Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Η Ρώσικη αρκούδα και ο Κόκκινος Δράκος....

Ρωσία-Το ανοιχτό ορυχείο του Κιμκάν στη Σιβηρία είναι μια λασπώδης έκταση 2,6 τ.χλμ, η οποία περιβάλλεται από πυκνά δάση σημύδας και κέδρου.
Όμως σύμφωνα με Ρώσους γεολόγους, ακριβώς κάτω πό την επιφάνεια του εδάφους κρύβεται αρκετός σίδηρος για την κατασκευή εκατομμυρίων αυτοκινήτων. Αυτός είναι και ο λόγος που κινέζοι κρατικοί αξιωματούχοι και πιχειρηματίες  εκδηλώνουν ενδιφέρον για την περιοχή που υπάρχει εδώ και μια δεκαετία κτά μήκος της συνοριακής γραμμής Ρωσίας-Κίνας. Φέτος έφτασε στο Κιμκάν με ελικόπτερο μια αντιπροσωπεία της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας, προκειμένου να συναντήσει τον προϊστάμενο του ορυχείου, Βίκτωρ Ριάμποφ.
Άλλο ένα προϊόν με όλο και πιο αυξανόμενη ζήτηση που περνά στην Κίνα από την Σιβηρία είναι το ρωσικό πετρέλαιο.  Για την Κίνα, που διψά για φυσικούς πόρους, η προμήθεια μετάλλων και πετρελαίου από την Ρωσία, από την ξηρά διαφέρει σημαντικά από τις μεταφορές μέσω θάλασσας. Το διασυνοριακό εμόριο σε αυτή την περιοχή βοήθησε την Κίνα να ξεπεράσει την Γερμανία ως το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ρωσίας, με διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των 2 χωρών που άγγιξε τα 39,5 δις δολάρια το 2009. Τον περασμένο χρόνο, η ρώσικη Άπω Ανατολή, ήταν η μόνη περιοχή της Ρωσίας που εμφάνισε αύξηση επενδύσεων.
Η Ρωσία και η Κίνα αποτελούν ένα τέλειο δίδυμο. Η Ρωσία έχει φυσικούς πόρους που η Κίνα χρειάζεται, ενώ η Ρωσία έχει ανάγκη από κεφάλαια και η Κίνα διαθέτει πλεονάζοντα κεφάλαια.
Το μεγαλύτερο διασυνοριακό γεγονός που έχει προγραμματιστεί θα είναι ο υπερσιβηρικός αγωγός πετρελαίου που εγκαθίσταται μέσα στα πυκνά δάση της περιοχής και αναμένεται να φτλασει στην Κίνα το 2012 μεταφέροντας 1 εκατ βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.Μέχρι τότε, το 1/4 του ρώσικου αργού πετρελαίου θα εξάγεται στην Ασία, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων από τις εγκαταστάσεις της Exxon Mobil και της Royal Dutch Shell στη νήσο Σαχαλίνη. Για την Κίνα, το πετρέλαιο που σήμερα μεταφέρεται από την ξηρά από την Κεντρική Ασία μέσω ενός αγωγού από το Καζακστάν και σε 2 χρόνια θα αρχίσει να ρέει από την Ρωσία, πρόκειται να προωθήσει ένα στόχο στρατηγικής σημασίας: την αποδέσμευσή της από την σοβαρή της εξάρτηση από την Μέση Ανατολή για την προμήθεια πετρελαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: