Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

 Η βουλή των αγροτών

Προς την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
 

 Συμμάζεμα του υπουργείου
Κυρία Υπουργέ, στην πρόσφατη εκπομπή του MEGA «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη έχετε αποκαλέσει το υπουργείο «το απόλυτο μπάχαλο». Στη διαπίστωση αυτή συμφωνούν και επαυξάνουν γεωτεχνικοί και λοιπά στελέχη του υπουργείου που βρίσκονται εκτός κομματικών συντεχνιών και νοιάζονται ειλικρινά για τους αγρότες και αγωνιούν για τη χώρα. Είσαστε 5 μήμες επί κεφαλής του απόλυτου μπάχαλου.
 
Ερωτάται η υπουργός να δηλώσει τι έχει κάνει και εάν έχει δρομολογήσει :
- Σύνταξη νέου, ορθολογικού και σύγχρονου οργανογράμματος του υπουργείου ;
- Συμμάζεμα των υπηρεσιών του υπουργείου που βρίσκονται σε 15 διαφορετικά ενοικιαζόμενα, εν πολλοίς ακατάλληλα, κτήρια στην Αθήνα, αληθινό σκορποχώρι ;

 
  ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.
Η αγροτική έρευνα θεωρείται ως η ατμομηχανή που σέρνει τα βαγόνια της αγροτικής παραγωγής προς την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό, την αύξηση και συντήρηση της ανταγωνιστικότητας. Το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας από χρόνια τώρα βρίσκεται με ακατάλληλη ηγεσία και από 6 μήνες, πρακτικά χωρίς ηγεσία, σε κώμα. Από το 2004 μέχρι σήμερα το μερίδιο στο ΑΕΠ της χώρας της αγροτικής παραγωγής έπεσε από 5,14% στο 3,4%, συμβαδίζοντας με την παρακμή της αγροτικής έρευνας.
Ερωτάται η Υπουργός πότε επί τέλους θα ασχοληθεί με το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε, ώστε να προχωρήσει η αναδιοργάνωση του; Προτάσεις και εισηγήσεις υπάρχουν. Τι περιμένει;
 
  Προς τον Πρόεδρο του ΕΦΕΤ
Πληρωμή καταλογισθέντων προστίμων
Πρόσφατα η Υπουργός ΥΠΑΑΤ επέβαλε πρόστιμο 510.000ευρώ σε γαλακτοκομική επιχείρηση, κατόπιν εισήγησης του ΕΦΕΤ, για παραβάσειςσχετικών κανονισμών και κωδίκων. Την τελευταία διετία έχουν επιβληθεί αρκετάπρόστιμα με πολύ μεγάλα ποσά. Η κοινή γνώμη θεωρεί ότι τα πρόστιμα τελικά δενεισπράττονται.
Ερωτάται ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ
· Πόσα πρόστιμα επεβλήθησαν την τελευταία διετία απότον ΕΦΕΤ, συνολικός αριθμός και συνολικό ποσό;
· Από τα παραπάνω πρόστιμα πόσα έχουν εισπραχθεί καιπόσο ανέρχεται το εισπραχθέν συνολικό ποσό;  

Προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Ο κ. Παρασκευάς Μπακάρος, ως εκπρόσωπος του συλλόγουελαιοπαραγωγών Λιβανάτων και των συντονιστικών επιτροπών ελαιοπαραγωγώνΜεσολογγίου και Λακωνίας, παραγωγών του 95% Καλαματιανής ελιάς που θεωρούν ότι στο μακροσκελές σχέδιο προεδρικούδιατάγματος για την επιτραπέζια ελιά υπάρχει η παρακάτω ‘πονηρή’ διάταξη πουεπιτρέπει ξεκάθαρη νόμιμη ελληνοποίηση εισαγόμενων επιτραπέζιων ελιών κατόπινεγχώριας μεταποίησης :  
«Χώρα προέλευσης - καταγωγής (ελιάς) : Προϊόν στηνπαραγωγή του οποίου μεσολάβησαν δύο ή περισσότερες χώρες, κατάγεται από τη χώραστην οποία πραγματοποιήθηκε η τελευταία μεταποίηση ή ουσιαστική επεξεργασία,οικονομικά δικαιολογημένη, σε επιχείρηση εξοπλισμένη για το σκοπό αυτό και ηοποία κατέληξε στην κατασκευή νέου προϊόντος ή ενός προϊόντος πουαντιπροσωπεύει σημαντικό στάδιο παραγωγής».
 
Ερωτάται η κα Υπουργός
Θα επιτρέψει τη θεσμοθέτηση της παραπάνω διάταξης πουκαταδικάζει σε οριστικό αργό θάνατο τους έλληνες καλλιεργητές Καλαματιανήςελιάς, υποκύπτουσα σε πιέσεις των εισαγωγέων που παρουσιάζουν ως κοινοτικήυποχρέωση μια κατ’ εξοχή αντικοινοτική διάταξη;
Ζητείται από την κα Υπουργό να συμπεριληφθείεκπρόσωπος της συντριπτικής πλειοψηφίας των πραγματικών παραγωγών Καλαματιανήςελιάς στην ομάδα επεξεργασίας του επίμαχου Προεδρικού διατάγματος.
 
Προς τον διευθυντή Εισροών Φυτικής Παραγωγής
Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι σπόροι σποράς γεωργικώνειδών, σίτου, μηδικής, τριφυλλιών, κλπ που τίθενται σε εμπορία πρέπει να είναιπιστοποιημένοι και να πωλούνται από καταστήματα που έχουν άδεια εμπορίαςπολλαπλασιαστικού υλικού. Η νομοθεσία αυτή καταστρατηγείται και η παράνομηπώληση σπόρων έχει από χρόνια πάρει τέτοιες διαστάσεις, ώστε να διαφημίζεταιακόμη και με μικρές αγγελίες σε εφημερίδες. Για παράδειγμα στον επαρχιακό τύπο,ακόμη και στην Agrenda, παρουσιάζονται συχνάαγγελίες του τύπου «Πωλείται τριφυλλόσπορος τόσων τόνων, καθαρισμένος,ποικιλίας τάδε, από περιοχή τάδε, προς 4 ευρώ το κιλό, τηλέφωνο 69........». Μεδυο ερωτήσεις στο τηλέφωνο διαπιστώνονται δύο παραβάσεις και μια απάτη από τονπαραπάνω πωλητή : Εμπορία μη πιστοποιημένου σπόρου μηδικής (άρθρο 16 του νόμου1564/89), εμπορία πολλαπλασιαστικού υλικού χωρίς άδεια (άρθρο 15 του νόμου1564/89) και παράνομη εμπορική εκμετάλλευση ποικιλίας μηδικής που ανήκει σενόμιμη επιχείρηση σπόρων και μέλους της Ένωσης Ελλήνων Παραγωγών & ΕμπόρωνΣπόρων.       
 
Ερωτάται ο κ. διευθυντής
Γιατί αφήνει την παραπάνω κατάσταση που εκθέτει κατάσυρροή ΚΕΠΠΥΕΛ, προϊστάμενη υπηρεσία ελέγχου πολλαπλασιαστικού υλικού καικουρελιάζει το «όποιος έχει στοιχεία να τα πάει στον εισαγγελέα»;
Μπορεί να ενημερώσει πότε θα αποφασίσει να εκτελέσειτο καθήκον του εφαρμόζοντας τις διατάξεις του προεδρικού διατάγματος αρ. 22(ΦΕΚ 21 Α’/2001) σε συνδυασμό με το άρθρο 25 «Κυρώσεις» του νόμου 1564/85 ;
 
Προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ο Πρωθυπουργός στο «Νοικοκύρεμα των Δαπανών» καθόρισε  μείωση κατά 50%τόσο στον αριθμό, όσο και στις αμοιβές  μελών διοικητικών συμβουλίων σεΔΕΚΟ.
Πρόσφατα προκηρύχθηκαν οι θέσεις μελών διοικητικώνσυμβουλίων των ΕΛ.Γ.Α., Ο.Γ.Ε.Κ.Α. ‘Δήμητρα’, Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π., και ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.χωρίς μειώσεις. Το γεγονός αυτό παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες τηνυλοποίηση του νοικοκυρέματος που απαιτεί ο Πρωθυπουργός.
 
Ερωτάται η Υπουργός
Γιατί αυτή η ανακολουθία; Γιατί η υπουργός δενπροχώρησε στην τοποθέτηση προσωρινών διοικητικών συμβουλίων με υπηρεσιακούςπαράγοντες, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, με εντολή την υποβολή σχεδίουδιατάξεως μείωσης των μελών των δ.σ. και μείωσης των αποζημιώσεών τους; Καιμετά την ψήφιση της διάταξης να γίνει η σχετική προκήρυξη;
 
Προς τον Διευθυντή Μεταποίησης και ποιοτικού ελέγχουπροϊόντων φυτικής παραγωγής
Η ομάδα εργασίας για το προεδρικό διάταγμα αρ. 221«Περί τυποποιήσεως, συσκευασίας και ποιοτικού ελέγχου των επιτραπέζιων ελιών»διέκοψε τις συνεδριάσεις της στις 13 Μαρτίου 2009 χωρίς να ολοκληρώσει τιςεργασίες της.
Το σχέδιο του π.δ. είναι πολύ καλό για την ελληνικήβρώσιμη ελιά, εκτός από μερικές διατάξεις που είναι δυσμενείς, όπως εκείνη πουεπιτρέπει την ελληνοποίηση εισαγόμενων ελιών και σήκωσε θύελλα διαμαρτυριών.
 
Ερωτάται ο κ. Δ/ντής
Πού βρίσκεται η υπόθεση, εάν και πότε θα ξαναρχίσουνοι συνεδριάσεις της ομάδας εργασίας και αν έχει ενημερώσει σχετικά την νέαΠολιτική Ηγεσία του Υπουργείου.
 
Προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Ο κτηνοτρόφος - αγελαδοτρόφος Ν. Έβρου ΙωάννηςΚαρπούζης υποστηρίζει ότι πολλοί κτηνοτρόφοι με θηλάζουσες αγελάδες έχουνέλλειμμα στα δικαιώματα επιδότησης και το σχετικό καθεστώς χορήγησηςδικαιωμάτων είναι θολό.
 
Ερωτάται ο αρμόδιος του Οργανισμού:
Γιατί τα δικαιώματα κρατούνται στο συρτάρι καιδίδονται μόνο στους νέους αγρότες; Ενώ εγώ με 100 θηλάζουσες αγελάδες στο Δέλτατου Έβρου, έχω δικαιώματα μόνο για 40 και έτσι δεν μπορώ να πάρω δάνειο για νακάνω σωστές σταβλικές εγκαταστάσεις με περιβαλλοντική μελέτη. Είναι σωστό νακαταδικάζεται ένας κτηνοτρόφος παραμεθόριας περιοχής; Είναι σωστό να ευνοούνταιιδιαίτερα οι αγρότες φυτικής παραγωγής, επειδή αυτοί μόνο έχουν χρόνο ναβγαίνουν και να μπλοκάρουν τους δρόμους; Ενώ εμάς τους κτηνοτρόφους μαςμπλοκάρει η δουλειά στους στάβλους;

agronews 

Δεν υπάρχουν σχόλια: