Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Η Ουάσιγκτον προσφέρει ομπρέλα στην Κ. Αμερική

Η απόβαση 7.000 πεζοναυτών, 46 αμερικάνικων πολεμικών πλοίων, 200 ελικοπτέρων και μαχητικών αεροσκαφών στην αποστρατιωτικοποιημένη και θεωρητικά ουδέτερη Κόστα Ρίκα επισφραγίζει τη νέα φάση της αμερικάνικης πολιτικής στην Λατινική Αμερική. Η κυβέρνηση της Προέρου Λάουρα Τσιντσίγια ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτηνα της Ουάσιγκτον, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι τα μεξικάνικα καρτέλ ναρκωτικών αλλάζουν τις παραδοσιακές οδούς διακίνησης και η ανάπτυξη ισχυρής στρατιωτικής δύναμης στο κεντροαμερικάνικο ισθμό είναι απαραίτητη για να αποκοπεί αυτήτη νέα δίοδος και να είναι αποτελεσματικός ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών.
Στην Κολομβία η αμερικάνικη παρουσία δεν απέτρεψε την επέκταση καλλεργειών κοκαϊνης, ενώ στο Αφγανιστάν αυξήθηκε κατακόρυφα η παραγωγή οπίου και ηρωίνης.
Ενώ προωθούν τη στρατιωτική λύση για τον περιορισμό της παραγωγής ναρκωτικών σε άλεες χώρες, οι ΗΠΑ αποτελούν πλέον την πρώτη παγκόσμια παραγωγό μαριχουάνας, σύμφωνα με έρευνα του DSF, που φτάνει στα 35 δις δολάρια το χρόνο.
Σε αυτή τη διεθνή συγκυρία όπου απειλούν με επιθέσεις κατά Ιράν και Β. Κορέας ίσως οι  ΗΠΑ επιχειρήσουν να εξασφαλίσουν τον απόλυτο έλεγχο σε αυτό που αποκαλούν ¨Η Μεγάλη Αμερικάνικη Νήσος¨ : μια τεράστια ήπειρος που θα ξεκινά από την Αλάσκα και θα καταλήγει στη Γη του Πυρός, καθοριστικής σημασίας για την αμερικάνικη εθνική ασφάλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: