
Όταν πρόκειται για την καλή αρχή της ημέρας, σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της . Το πρωινό είναι σημαντικό γιατί:
1) Ένα πρωινό που περιλαμβάνει πολλαπλές ομάδες τροφίμων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και άλλων χρόνιων παθήσεων.
2) Έρευνες δείχνουν πως ένα θρεπτικό πρωινό, που περιλαμβάνει τουλάχιστον μια μερίδα φρούτου, συμπληρώνει τη συνιστώμενη ποσότητα φρούτων καθημερινά
3) Ένα ανώτερης θρεπτικής αξίας πρωινό, με την απαραίτητη ποσότητα φυτικών ινών και φρούτων, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Αν θέλουμε να χάσουμε μερικά κιλά, η κατανάλωση ενός υγιούς, υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, πρωινού είναι το «κλειδί της επιτυχίας»
4) Ένα πλήρες πρωινό δίνει αρκετή ενέργεια για το ξεκίνημα της ημέρας. Επίσης βοηθάει στο να αποφευχθεί το τσιμπολόγημα διαφόρων ανθυγιεινών σνακ έως την ώρα του μεσημεριανού γεύματος.
Ένα καλό πρωινό θα πρέπει να περιλαμβάνει Υδατάνθρακες όπως ψωμί ή φρυγανιές, κατά προτίμηση ολικής άλεσης και δημητριακά πρωινού ακατέργαστα, χωρίς προσθήκη ζάχαρης και κακάο, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες. Γαλακτοκομικά όπως ένα ποτήρι γάλα, ένα μικρό γιαούρτι, ένα κομμάτι κίτρινο ή λευκό τυρί, τα οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και ασβέστιο. Μια πηγή βιταμίνης C όπως κάποιο φρούτο εποχής ή κάποιο χυμό και λιπαρά όπως φυτική μαργαρίνη, τα οποία είναι απαραίτητα στα παιδιά για την ενέργεια που προφέρουν και για την αφομοίωση των λιποδιαλυτών βιταμινών.
Πολλοί άνθρωποι, ιδίως όταν βρίσκονται σε περίοδο δίαιτας και προσπαθούν να χάσουν κάποια κιλά, αρκούνται σε ένα καφέ προσπαθώντας να μείνουν νηστικοί έως το μεσημεριανό φαγητό. Αυτή η συνήθεια είναι καταστροφική για τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού.
Με το βραδινό μας ύπνο, ο μεταβολισμός μας ρίχνει τη λειτουργία του, καθώς χρειάζεται ενέργεια μόνο για τις βασικές σωματικές μας διεργασίες. Με τη λήψη ενός καλού πρωινού, ο μεταβολισμός ξυπνάει και θέτει ξανά σε λειτουργία τις διεργασίες καύσης λίπους.
Ιδανικά το πρωινό πρέπει να είναι το 30% του συνόλου της ημερήσιας πρόσληψης τροφής. Το υπόλοιπο 70% μοιράζεται σε 40% για το μεσημεριανό φαγητό, 20% για το βραδινό και 10% στα ενδιάμεσα γεύματα.
Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν πρωινό σε καθημερινή βάση έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης , είναι λιγότερο πιεσμένοι συναισθηματικά και έχουν χαμηλότερα επίπεδα στρες από εκείνους που δεν καταναλώνουν. Έτσι συμπέραναν ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πρωινού και του αισθήματος ευεξίας.
Όσο αφορά τα παιδιά έρευνες στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη έχουν αποδείξει ότι η πρόσληψη των απαραίτητων ω 3 και 6 πολυακόρεστων λιπαρών είναι μικρότερη από τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο οποίος αναγνώρισε την σημασία των ω λιπαρών στην διατροφή των παιδιών, ανανεώνοντας πρόσφατα τις συστάσεις του σχετικά με την κατανάλωση λιπαρών στην διατροφή, εστιάζοντας στις διατροφικές ανάγκες των παιδιών.
Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει η άποψη ότι τα λιπαρά είναι ανθυγιεινά και παχαίνουν, και γι αυτό δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στο καθημερινό διαιτολόγιο. Η τάση αυτή του αποκλεισμού όλων των λιπαρών αδιακρίτως από τη διατροφή αποτελεί απειλή από την σωστή ανάπτυξη των παιδιών.
Τα ω 3 και 6 λιπαρά ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνος του γι αυτό πρέπει να τα προσλαμβάνει από τις τροφές. Είναι δομικά συστατικά των κυττάρων και ο καθένας από εμάς τα χρειάζεται για να αναπτυχθεί σωστά. Καλές πηγές ω λιπαρών είναι τα φυτικά λιπαρά, οι ξηροί καρποί, τα λιπαρά ψάρια και η φυτική μαργαρίνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου