόμη καλύτερα – ένα “μεγάλο συνασπισμό” των δυο μεγάλων κομμάων, ξέρει όμως ότι ο Σαμαράς δεν θα θελήσει να κάψει έτσι εύκολα τη δική του “ευκαιρία”.
Άλλωστε, η στάση του Παπανδρέου με τις εξεταστικές για όλους και για όλα , δίνει στον Σαμαρά ένα τέλειο άλλοθι για να αρνηθεί τη συγκυβέρνση. Πρόθεση την οποία άλλωστε εκδήλωσε και ο ίδιος ο Α Σαμαράς σε συνέντευξή του στη Real News το προηγούμενο Σαββατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: