Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Η Βουλγαρία εγκαταλείπει τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Τέλος στο σχέδιο για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη φαίνεται ότι επιθυμεί να δώσει η Βουλγαρία, η οποία χθες ανακοίνωσε την εγκατάλειψη του πρότζεκτ, διά στόματος του πρωθυπουργού Βoiko Borisov, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ. Η απόσυρση της Βουλγαρίας από το έργο, στην περίπτωση που η απόφαση του κ. Μπορίσοφ είναι οριστική και δεν κρύβει κάποιον ακόμα ελιγμό, σημαίνει ότι το πρότζεκτ ματαιώνεται και ότι όλες οι προσπάθειες των διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων από το 1994-95 έως σήμερα και των εταιρειών που έχουν εμπλακεί στο σχέδιο τινάζονται στον αέρα. Βέβαια, η αποχώρηση της Βουλγαρίας από το πρότζεκτ δεν είναι απλή υπόθεση και μπορεί να έχει πολιτικές παρενέργειες, δεδομένου ότι η χώρα δεσμεύεται με διακρατικές συμφωνίες τόσο με την Ελλάδα όσο και με τη Ρωσία για την υλοποίηση του πετρελαιαγωγού.

Ο κ. Borisov, ο οποίος απέδωσε την απόφαση της Βουλγαρίας κατά κύριο λόγο στις σοβαρές ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του αγωγού, απάντησε με τον τρόπο αυτό στο τελεσίγραφο των Ρώσων, όταν πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Ενέργειας, Σεργκέι Σμάτκο, δήλωσε πως η Μόσχα θα αναστείλει το έργο εφόσον η Βουλγαρία δεν ξεκαθαρίσει τη στάση της ως το φθινόπωρο.
ΡωσίαΕν τω μεταξύ, η Ρωσία ήδη προωθεί άλλο πετρελαιαγωγό για το bypass του Βοσπόρου, τον επί τουρκικού εδάφους αγωγό μεταφοράς πετρελαίου Σαμσούντα - Τσεϊχάν, και η ματαίωση του «Μπουρκάς - Αλεξανδρούπολη», πέρα από την πολιτική διάσταση που έχει και τα ερωτήματα που εγείρει για τη συμμετοχή της Βουλγαρίας σε άλλα ρωσικών συμφερόντων πρότζεκτ, είναι ενδεχόμενο ακόμα και να διευκολύνει τα σχέδιά της.
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Βουλγαρίας επανεξετάζει τη συμμετοχή της χώρας στο έργο από τον περασμένο Ιούλιο, όταν εξελέγη, έχοντας διαμηνύσει από την εποχή που το κόμμα του κ. Borisov ήταν στην αντιπολίτευση την αντίθεσή του στο πρότζεκτ, όπως και σε άλλα ρωσικής πρωτοβουλίας έργα. Επί περίπου ένα χρόνο, η Σόφια έχει παγώσει το σχέδιο, επικαλούμενη την αναμενόμενη περιβαλλοντική μελέτη και μη συνεισφέροντας την οικονομική συμμετοχή της στην εταιρεία Transbalkan Pipeline. Η ελληνική πλευρά, πάντως, ως χθες το μεσημέρι αντιμετώπιζε μάλλον αμήχανα την απόφαση της Βουλγαρίας και δήλωνε ότι δεν είχε ενημερωθεί επίσημα για τις εξελίξεις.

imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια: