Συστατικά
- 90 γρ. λιωμένο βούτυρο
- 300 γρ. αλεύρι
- 150 γρ. φέτα (μη πάρετε και καμιά πολύ καυτερή)
- 190 γρ. καπνιστό σολομό
- 200 ml γάλα (πλήρες)
- 2 αυγά
- 100 γρ. γιαούρτι
- 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
- 100 ml κρέμα γάλακτος
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια (ή στην εποχή του 1 μέτριο πράσο)
- αλάτι
Οδηγίες
4. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι ή στα μικροκύματα και στη συνέχεια αφήνουμε να κρυώσει λίγο
6. μετά το γάλα,
Προστέτουμε και γκιαούρτι (μμμμμ !!! το γκιαούρτι που έκετε εντώ Ελλάντα, mi fa impazzire, πώς λέτε, με τρελαίνει) και ανακατεύουμε όλα τα υλικά ελαφρά με το σύρμα αυγκών. Σε ένα άλλο ευρύκωρο μπολ setacciamo, κοσκινίζουμε ντεεε, το αλεύρι και ανακατεύουμε με μαγκιά. Όκι, όκι “με μαγκιά”, όκι μάγκικα, με την μαγκιά, το lievito τέλω να πω, εντάξει ? Προστέτουμε και ροντέλες κρεμμυντιού και ανακατεύουμε καλά να αλευρωτούν εντελώς. Προστέτουμε και την φέτα (μμμμμ !!! και η φέτα σας, τρομερό τυράκι, perfetto !!!) και ανακατεύουμε να αλευρωτεί και αυτή καλά. (Εγκω τώρα πω μυστικό μου, γκιατί αλευρώνουμε κρεμμυντάκια και φέτα : Αυτό το κάνουμε per non far sprofondare, γκια να μη “βουλιάξουν”, τα υλικά στον πάτο των muffins όταν αυτά τα ψητούν … Κόλπο ε ? Furbi, πονηροί, gli Italiani …). Τελευταίο προστέτουμε il salmone, τον σολομό, και ανακατεύουμε και πάλι. Ήρτε η ώρα να ενώσουμε υλικά μας. Τα έχετε προσέξει ότι έκω κωρίσει σε ντύο ντιαφορετικές λεκανίτσες, σε ντύο μπολ, τα στερεά και τα ρευστά υλικά. Εάν τέλετε να ξέρετε γιατί, πηγαίνετε εντώ για να ντιαβάσετε εξήγκηση από ggr. Ρίκνουμε τώρα το λιωμένο κλιαρό γκάλα στο μπολ με αλευρωμένα υλικά. Ρίκνουμε και το μείγκμα αυγκών και γκαλακτομικών. Κανονίζουμε το μείγκμα μας στο αλάτι και το πιπεράκι του και ρίκνουμε από μία γκερή κουταλιά σε κάθε pirottino. Ντεν ξέρετε τι είναι I pirottini καρντούλες μου ? Είναι εκείνες οι κάρτινες φορμίτσες (τώρα τελευταία έκουν βγκει και di silicone, από σιλικόνη, εύπλαστα, όπως εμφυτεύματα .....) που με τη σειρά τους μπαίνουν dentro, μέσα, σε μεταλλικές φόρμες, σαν επέντυση, για να μη κολλάει πάνω τους γκλυκάκι (και να μη κρειάζεται να τις βουτυρώνουμε ή να τις αλευρώνουμε, ούτε πλένουμε ντύο ώρες καταρίσουν). Oppure, ντιαφορετικά, βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε κάθε μία από φόρμες μας και προστέτουμε εκεί μέσα μία κουταλάρα από μείγκμα. Εάν περισσέψει, ε, μοιράστε σε όλα τα pirotini ομοιόμορφα. Προσοκή μη ξεκειλίσετε τις φορμίτσες, το μείγκμα τα φουσκώσει στη συνέκεια (όκι όμως πάρα πολύ, μπορείτε να φτάσετε μέχρι και λίγκο κάτω από το κείλος της φόρμας). Έκουμε προτερμάνει φούρνο σε 180 βατμούς και ψένουμε τα muffins εκεί μέσα για 25 με 30 λεπτά. Σιγκουρευόμαστε ότι η cottura, το ψήσιμο, έχει ολοκληρωθεί με τη βοήτεια μιάς οντοντο… οντοντογκλυ … άσε καλύτερα, ενός stuzzichino που πρέπει να βγκαίνει στεγκνό από μέσα τους. Το κρώμα τους πρέπει να είναι bello dorato, να έχουν κρυσίσει καλά εξωτερικά. Buon appetito a tutti.
12. Προστέτουμε και την φέτα και ανακατεύουμε να αλευρωτεί και αυτή καλά. τώρα για να πω το μυστικο γιατί αλευρώνουμε κρεμμυδάκια και τη φέτα : Αυτό το κάνουμε, για να μη “βουλιάξουν”, τα υλικά στον πάτο των muffins όταν αυτά θα ψηθούν … Κόλπο ε ?
14. Ήρτε η ώρα να
ενώσουμε υλικά μας. Τα έχετε προσέξει ότι έχουμε χωρίσει σε δύο διαφορετικά μπολ, τα στερεά και τα ρευστά υλικά.
20. βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε κάθε μία από φόρμες μας και προσθέτουμε εκεί μέσα μία κουταλάρα από το μείγμα. Εάν περισσέψει, ε, μοιράστε σε όλα τα pirotini ομοιόμορφα. Προσοχή μη ξεχειλίσετε τις φορμίτσες, το μείγμα τα φουσκώσει στη συνέχεια (όχι όμως πάρα πολύ, μπορείτε να φτάσετε μέχρι και λίγο κάτω από το χείλος της φόρμας).
23. Σιγκουρευόμαστε ότι το ψήσιμο, έχει ολοκληρωθεί με τη βοήτεια μιάς οδοντογλυφιδας … . Το κρώμα τους πρέπει να είναι καστανο, να έχουν κρυσίσει καλά εξωτερικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου