Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Πιο θανατηφόρα ηπατίτιδα από ΑΙDS μετά το 2010

Ένας στους 12 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο έχει προσβληθεί από τον ιό της Ηπατίτιδας B ή C, ποσοστό πολύ υψηλότερο από αυτό των φορέων του HIV / AIDS ή των συνολικά πασχόντων από καρκίνο κάθε μορφής.
"Μήπως είμαι 1 από τους 12;" είναι το κεντρικό μήνυμα και της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την Ηπατίτιδα (19 Μαίου), με σκοπό την ενημέρωση του πληθυσμού και την ανάδειξη της ανάγκης να γίνονται οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις. Στη χώρα μας 400.000 άτομα πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα Β ή C με τους περισσότερους από αυτούς να μην το γνωρίζουν καν.
Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ήπατος (Ε.Ε.Μ.Η.), που απαρτίζεται από εξειδικευμένους ηπατολόγους, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους επαγγελματίες υγείας, τους ασθενείς αλλά και όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για την πάθηση, με απώτερο στόχο να συμβάλλει στην πρόληψη, τη θεραπεία και φυσικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
"Ο ιός της ηπατίτιδας Β έχει χαρακτηριστεί πιο καρκινογόνος ακόμη και από το κάπνισμα", επισημαίνει ο Σπ. Ντουράκης, πρόεδρος της Ε.Ε.Μ.Η., Αν. Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Β’ Πανεπιστημιακή Κλινική, ΓΝΑ "Ιπποκράτειο".
Πρόσφατοι υπολογισμοί στη Γαλλία και στις Η.Π.Α. προβλέπουν αύξηση κατά 61% των περιπτώσεων κίρρωσης και 68% των περιπτώσεων ηπατοκυτταρικού καρκίνου. Αντίστοιχη μελέτη στην Ελλάδα έδειξε ότι θα έχουμε αύξηση κατά 21% των κιρρωτικών ασθενών και κατά 30% των περιστατικών πρωτοπαθούς καρκίνου του ήπατος σε έδαφος χρόνιας ηπατίτιδας C.
"Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι υπάρχει σημαντική αύξηση των περιπτώσεων Ηπατίτιδας Β σε εγκύους, ιδιαίτερα σε πληθυσμούς οικονομικών μεταναστών, που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας", αναφέρει ο Ι. Ελευσινιώτης, γ.γ. δ.σ. της Ε.Ε.Μ.Η., λέκτορας Παθολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ηπατολογικού Ιατρείου Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής, Νοσοκομείου "ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ".
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τον αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης της ηπατίτιδας Β στο νεογνό από τη θετική μητέρα αν δεν ληφθούν αμέσως μετά τον τοκετό τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης επιβάλλουν τον έλεγχο όλων των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας και τον εμβολιασμό των οροαρνητικών.
Ενθαρρυντικό είναι ότι η χρόνια ιογενής ηπατίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί. "Πρόκειται για ένα νόσημα που όχι μόνο αντιμετωπίζεται αλλά μπορεί ακόμη και να ιαθεί πλήρως, εφόσον βέβαια υπάρξει έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος", διευκρινίζει ο Ι. Γουλής, μέλος δ.σ. της Ε.Ε.Μ.Η., γαστρεντερολόγος, επίκουρος καθηγητής γαστρεντερολογίας ΑΠΘ, ΓΝΘ "Ιπποκράτειο".

Τρόποι μετάδοσης
Οι ιοί της ηπατίτιδας Β, C και D μεταδίδονται παρεντερικά (με τη γέννα, σεξ χωρίς προφυλάξεις, μοίρασμα συριγγών κ.λ.π.). και προκαλούν οξεία και χρόνια λοίμωξη. Οι ιοί Α και Ε μεταδίδονται με την κοπροανοστοματική οδό (μολυσμένο νερό ή φαγητό) και δεν προκαλούν χρονιότητα.

Ποια άτομα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για ηπατίτιδα Β και C
Σε έλεγχο για ηπατίτιδα Β και C πρέπει να υποβάλλονται οι συγγενείς των φορέων και όσοι έρχονται σε στενή επαφή μαζί τους. Η διάγνωση της οξείας ή χρόνιας ιογενούς ηπατίτιδας στηρίζεται στην ανεύρεση των κατάλληλων ορολογικών δεικτών στο αίμα με ειδικές εξετάσεις.
Πολλοί άνθρωποι ζουν για πολλά χρόνια με τους ιούς, χωρίς να αναπτύξουν σοβαρά προβλήματα. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης κίρρωσης ή ηπατοκυτταρικού καρκίνου. Τα άτομα με χρόνια ηπατίτιδα Β ή C σε εξέλιξη είναι πιθανό να αισθάνονται καλά για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Στη θεραπευτική προσέγγιση της χρόνιας ηπατίτιδας Β βασικός στόχος είναι η επίτευξη μακροχρόνιας ιολογικής ύφεσης, ενώ στη χρόνια ηπατίτιδα C στόχος της θεραπείας είναι η εκρίζωση του ιού.
Θεραπεία
Για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της χρόνιας ηπατίτιδας Β χρησιμοποιούνται ή η ιντερφερόνη ή αντιικά (λαμιβουντίνη, διπιβαλική αδεφοβίρη, εντεκαβίρη, τελμπιβουντίνη, τενοφοβίρη).
Η θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας C συνίσταται στη χορήγηση συνδυασμού πεγκυλιωμένης ιντερφερόνης και ριμπαβιρίνης και είναι πολύ σημαντικό ότι μπορούν οι γιατροί να προβλέπουν σε συγκεκριμένα σημεία-ορόσημα της θεραπείας την πιθανότητα ανταπόκρισης των ασθενών, εξασφαλίζοντας έτσι καλύτερη συμμόρφωση.
H πρόληψη της λοίμωξης από τους ιούς στηρίζεται στην ενημέρωση των ομάδων αυξημένου κινδύνου σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης και κυρίως στην εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμού έναντι των ιών ηπατίτιδας Α και Β.
πηγη cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: