Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Butter chicken ή η Ινδία στο πιάτο σας!


Περιγραφή

Ένα από τα πιο φημισμένα (και τα πιο νόστιμα) ινδικά πιάτα, το butter chicken (murgh makhani) αξίζει μία δοκιμή!

Συστατικά

Για τη μαρινάδα
  • 2-3 στήθη κοτόπουλου σε κύβους
  • 1 κούπα γιαούρτι
  • ¼ κ.γ. κάρδαμο σε σκόνη
  • ¼ κ.γ. garam masala
  • 1 + ½ κ.γ. χυμό λεμονιού
  • ½ κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.σ. πάστα τομάτας
  • 1 κ.γ. πάστα σκόρδου (δε βρήκα και έβαλα σκόρδο σκόνη)
  • 1 μεγάλο κ.γ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
Για τη σάλτσα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι (σε κύβους)
  • Λάδι
  • 2 εκατοστά περίπου φρέσκο τζίντζερ σε κομμάτια
  • 4-5 μεγάλες σκελίδες σκόρδο (σε κομμάτια)
  • 1 χούφτα ξερά φύλλα μοσχοσίταρου (δε βρήκα)
  • 1 χούφτα ξερά φύλλα κάρυ (δε βρήκα και έβαλα 1 κ.γ. κάρυ σκόνη)
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 8-10 ολόκληρους σπόρους πράσινου κάρδαμου
  • ½ κ.γ. πιπέρι καγιέν ή σκόνη τσίλι
  • ¼ κ.γ. κανέλλα
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • Λίγο μάυρο πιπέρι
  • 1 + ½ κούπα τριμμένη ντομάτα ή πασσάτα
Για το τελείωμα
  • 3 ΚΣ βούτυρο
  • ¼ κούπας συμπυκνωμένο γάλα ή κρέμα γάλακτος

Οδηγίες

  1. Πρώτα φτιάχνουμε τη μαρινάδα. Βάζουμε όλα τα υλικά (εκτός από το κοτόπουλο) σε δοχείο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και ανακατεύουμε καλά, ώστε να καλυφθεί όλο από τη μαρινάδα. Καλύπτουμε το δοχείο και το βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες.
  2. Συνεχίζουμε με τη σάλτσα. Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε το σκόρδο και το τζίντζερ και τα αφήνουμε για μερικά λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας ώστε να μην καεί το σκόρδο.
  4. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας, ανακατεύουμε καλά και την αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 5 λεπτά.
  5. ΄Έπειτα την πολτοποιούμε στο μπλέντερ, σκεπάζουμε το δοχείο και το βάζουμε στο ψυγείο
  6. Όταν είμαστε έτοιμοι να μαγειρέψουμε ζεσταίνουμε τη σάλτσα σε χαμηλή θερμοκρασία, προσέχοντας να μη βράσει γιατί θα χάσουν την έντασή τους τα αρώματά της.
  7. Σε μεγάλο τηγάνι ή γοκ βάζουμε το βούτυρο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε τα μαριναρισμένα κομμάτια κοτόπουλου.
  8. Ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
  9. Προσθέτουμε τη σάλτσα, ανακατεύουμε καλά και σιγοβράζουμε για ακόμα 10 λεπτά ή μέχρι να είναι έτοιμο το κοτόπουλο, ανακατεύοντας συχνά.
  10. Ρίχνουμε το συμπυκνωμένο γάλα ή την κρέμα γάλακτος και μαγειρεύουμε για ακόμη 2 λεπτά.
  11. Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι και ψωμί νααν.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μη σας τρομάζουν τα πολλά υλικά! Είναι πολύ εύκολο στην εκτέλεση και γρήγορο (αν εξαιρέσει κανείς τους χρόνους αναμονής για το μαρινάρισμα). Και πολύ πολύ νόστιμο! Τη συνταγή την πήρα από δω http://jeenaskitchen.blogspot.com/2010/01/butter-chicken-recipe-murgh-makhani.html , όπου υπάρχουν και βήμα-βήμα φωτογραφίες.


http://www.sintagespareas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: