Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Κλίμα έντασης στις Εξεταστικές για το Βατοπαίδι και τη Siemens

Αθήνα

Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα συνεδριάζουν τη Δευτέρα οι Εξεταστικές Επιτροπές για τις υποθέσεις Βατοπαιδίου και Siemens. Την ώρα που η Εξεταστική για το Βατοπαίδι αναμένεται να παρουσιάσει πόρισμα, η ΝΔ ανεβάζει τους τόνους, βάζοντας στο κάδρο τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σ.Ξυνίδη. Στην υπόθεση της Siemens, o Γ.Καρατζαφέρης προειδοποιεί με αποχώρηση του ΛΑΟΣ από την Εξεταστική, ενώ την Τρίτη το ΣΔΟΕ καταθέτει πόρισμα για τα «δωράκια» της Siemens.

Υπόθεση Βατοπαίδι
Την πολιτική ατμόσφαιρα φορτίζει η απόφαση της πλειοψηφίας της Εξεταστικής για το Βατοπαίδι να προτείνει την παραπομπή έξι «γαλάζιων» πολιτικών στελεχών με το πόρισμα της Επιτροπής. Η αντίδραση της ΝΔ ήρθε με βολές κατά του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σ.Ξυνίδη, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, για υπόθεση αποχαρακτηρισμού τμήματος της χερσαίας ζώνης λιμένος Λάγους το έτος 2001, την οποία υπέγραψε και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σ.Ξυνίδης ως μέλος της Λιμενικής Επιτροπής Λάγους.
Η ΝΔ τόνισε ότι «υφίσταται μείζον πολιτικό ζήτημα για τον γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ» και κάλεσε τον πρωθυπουργό «να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις και, συνακόλουθα, να αναλάβει και τις ευθύνες του».
Εκ μέρους των βουλευτών της ΝΔ, που συμμετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή, ο Ν.Δένδιας κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «υποκρισία» και «κυνήγι μαγισσών» και τόνισε:«Πρέπει να κατηγορηθεί ο κ. Ξυνίδης επειδή εφάρμοσε γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του κράτους; Αν για το ΠΑΣΟΚ ο γραμματέας του είναι 'αθώος', γιατί τότε είναι 'ένοχοι' οι υπουργοί της ΝΔ που έκαναν ακριβώς το ίδιο; Αν είναι 'αθώοι' εκείνοι που έδωσαν τη λίμνη στη Μονή, γιατί είναι 'ένοχοι' όσοι προσπάθησαν να την πάρουν πίσω και να την επιστρέψουν στους αγρότες;»
Αναλυτική απάντηση στο δημοσίευμα έδωσε με ανακοίνωσή του ο κ. Ξυνίδης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Είναι πράγματι απορίας άξιο πως πιστεύουν κάποιοι ότι θα 'με τελειώσουν', όπως μου είπαν μέσω των μαντατοφόρων τους που με επισκέφτηκαν, με ένα θέμα που έχει αποτελέσει τον κύριο προσωπικό μου αγώνα αλλά και της οικογένειάς μου με τεράστιο κόστος αλλά και κοινωνική αναγνώριση και επιβράβευση».
«Η 'εύρεση' και η ανάδειξη αυτού του πασίγνωστου και χρησιμοποιημένου κατ' επανάληψη στις δίκες μεταξύ δημοσίου αλλά και φορέων της Ξάνθης με την Μονή Βατοπαιδίου δημοσίου εγγράφου την συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, σχετίζεται άμεσα με εκβιασμό που μου τέθηκε προ ημερών στο γραφείο μου στη Ξάνθη, μεταξύ κατάθεσης και ψήφισης Καλλικράτη, προκειμένου να υπαναχωρήσω της άποψής μου για την πρωτεύουσα του Δήμου Αβδήρων. Οι διακομιστές των εκβιασμών που νόμιζαν ότι δήθεν είχαν στα χέρια τους κάτι που μου κάνει κακό, πήραν βέβαια την απάντησή τους σε απλή καθομιλουμένη» προσθέτει ο κ. Ξυνίδης.
Σε έντονο ύφος η απάντηση από το γραφείο Τύπου της ΝΔ: «Με τους ισχυρισμούς, που διατυπώνει για να δικαιολογήσει την εμπλοκή του στην υπόθεση του Βατοπεδίου ο κ. Ξυνίδης, αντί να απαντήσει πειστικά στα όσα προκύπτουν από το σημερινό δημοσίευμα της "Καθημερινής" και τον αφορούν, εκτίθεται ακόμη περισσότερο. Είναι, πλέον, ξεκάθαρο ότι υφίσταται μείζον πολιτικό ζήτημα για το Γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Οπότε είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που καλείται να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις και, συνακόλουθα, να αναλάβει και τις ευθύνες του».
Υπόθεση Siemens
Την ίδια ώρα, για αποχώρηση του κόμματός του από την Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της Siemens, στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα που έχει θέσει στον πρόεδρο της επιτροπής, προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.
Ο κ. Καρατζαφέρης, αναφερόμενος στην πορεία των εργασιών της Εξεταστικής, τόνισε ότι το κόμμα του δεν είναι καθόλου ευχαριστημένο από τις εξελίξεις και σημείωσε: «Έχουμε θέσει ήδη προφορικά στον πρόεδρο της Επιτροπής τέσσερα θέματα τα οποία θα θέσουμε και γραπτώς την Δευτέρα. Εάν δεν ικανοποιηθούν, εμείς θα αποχωρήσουμε».
Πρόσθεσε επίσης ότι το κόμμα του δεν έχει «καμία όρεξη, ούτε επιθυμία, ούτε πολιτική» να συμμετέχει «σε συγκαλύψεις» και κατέληξε: «Ας καταλάβουν ότι πρέπει να βγει όλη η αλήθεια. Ιδιαιτέρως εκείνη την οποία επιμελώς κάποιοι τον τελευταίο καιρό προσπαθούν να αποκρύψουν. Ποιo είναι το μικρό κόμμα που είχε λάβει μέρος σε εκλογές και πήρε χρήματα από τη Siemens».
Την Τρίτη, ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Καπελέρης αναμένεται να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή για τα «δωράκια» της Siemens. Υπενθυμίζεται ότι το ΣΔΟΕ διενήργησε έρευνα στα γραφεία της Siemens, όπου εντόπισε λίστα με παραλήπτες μικρών ή μεγαλύτερων δώρων από την εταιρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: