Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Τραγικός θάνατος επισκίασε την πορεία της ΓΕΣΕΕ και της ΑΔΕΔY στην Αθήνα

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έλαβαν μέρος στην πορεία που διοργάνωσε η ΓΕΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ κατά των μέτρων της κυβέρνησης. Ο αριθμός των διαδηλωτών άγγιξε τις 150.000 ενώ σε πολλούς κλάδους και χώρους του ιδιωτικού τομέα η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία έφθασε στο 100%.
Κεντρικό μήνυμα της απεργίας ήταν να αλλάξουν ριζικά οι κυβερνητικές εξαγγελίες καθώς και οι όροι και οι προκλητικές απαιτήσεις των δανειστών της Τρόικας οι οποίοι – όπως τόνισαν οι ομιλητές - επέβαλαν “τοκογλυφικά επιτόκια και τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες περιοριστικές πολιτικές στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας μας”. Στα συνθήματα που κυριάρχησαν οι διαδηλωτές ζητούσαν να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες, οι οικονομικά ισχυροί και όσοι ευθύνονται για αυτή την τραγική θέση της χώρας.

Η διαδήλωση ήταν πολύ δυναμική αλλά δυστυχώς σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια, αφού οι δρόμοι γύρο από το Σύνταγμα μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών. Έγινε εκτεταμένη χρήση μολότοφ, χημικών και δακρυγόνων, ενώ από την οργή των διαδηλωτών δεν γλίτωσαν ούτε τα πυροσβεστικά οχήματα
Από την οργή κάποιον ασυνείδητων δεν γλύτωσαν όμως ούτε οι υπάλληλοι τράπεζας, οι οποίοι άφησαν την τελευταία τους πνοή μέσα στο χώρο εργασίας τους. Οι άτυχοι υπάλληλοι βρίσκονταν στην τράπεζα που εργάζονταν επί της οδού Σταδίου ενώ κάποιοι ασυνείδητοι κουκουλοφόροι πέταξαν βόμβα μολότοφ μέσα στο κτήριο. Οι υπάλληλοι πανικοβλήθηκαν και άρχισαν να ανεβαίνουν στους πάνω ορόφους του κτηρίου. Η επιλογή αυτή στάθηκε μοιραία για τους τρείς υπαλλήλους, αφού μέσα στο κτήριο δημιουργήθηκε το σπάνιο φαινόμενο της «καμινάδας». Η θερμοκρασία του αέρα ανέβηκε πάρα πολύ και όσο ανέβαινε προς τα πάνω έκαιγε το οξυγόνο, μέσα σε αυτές τις συνθήκες φαίνεται πως οι άτυχοι υπάλληλοι πέθαναν από ασφυξία.
Σύμφωνα με την αστυνομία μέχρι αυτή την ώρα στο κέντρο της Αθήνας και στα Εξάρχεια έχουν γίνει 15 συλλήψεις και 50 προσαγωγές, στην προσπάθεια της αστυνομίας να βρεθούν οι ένοχοι της δολοφονικής επίθεσης στο υποκατάστημα της Μarfin στην οδό Σταδίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι 12 Εισαγγελείς επιχειρούν στην υπόθεση, προσπαθώντας μέσα από τις κάμερες ασφαλείας να βρουν τους δράστες της επίθεσης. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες πρόκειται για τρία άτομα ηλικίας από 25 έως 28 ετών.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μίλησε στη Βουλή για τα σημερινά γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας και έκανε λόγο για δολοφονική επίθεση στην Marfin. Συγκεκριμένα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Είναι ώρες ευθύνης για όλους λόγω της δύσκολης περιόδου που περνά η χώρα». Δήλωσε επίσης πως αυτές τις κρίσιμες ώρες, χρέος όλων είναι η προάσπιση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε πως όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που του αναλογούν. Είπε ότι η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα. Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να διαδηλώνει ωστόσο λέμε όχι στη βία που οδηγεί στην δολοφονία. Η βία καλλιεργεί βία, άλλο διαμαρτυρία και άλλο δολοφονία. Τέλος υπερασπίστηκε για μια ακόμα φορά τις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση και τάχθηκε στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς καταδίκασε και αυτός τα σημερινά επεισόδια και δήλωσε πως ση δημοκρατία υπάρχει χώρος για διαφωνίες αλλά όχι για τη βία.
Ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι το κόμμα του καταδικάζει απερίφραστα τη βία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: