Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Ελλάδα: Επιστροφή στη 2η θέση ως προς την πιθανότητα πτώχευσης


Στη 2η θέση στη λίστα με τα περισσότερο πιθανά προς πτώχευση κράτη επέστρεψε την Τετάρτη η Ελλάδα, με την υπολογιζόμενη με βάση τα CDS πιθανότητα να αγγίζει το 50%, και την τιμή των ελληνικών CDS να φτάνει τις 834 μονάδες βάσης. Πάνω από την Ελλάδα βρίσκεται, πλέον, μόνον η Βενεζουέλα, ενώ η Αργεντινή, το Πακιστάν, η Ουκρανία και το Ιράκ καταλαμβάνουν τις υπόλοιπες θέσεις, με το Ντουμπάι και την Πορτογαλία να συμπληρώνουν την 8άδα
.
Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν τα CDS της Ισπανίας, τα οποία ενισχύθηκαν κατά 5,04% με την υπολογιζόμενη με αυτά πιθανότητα πτώχευσης της Ισπανίας να φτάνει το 19,52%, ενώ τα ελληνικά CDS κατέγραψαν την 4η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο στον κόσμο την Τετάρτη, αυξανόμενα κατά 2,79%. Τα srpeads του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ξεπέρασαν τις 740 μονάδες βάσης την Τετάρτη, για να σταθεροποιηθούν στις 699, ενώ το επιτόκιο του 10ετούς έφτασε στο υψηλό του στο 10,10%, πριν υποχωρήσει στο 9,46%.
Από την αρχή του έτους ο μεγάλος κερδισμένος της αγοράς ομολόγων είναι η Γερμανία, καθώς τα ομόλογα της έχουν ενισχυθεί κατά 6,7% εξαιτίας της πολύ μεγάλης ζήτησης που καταγράφηκε για την ασφάλεια που παρέχει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, εν μέσω της ‘ελληνικής’ και της ‘ευρωπαϊκής’ κρίσης. Στο 4,4% ήταν η άνοδο των ομολόγων για τις ΗΠΑ, ενώ στο 4,6% για τη Βρετανία, με τις τρεις χώρες να συμπληρώνουν την τριάδα που κέρδισε περισσότερο από την κρίση ως προς την εξασφάλιση χαμηλού κόστους δανεισμό. Αντίθετα, τα ελληνικά ομόλογα έχασαν 11% μέχρι στιγμής από την αρχή της χρονιάς, ποσοστό που αποτελεί διεθνές ρεκόρ.
Η αύξηση του χρηματοπιστωτικού ρίσκου ασκεί σημαντικές πιέσεις στην Ισπανία ενόψει των προσεχών εκδόσεων ομολόγων της, με το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της να αυξάνεται στο 4,90% την Τετάρτη, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο της Πορτογαλίας διαμορφώθηκε στο 5,66%.
Στο ΧΑ, ο ΓΔ έκλεισε με απώλειες, με το 3F2010 να βαθμολογεί τη βραχυπρόθεσμη τάση του με +13,06%, τιμή η οποία θα μετατραπεί σε αρνητική στην περίπτωση κλεισίματος κάτω από τις 1506 μονάδες, δηλαδή σε ποσοστό 1,12% χαμηλότερα από το κλείσιμο της Τετάρτης.
Η μεσοπρόθεσμη βαθμολογία του ΓΔ παραμένει αρνητική για 10 διαδοχικές εβδομάδες, με την τιμή που δίνει στη μεσοπρόθεσμη τάση να είναι –30,08%, ενώ προϋπόθεση για μετατροπή της βαθμολογίας σε θετική είναι, σύμφωνα με το 3F2010, το κλείσιμο πάνω από τις 1597 μονάδες, δηλαδή μία περαιτέρω ενίσχυση της τάξης του 7,55%.
Σύμφωνα με τα διαγράμματα ρουλέτας, τα οποία υπολογίζουν το ποσοστό συνεδριάσεων θετικών και αρνητικών βαθμολογιών σε έναν τίτλο για ορισμένο χρονικό διάστημα, το Μάιο η μακροπρόθεσμη και η μεσοπρόθεσμη τάση του ΓΔ βαθμολογήθηκαν αρνητικά στο 100% των συνεδριάσεων με τη βραχυπρόθεσμη τάση να αποσπά θετική βαθμολογία, μόλις, στο 20% των συνεδριάσεων. Μέχρι στιγμής στον Ιούνιο, η εικόνα παραμένει ίδια με αυτήν του προηγούμενου μήνα όσον αφορά στην βαθμολογία της μακροπρόθεσμης και της μεσοπρόθεσμης τάσης του ΓΔ, ενώ υπάρχει βελτίωση ως προς τη βραχυπρόθεσμη, καθώς στο 50% των συνεδριάσεων είναι θετική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: